ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Σε θέση μάχης για την ανεργία και τη Σύμβαση

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, περιφερειακή σύσκεψη στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Από τη συνέλευση των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνέλευση των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ταξικό τους Συνδικάτο και αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΕΚΘ και της Ομοσπονδίας του κλάδου, που θα γίνουν από τις 4 έως τις 12 Απρίλη. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ΕΚΘ, συμμετείχαν μαζικά οι οικοδόμοι, Ελληνες και μετανάστες. Οι εκλογές γίνονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που συσσωρεύει νέα δεινά στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις κατασκευές, η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδικάτου, στη Θεσσαλονίκη η ανεργία στον κλάδο έχει φτάσει στο 50%. Εντείνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η προσπάθεια καταστρατήγησης της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ενέκριναν τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης που έγινε από τον πρόεδρο Β. Ρέβα. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γ. Πάσουλας.

Τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της μάχης που καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο για την ανεργία και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχτηκαν και στην περιφερειακή σύσκεψη εκπροσώπων από τα ΔΣ των Οικοδόμων και εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας η οποία έγινε προχτές στα Γιάννενα. Οπως αναφέρθηκε, χαρακτηριστικό της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας και στην περιοχή αποτελεί, η έκδοση μόλις δυο οικοδομικών αδειών στην Αρτα για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη ενώ στο δρόμο αναμένεται να βρεθεί σημαντικός αριθμός των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού με την ολοκλήρωση των έργων.

Ηδη, 35 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της γέφυρας του Αράχθου έχουν σταματήσει να εργάζονται και αναμένεται μέχρι το Πάσχα να προστεθούν άλλοι 150 στην ανεργία η οποία αξιοποιείται ενόψει της κατασκευής της Ιονίας Οδού για πολιτικούς εκβιασμούς από εκπροσώπους της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής. Σ' αυτή την κατάσταση ομόθυμα καταδείχτηκε η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Εξόρμηση στην «Αμέρικαν Εξπρές»

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματάει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλη

Την ανάγκη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ενάντια στις απολύσεις, ανέδειξε το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, κατά τη διάρκεια εξόρμησης στους εργαζόμενους στην «Αμέρικαν Εξπρές». Στην κατεύθυνση αυτή, τους κάλεσαν να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η «Αμέρικαν Εξπρές» ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες της στην Ελλάδα στις 3 Ιούλη 2009, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Ουσιαστικά, οι 68 εργαζόμενοι της τράπεζας πετιούνται στο δρόμο, ενώ τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται και με το Ταμείο τους, που καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις. Το Ταμείο χρηματοδοτείται από τις εισφορές του εργοδότη και των εργαζομένων και από τη στιγμή που θα κλείσει η τράπεζα, οι 257 συνταξιούχοι - δικαιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη, που σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, αντιστοιχεί περίπου στο 33% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Και, βέβαια, στην περίπτωση αυτή, την επικουρική σύνταξη χάνουν και όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Οι ταξικές δυνάμεις, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ, ανέδειξαν ως μονόδρομο την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων και πρότειναν την άμεση πραγματοποίηση μαζικών γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων όλων των τραπεζών, την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας και απεργιών, καθώς το πρόβλημα των απολύσεων αναμένεται να ενταθεί, στο όνομα της κρίσης, και με δεδομένη τη διαρκή επιθετικότητα των τραπεζών και της κυβέρνησης.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δυναμική παρέμβαση στην Καρδίτσα

Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που έχει στήσει σε βάρος τους το δικηγορικό γραφείο του Χρ. Νικολουτσόπουλου, πραγματοποίησαν καθαριστές και καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, στην αίθουσα ξενοδοχείου της Καρδίτσας, όπου βρισκόταν την περασμένη Κυριακή ο εργατολόγος προς αναζήτηση νέας πελατείας. Ο διώκτης των εργαζομένων Χρ. Νικολουτσόπουλος είχε κληθεί από τη συμβιβασμένη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών Καρδίτσας, που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, για να πείσει καθαρίστριες του νομού ν' αναλάβει το δικηγορικό του γραφείο την υπόθεση διεκδίκησης αναδρομικών, έναντι, βεβαίως, αδράς αμοιβής.

Με την αγωνιστική τους παρέμβαση, που έγινε ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, οι καθαριστές και καθαρίστριες κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τις διώξεις σε βάρος τους από τον Χρ. Νικολουτσόπουλο, που έχει καταθέσει 200 ατομικές αγωγές εναντίον τους, απαιτώντας χρηματικές αποζημιώσεις της τάξης των 3.000 ευρώ από τον καθένα, επειδή αρνήθηκαν να του καταβάλουν τον πρώτο μεικτό μισθό τους σαν αμοιβή για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οφείλεται σε δικές του ενέργειες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Τριήμερη απεργία από χτες

Τριήμερη απεργία ξεκίνησαν χθες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», διεκδικώντας μεταξύ άλλων μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Σήμερα, 5.500 περίπου εργαζόμενοι απασχολούνται στο πρόγραμμα και σε άλλες κοινωνικές δομές με τη μορφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου.

Χθες, πρώτη μέρα της απεργίας, εργαζόμενοι του προγράμματος - κυρίως από την επαρχία - συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, δηλώνοντας ότι το Κόμμα στηρίζει τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Ακόμα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, Δ. Μαυροδόγλου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Μετά τη συγκέντρωση, εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (πολλοί είναι απλήρωτοι για μήνες) και άλλα.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ «ΜΕΛΙΑ»
Σε κινητοποίηση την Παρασκευή

Σε τετράωρη στάση εργασίας (7 π.μ.-11 π.μ.) την Παρασκευή, 20 Μάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Μελιά», ισπανικών συμφερόντων, που βρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος, απαιτώντας την ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης ενός σερβιτόρου. Ταυτόχρονα δίνουν μια πρώτη οργανωμένη αγωνιστική απάντηση στις απειλές της εργοδοσίας ότι θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις. Με οργανωτή του αγώνα τους το ταξικό κλαδικό τους σωματείο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση μέσα στο ξενοδοχείο το περασμένο Σάββατο. Η συντριπτική τους πλειοψηφία (όσοι δούλευαν, αλλά και όσοι είχαν ρεπό) συμμετείχε στη συνέλευση η οποία και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Εκεί ομόφωνα αποφάσισαν την πραγματοποίηση κινητοποίησης την Παρασκευή, αν μέχρι τότε δεν ανακληθεί η απόλυση και δε δεσμευτεί η εργοδοσία ότι δε θα κάνει καμία άλλη. Θορυβημένη η εργοδοσία, κάλεσε το κλαδικό σωματείο σε συνάντηση αύριο Τετάρτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Εδωσαν δύναμη στο σωματείο τους

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και η μαζική στήριξη του ψηφοδελτίου των ταξικών δυνάμεων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των αρχαιρεσιών στο Σωματείο Εργαζομένων Πετρούπολης και Καματερού. Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ψηφίζοντας όχι μόνο για το ΔΣ, αλλά και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΠΟΕ ΟΤΑ), παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 482 εργαζόμενοι (σε σύνολο 580), σχεδόν το 85% των εργαζομένων. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 398 ψήφους και 8 έδρες για το ΔΣ. Ενώ η «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση», που στηρίζεται κατά πρώτο λόγο από τις δυνάμεις του Συνασπισμού και έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, πήρε μόλις 70 ψήφους και μία έδρα για το ΔΣ. Αντίστοιχα, για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 395 ψήφους και έβγαλε έξι αντιπροσώπους, ενώ «η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση» 70 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο. Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, στο σωματείο συμμετείχαν και εργαζόμενοι δύο ακόμα δήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ