ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στις μυλόπετρες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να καταβληθεί η επικουρική σύνταξη στους 1.056 συνταξιούχους της Γενικής Τράπεζας, ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γ. Κοντογιάννης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της επικουρικής σύνταξης αλλά απέδωσε όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως είπε, πούλησαν τη Γενική Τράπεζα στους Γάλλους, τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές του 2004, χωρίς να λάβει καμία μέριμνα για τους ασφαλισμένους, ενώ από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο το 1992 έως το 2002, χάθηκαν από τα αποθεματικά του ταμείου 12 δισ. δρχ. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει ότι η διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Απασχόλησης δεν μπορεί να παρέμβει γιατί το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Στην περιγραφή ο υφυπουργός παίρνει άριστα, αλλά στο πρακτέο μηδέν, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος και είπε ότι το έγκλημα του ΠΑΣΟΚ να πουλήσει την τράπεζα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, τα οποία χειροτέρευσαν όταν με νόμο από το 2008 οι εργαζόμενοι της Τράπεζας ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΜ και έτσι το επικουρικό χάνει ασφαλιστικές εισφορές. Εάν, είπε, συνυπολογιστεί ότι χάθηκαν αποθεματικά στο τζογάρισμα του χρηματιστηρίου και εκδιώχθηκαν με «εθελουσία» 350 εργαζόμενοι, τότε μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για τους τραπεζίτες παρεμβαίνει άμεσα υπέρ τους, ενώ τους εργαζόμενους τούς κάνει «μπαλάκι». Ευθύνες, κατέληξε, έχουν οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων και απαιτείται η άμεση λύση του προβλήματος με την καταβολή της επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων στη Γενική Τράπεζα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι πλην ΝΑΣ υπέρ της μερικής απασχόλησης

Τη νομαρχιακή αρχή της Αθήνας (ΠΑΣΟΚ), αλλά και τις νομαρχιακές παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., που διαιωνίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση». Οπως επισημαίνει, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στις 12 Μάρτη, η νομαρχιακή αρχή έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της «έγκρισης σύναψης 490 νέων συμβάσεων έργου». Την πρόσληψη των συμβασιούχων ενέκριναν οι νομαρχιακές παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Δηλαδή, όλες εκτός από τη ΝΑΣ.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», «κάνουν "μπαλάκι" τους σημερινούς συμβασιούχους συναδέλφους (σ.σ. φτάνουν περίπου τους 500) για το ποιος φταίει για τη συνέχιση της "ομηρίας" τους και τη "μη μονιμοποίησή τους" ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών - Οικονομικών και τη Νομαρχία και κρύβουν την πραγματικότητα, ότι οι πολιτικές τους επιλογές σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα όργανα είναι αυτές που δημιουργούν φτηνές και προσωρινές θέσεις εργασίας». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Νομαρχία, Α. Πράσινος (ΠΑΣΚΕ), ενώ βρισκόταν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, «δε βρήκε να πει λέξη», όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» απαιτεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου μετά τη λήξη της σύμβασής του, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού και άλλα.

Κάτω τα χέρια απ' τη μητρότητα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές ΠΑΜΕ απ' το χώρο της ΔΕΗ απαιτώντας: «Κάτω τα χέρια απ' τη μητρότητα». Απαίτησαν απ' τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναγνωρίσει τη συσσωρευτική άδεια μητρότητας για τις ανάπηρες μητέρες που δουλεύουν μειωμένο ωράριο και για τις μητέρες ανάπηρων παιδιών. Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ευα Μελά, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημα.

Σε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων κα Τζανέτου, τόνισαν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ είχε δεσμευτεί ενάμιση μήνα πριν ότι «βλέπει θετικά το αίτημα», δεν έχει κάνει τίποτα. Η κα Τζανέτου, είπε ότι το αίτημα είναι δίκαιο και ότι η άδεια θα εγκριθεί έως το τέλος Μάρτη με αρχές Απρίλη. Οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση των ΑμΕΑ και γονιών έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ. Σωκράτους και Χαλκοκονδύλη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Την απόφαση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας (ΔΑΚΕ) να επισπεύσει την πραγματοποίηση του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου κατά τρεις μήνες, με στόχο να υφαρπάξει την πλειοψηφία της Διοίκησης, καταγγέλλει η Γραμματεία Βορείου Εβρου του ΠΑΜΕ. Οπως αναφέρει, με τη μεθόδευση αυτή η πλειοψηφία της Διοίκησης επιδιώκει να μη γίνουν οι εκλογές σε 4 σωματεία, που όμως αντιπροσωπεύουν το 50% των συνέδρων. Ετσι το 50% των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν για το προηγούμενο συνέδριο, θα συμμετέχουν και στο νέο, χωρίς να αποτυπώνονται οι αλλαγές στους συσχετισμούς. Το ΠΑΜΕ επιμένει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο ΕΚ κανονικά με τη λήξη της θητείας της Διοίκησης τον Ιούνιο του 2009, για να δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όλα τα Σωματεία να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους.

ΙΚΑ: Με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου, γίνονται αύριο οι εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ. Η Αγωνιστική Συνεργασία Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν στην πλάτη και στις δύο παρατάξεις μ' όποιο σχήμα κι αν εμφανίζονται και συσπειρωμένοι να ψηφίσουν εκπροσώπους που θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση εκείνων των αιτημάτων που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να επιλέξουν συνδικαλιστές που μαζί με άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διεκδικήσουν το πλαίσιο που προβάλλει το ΠΑΜΕ για αποκλειστικά σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά και θα διασφαλίζει στους εργαζόμενους σε αυτό αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας και των ξενοδόχων να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων νέα δεινά στο όνομα της οικονομικής κρίσης έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας μέσα από τη χτεσινή τους κινητοποίηση. Με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ο μεγαλύτερος κλάδος εργαζομένων στο νησί, πραγματοποίησαν αρχικά συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Στη συνέχεια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε έξω από το «ΚΟΡΦΟΥ ΠΑΛΛΑΣ» όπου πραγματοποιούνταν ημερίδα των μεγαλοξενοδόχων σχετικά με την κρίση.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΧΟΛ: Συγκέντρωση έξω από την είσοδο του πολυκαταστήματος «Γκόλντεν Χολ», εντός του οποίου βρίσκεται η επιχείρηση «Αττικα», η οποία την περασμένη βδομάδα απέλυσε εργαζόμενη, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο εμπόριο μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος η εργαζόμενη απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο από την εταιρεία σε προσωπικά της είδη. Η συγκέντρωση κράτησε πάνω από μια ώρα, ενώ οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν πλατιά την καταγγελία του συλλόγου, φωνάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης συνθήματα. Αλλο κλιμάκιο πραγματοποίησε εξόρμηση στους εργαζόμενους μέσα στο πολυκατάστημα.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να μην εφαρμοστούν, αλλά και να καταργηθούν όλα τα νομοθετήματα που βάζουν «πλάτη» για να περάσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στους νοσηλευτές στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών, αποφάσισε με συντριπτική της πλειοψηφία η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μετά από πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Επίσης ζήτησε να αποσυρθεί το εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ που ζητάει από τον υπουργό Υγείας την «εφαρμογή των διατάξεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας», της οδηγίας δηλαδή που ανοίγει το δρόμο στη διευθέτηση, ενώ κάλεσαν την ΠΟΕΔΗΝ να προτάξει στα αιτήματά της το πενθήμερο, 6ωρο κλπ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την Παρασκευή 20 Μάρτη θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μαζί με τη σύνταξη του Απρίλη, όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Ιδρύματος. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν οι συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ, αύριο Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, με απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Την ετήσια εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 10 το πρωί, η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ένωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος). Τέλος, το 62ο τακτικό της συνέδριο πραγματοποιεί την Παρασκευή 20 Μάρτη η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πειραιώς 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ