ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σαν μια γροθιά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Με τους εργαζόμενους στην εταιρεία πετρελαιοειδών SHELL στο Πέραμα συζήτησε χτες το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Με αμείωτη ένταση οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ συνεχίζουν, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις της πειραιώτικης περιφέρειας, να δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, που στον Πειραιά θα γίνει στις 6.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή, και της απεργίας στις 2 Απρίλη.

Πλήθος, περιοδειών έγιναν και χτες, καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών SHELL στο Πέραμα. Η βουλευτής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις δεν αμφισβητούν την κρίση. Αυτό που αμφισβητούν είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται και τα μέτρα που παίρνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων - τα οποία συνδιαμορφώθηκαν με την υπογραφή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ - για την κατεδάφιση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων, με άλλοθι ακριβώς την καπιταλιστική κρίση. Για να γίνει ακόμα φθηνότερη η τιμή της εργατικής δύναμης.

Εξήγησε ότι ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκε σε λιγότερα χέρια και τώρα αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, το μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν να τη μεταφέρουν στους εργαζόμενους που πληρώνουν μια ζωή, να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. «Εμείς - ανέφερε - ήρθαμε εδώ να σας πούμε ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε. Αλλά να τους φοβίσουμε. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους». Αφού επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν τις θλιβερές δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόνισε:

«Τι προτείνουμε; Ολοι οι εργαζόμενοι μαζί να βγούμε στους δρόμους. Πρώτο βήμα τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 17 Μάρτη, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Αν πάμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, θα πάρουν το μήνυμα. Είναι το πρώτο μαζικό, αγωνιστικό, μαχητικό βήμα που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». «Αν δεν αντιδράσουμε, σας το λέμε καθαρά και τίμια, εμείς πρώτοι θα είμαστε στον αγώνα, αλλά αν δεν πάμε όλοι μαζί, θα βρεθούμε ακόμα πιο βαθιά κάτω από τη γη. Η κρίση θα περάσει, τα αντεργατικά τους μέτρα θα μείνουν, για να κερδίζει η εργοδοσία και το κεφάλαιο».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Τη Δευτέρα 16/3 θα περιοδεύσουν:

  • Στους χειριστές του ΟΛΠ, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.
  • Στους εργάτες καθαριότητας και τους υπαλλήλους στο Δημαρχείο στο Δήμο Κορυδαλλού, ο Νίκος Ξουράφης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Στους εργάτες καθαριότητας και τους υπαλλήλους στο Δημαρχείο, στο Δήμο Πειραιά, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ του ΚΚΕ.
  • Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στα καράβια της ακτοπλοΐας, το πρωί οι Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Σάββας Τσιμπόγλου, μέλη της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΣΟ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην Αθήνα

Ο αντιδραστικός ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης

Στιγμιότυπο από τη συνδιάσκεψη
Στιγμιότυπο από τη συνδιάσκεψη
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της διεθνούς συνδικαλιστικής διάσκεψης που έγιναν στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο από 14 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη αποφάσισε την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, με στόχο το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χτες συζητήθηκε ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και η στάση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επισημάνθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συμβάλλει στη ληστρική εκμετάλλευση και μεταφορά πόρων από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Ακόμα αναδείχτηκε η ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλαδή, της γραμμής της ταξικής πάλης και της γραμμής της ταξικής συνεργασίας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν η Παγκόσμια Τράπεζα να λειτουργήσει σε όφελος των εργαζομένων. Συμπερασματικά αναδείχτηκε η ανάγκη η εργατική τάξη και οι λαοί να αντιπαλέψουν, να αντισταθούν στις πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, την άμεση διαγραφή χρεών των χωρών της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Στην ίδια κατεύθυνση αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα, η νέα Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα να συντονίσει πρωτοβουλίες των συνδικάτων στον κλάδο σε διεθνές επίπεδο.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
ΟΧΙ στη μερική απασχόληση

Τα προγράμματα μερικής απασχόλησης, που προωθεί η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, για 20.000 εργαζόμενους στους δήμους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Το πρόγραμμα, θα συγχρηματοδοτηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος - δηλαδή από τη φορολογία των εργαζομένων - φορτώνοντας κι άλλα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Την απόφαση ψήφισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε όλοι, τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και την προσπάθεια του κεφαλαίου και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, να "φορτώσουν" και πάλι τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε αυτή την κατεύθυνση - σημειώνει η «Συμπαράταξη» - κινείται και η δημοτική αρχή της ΝΔ στο Δήμο Αθηναίων με τις «πλάτες» της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. «Συνεχίζουν τα αντεργατικά μέτρα, στοχεύοντας στην ολοκληρωτική διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων. Ετσι υπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η «Συμπαράταξη», καλεί τους εργαζόμενους, «να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», επισημαίνουν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξωραΐζει την κατάσταση του ΙΚΑ

Να ωραιοποιήσουν τη λειτουργία και την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ επιχείρησαν σε χτεσινή εκδήλωση η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο διοικητής του Ιδρύματος Θ. Αμπατζόγου. Και οι δύο αναφέρθηκαν στο διαρκή υλικοτεχνικό εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, ενώ η υπουργός επιχείρησε να μεταφέρει την ευθύνη για την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών στους υπαλλήλους, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου είναι οι πρώτοι και αποκλειστικοί ένοχοι για την εισφοροδιαφυγή και τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών. Από την άλλη, «ξέχασαν» να μιλήσουν για τις χαμηλές συντάξεις που δίνονται (ένας στους δύο συνταξιούχους παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ), την ανασφάλιστη εργασία και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και το ίδιο το Ιδρυμα. Προβλήματα που αναδεικνύουν ανάγλυφα τα ίδια τα στοιχεία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, η εισφοροδιαφυγή φθάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τα βεβαιωμένα χρέη των εργοδοτών τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις εννέα επιχειρήσεις δεν είναι καν καταγεγραμμένες στο ΙΚΑ.

ΚΚΕ
Περιοδεία στον ΕΦΕΤ

Περιοδεία πραγματοποίησε χτες στο ΕΦΕΤ η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, ανέδειξε την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κάλεσε σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 17 Μάρτη και στην πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη. Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ, Σπ. Ραμαντάνη, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη του Κ. Γιαννούκου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου, η οποία αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Στον Κ. Γιαννούκο έχει ήδη επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της περικοπής μισθού για τη συνδικαλιστική δράση του, ενώ μόλις χτες κλήθηκε σε νέα απολογία με το πρόσχημα κάποιων υπηρεσιακών λόγων. Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εξι διαθεσιμότητες στην Πάτρα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία γιατί προχώρησε σε 6 διαθεσιμότητες εργαζόμενων στην Πάτρα. «Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις δικές τους πλάτες, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο κλείσιμο εργοστασίων, στις απολύσεις εργαζόμενων, στην αύξηση της ανεργίας», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί με τη μείωση των επιχορηγήσεων ανάβει το πράσινο φως στις αθλητικές ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Γιατί συμφωνεί με τις απολύσεις, με την περικοπή συνολικά των δαπανών για τον αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία. Οχι στις απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Στήριξη των άνεργων 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ