ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε ιδιώτες το φιλέτο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Ακόμα και κρεβάτια θα νοικιάζονται με τη μέθοδο του «λίζινγκ», όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε χρυσωρυχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων θα γίνεται με τη μέθοδο του «λίζινγκ», δηλαδή με την ενοικίαση από ιδιωτικές εταιρείες.

Πρόκειται για εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για τη μείωση - δήθεν - των δαπανών των προμηθειών στο δημόσιο τομέα. Με τον τρόπο αυτό βαφτίζονται ακόμα και κρεβάτια - δηλαδή ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός - σε «ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» και οι εταιρείες «λίζινγκ» αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Η κυβέρνηση προκρίνει τη μέθοδο του λίζινγκ, όταν την προηγούμενη βδομάδα είχε την οδυνηρή εμπειρία του «Ευαγγελισμού» με τον αξονικό τομογράφο. Ο «Ευαγγελισμός», πριν πέντε χρόνια, υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία από αυτήν ενός αξονικού τομογράφου τον οποίο θα αποκτούσε, μετά την πενταετία, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Τώρα όμως που τελείωσε η σύμβαση και το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο.

Το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται κατά των ιδιωτικών εξοπλισμών του νοσοκομείου και ζητά την πλήρη κάλυψη με εξοπλισμό και προσωπικό απ' το κράτος.

Κοροϊδία με νέα stage

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι με τις «συγκεκριμένες πολιτικές» εξοικονομήθηκαν 150 εκ. ευρώ και ότι όταν θα ολοκληρωθεί η «οργάνωση, η υποδομή της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας θα φτάνει μέχρι και τα 500 εκ. ευρώ». Επίσης, επανέλαβε τα περί προσλήψεων 5.500 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών - παρότι στο νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο η πρόβλεψη είναι για 2.000 γιατρούς.

Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πρόσθεσε και 4.000 - 4.500 εργαζομένων με προγράμματα STAGE στα δημόσια νοσοκομεία. Οταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν να μονιμοποιήσει όσους εργάζονται με STAGE και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, ο υπουργός Υγείας αντέτεινε ότι αυτά τα προγράμματα τα βρήκε απ' το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε στο αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στη θέση των ιδιωτικών συνεργείων ή τουλάχιστον να τηρηθούν οι όροι των συλλογικών συμβάσεων.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προέταξε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ - έστω και σε δόσεις, τη στιγμή που υπάρχει και θετική απόφαση των δικαστηρίων. Επιπλέον συμφώνησε στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τα ωράρια εργασίας, ανοίγοντας έτσι μια ακόμα κερκόπορτα που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε βάρος εργαζομένων και ασθενών

Τα στοιχεία από τον «Ευαγγελισμό» δείχνουν το μηχανισμό με τον οποίο οι εργολάβοι γεμίζουν τις τσέπες τους και βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας
Οι εκχωρήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα έρχονται να επιδεινώσουν τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, τα οποία, εκτός του ότι αποτελούν φυτώριο άθλιων εργασιακών σχέσεων, που αργά ή γρήγορα θα πάρουν ευρύτερες διαστάσεις στο χώρο της Υγείας, επιπλέον απομυζούν τεράστια κονδύλια υπέρ των εργοδοτών, που μετακυλίονται στις πλάτες των ασθενών στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα θύματα παραμένουν οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία και οι ασθενείς.

Οι άθλιοι μισθοί των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία δεν καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά βαρύνουν τα ίδια τα νοσοκομεία, που ολοένα και περισσότερο λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα νοσοκομεία πληρώνουν ακριβότερα κατά 20% για τα ιδιωτικά συνεργεία από ό,τι θα πλήρωναν αν το προσωπικό ήταν μόνιμο, ενώ οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων αμείβονται κατά 25% λιγότερο από όσο θα αμείβονταν αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι!

Τεράστια κέρδη για τον εργολάβο

Οι διαπιστώσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αφορμή το αίτημα της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα για «αναπροσαρμογή του καταβαλλόμενου μηνιαίου τιμήματος λόγω αύξησης του εργατικού κόστους» για το επόμενο διάστημα.

Εν ολίγοις η εξέλιξη έχει ως εξής:

  • Την καθαριότητα του «Ευαγγελισμού» ανέλαβε, μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, η εταιρεία «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ» με 255 απασχολούμενες καθαρίστριες μέχρι την 19.5.2007. Το κόστος ήταν 398.768,33 ευρώ το μήνα ή 4.785.220 ευρώ το χρόνο. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι σήμερα με το ίδιο κόστος.
  • Τώρα η εταιρεία ζητά για το 2009 6.291.185 ευρώ κάνοντας υπολογισμούς με το άθλιο ωρομίσθιο των 6,19 ευρώ για τις καθαρίστριες.
  • Το βασικό ημερομίσθιο των καθαριστριών με βάση την κλαδική σύμβαση είναι 35,88 ευρώ, στο οποίο προστίθεται και 5% ανθυγιεινό επίδομα (1,79 ευρώ). Δηλαδή, είναι 37,67 ευρώ μέχρι την 31.8.2009 ενώ μέχρι την 31.12.2009 θα διαμορφωθεί σε 39.19 ευρώ. Το ωρομίσθιο για 6,5 ώρες δουλειά και ένα τέταρτο διάλειμμα διαμορφώνεται σε 5,65 και 5,88 ευρώ για τα αντίστοιχα διαστήματα.
  • Με βάση αυτά τα ωρομίσθια η οικονομική υπηρεσία του «Ευαγγελισμού» υπολογίζει το συνολικό ετήσιο κόστος -συμπεριλαμβανομένων και των υλικών - του ιδιωτικού συνεργείου σε 5.560.636 ευρώ το χρόνο. Απ' αυτά 88.584,38 ευρώ (ή 2%) είναι το εργολαβικό κέρδος, 1.027.622,40 ευρώ (30,21%) οι εργοδοτικές εισφορές και 887.832,68 ευρώ ο ΦΠΑ (19%). Κι ενώ το νοσοκομείο πληρώνει οπωσδήποτε το ΦΠΑ, οι επιχειρηματίες μπορούν να τον συμψηφίσουν στα έξοδά τους -δηλαδή να τον εισπράξουν ξανά.
Υπολογισμοί με μισθούς πείνας

Μ' άλλα λόγια, το νοσοκομείο για κάθε εργαζόμενο θα πληρώσει 1.817,2 το μήνα. Λειτουργώντας ως λογιστής μιας ιδιωτικής επιχείρησης, η οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου υπολογίζει και το «κόστος» που θα είχε το νοσοκομείο αν οι 255 εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι στο δημόσιο. Τότε οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου θα ήταν 1.083 ευρώ (βασικός μισθός 711 ευρώ, νοσοκομειακό επίδομα 315 ευρώ και κίνητρο απόδοσης 57 ευρώ). Σ' αυτά προστίθενται και οι εργοδοτικές εισφορές 30,78 ευρώ (περίπου 3%) και φτάνει στα 1.113,8 ευρώ. Μαζί με τα επιδόματα, τα νυχτερινά, την κυριακάτικη απασχόληση, το ετήσιο κόστος θα έφτανε στα 4.679.256 ευρώ.

Δηλαδή, για κάθε μόνιμο εργαζόμενο, το νοσοκομείο θα διέθετε 1.529,17 ευρώ το μήνα. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 288,03 ευρώ ή 19% ακριβότερα για το ιδιωτικό συνεργείο. Κι όμως, ο εργαζόμενος των ιδιωτικών συνεργείων πληρώνεται κατά 25,5% λιγότερο από όσο θα πληρωνόταν αν ήταν μόνιμος υπάλληλος. Και τούτο γιατί οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του είναι 37,67 ευρώ Χ 22 μεροκάματα = 828,74 ευρώ, ενώ του μόνιμου υπαλλήλου είναι 1.803. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 254,26 ευρώ ή 23,5% λιγότερο.

Είναι δεδομένο ότι τόσο στην περίπτωση του εργολάβου, όσο και στην περίπτωση του νοσοκομείου - εργοδότη, οι υπολογισμοί γίνονται στη βάση των μισθών πείνας που έχουν διαμορφώσει από κοινού εργοδότες - κυβέρνηση και συμβιβασμένες πλειοψηφίες και σε καμιά περίπτωση δε στοχεύουν στην καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, αλλά στη «λογιστική» ευημερία των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

ΚΚΕ
Το κεφάλαιο ληστεύει την Υγεία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας αναφέρει τα εξής: «Το νοικοκύρεμα που επικαλείται η κυβέρνηση στα οικονομικά των νοσοκομείων διαψεύδεται από την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας. Η Υγεία δεν απαλλάχτηκε από τη ληστεία των εταιρειών, ούτε πρόκειται να απαλλαγεί με το νέο σύστημα των κεντρικών προμηθειών. Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι δε μειώθηκαν τα χρήματα που πληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, πληρώνουν όλο και περισσότερο λόγω των συστηματικών περικοπών που γίνονται, γενικότερα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν να παίζει με την υγεία τους. Να μη συμβιβαστούν με τις ψευτο-αλλαγές και τις επαναλαμβανόμενες ψευτο-υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία. Μόνο αν η Υγεία γίνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ