Με Βιολογία γενικής παιδείας για τους μαθητές της Β` Λυκείου και Ελληνική Γραμματεία - Εκφραση Εκθεση γενικής παιδείας για τη Γ` Λυκείου συνεχίζονται αύριο οι εξετάσεις.
Η χτεσινή μέρα των εξετάσεων, στις οποίες οι μαθητές διαγωνίζονται πανελλαδικά για την προαγωγή, την απόλυση και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κύλησε ομαλά σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όμως οι υποψήφιοι φαίνεται να αντιμετώπισαν δυσκολίες σε κάποια από τα θέματα.
Σε κοινά θέματα Φυσικής εξετάστηκαν χτες οι μαθητές της τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης της Β` Λυκείου, κάτι που δεν κρίνεται ως θετικό. Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών τονίζει ότι «γενικά η εξέταση κρίνεται επιτυχής και πιστεύουμε θα υπάρξει σωστή διαβάθμιση στη βαθμολογία με όχι πολλούς αριστεύσαντες». Ιδιαίτερες επισημάνσεις γίνονται από την Ενωση Φυσικών στο 1ο θέμα, όπου η δεύτερη ερώτηση κρύβει «παγίδα», ενώ η τέταρτη ερώτηση χαρακτηρίζεται «σχετικά εύκολη με διατύπωση που θέλει συζήτηση». «Ολα τα παραπάνω τα απάντησαν οι περισσότεροι μαθητές με τον ίδιο τρόπο, αφού πρόκειται για απαντήσεις που εύκολα διαρρέουν», επισημαίνει. Για το 2ο θέμα, επισημαίνεται πώς το β) ήταν «πολύ καλό θέμα κρίσης που όμως τέτοιου είδους διευκρινίσεις δεν υπάρχουν στα υπάρχοντα σχολικά βιβλία». Το 3ο θέμα χαρακτηρίζεται ως «ένα απλό πρόβλημα αξιολόγησης των μαθητών, που αν και βασίζεται σε εφαρμογή τύπων, οι έννοιες που ζητούνται και χρησιμοποιούνται είναι σύνθετες και δεν καλύπτονται από το υπάρχον σχολικό βιβλίο (π.χ. δυναμική ενέργεια συστήματος)». Το 4ο θέμα χαρακτηρίζεται ως ένα καλό συνδυαστικό πρόβλημα φυσικής.
Οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης που εξετάστηκαν στα Λατινικά δε συνάντησαν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Αυξημένων απαιτήσεων χαρακτηρίζονται από φιλολόγους τα θέματα του μαθήματος Αρχές Φιλοσοφίας, στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ` Λυκείου.
Φιλόλογοι παρατηρούσαν ότι ενώ η Α` Ομάδα ερωτήσεων είναι σαφής και ανταποκρίνεται στο βιβλίο, η Β` Ομάδα που μάλιστα βαθμολογείται με περισσότερες μονάδες χαρακτηρίζεται από ασάφεια και ειδικότερα η πρώτη ερώτηση χαρακτηρίζεται παραπλανητική, καθώς η θεωρία του Ράσελ δεν περιέχεται στο σχολικό βιβλίο.
Χαρακτηριστικά δήλωναν ότι το μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά πρώτη φορά θα αποδειχτεί «αχίλλειος πτέρνα» για τη θεωρητική κατεύθυνση και ότι με τα θέματα αυτά οι μαθητές οδηγούνται στα φροντιστήρια και για το μάθημα της Φιλοσοφίας.
Η Ενωση Ελλήνων Χημικών, σχολιάζοντας τα θέματα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης, τονίζει πως «ανταποκρίνονται στη διδακτέα ύλη. Ορισμένα θέματα π.χ. 1/1, 1/5, 2/1 θεωρούνται στοιχειώδη μεν, αλλά αφορούν ύλη η οποία διδάχτηκε ουσιαστικά στην τελευταία χρονιά, με βάση τα νέα προγράμματα, κατά συνέπεια εξαρτάται η επιτυχία των μαθητών από το βαθμό εμπέδωσης». Η Ενωση εκτιμά πως το θέμα 3 καλύφθηκε επιτυχώς από το μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών, ενώ το τέταρτο θέμα είναι αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα. Η Ενωση, συγκρίνοντας τα θέματα με αυτά που δόθηκαν στις εξετάσεις με το σύστημα των δεσμών, τα χαρακτηρίζει «χαμηλότερου επιπέδου».
Σχολιάζοντας τα θέματα των Μαθηματικών, στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ` Λυκείου η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εκτιμά πως «η επίτευξη καλών επιδόσεων δε θα είναι εύκολη για πολλούς μαθητές», επισημαίνοντας πως οι καλές επιδόσεις σε αυτό το μάθημα θα συμβάλουν σημαντικά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι είναι αυξημένης βαρύτητας. Αναλυτικά ανά θέμα, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τονίζει πως για το πρώτο θέμα απαιτείται πολύ καλή γνώση του 1ου κεφαλαίου, το δεύτερο ζήτημα ελέγχει βασικές γνώσεις του κεφαλαίου των μιγαδικών αριθμών. Για το τρίτο θέμα τονίζεται πως τα ερωτήματα Β και Γ θα δυσκολέψουν πολλούς μαθητές και στο τέταρτο θέμα, σύμφωνα με τη Μαθηματική Εταιρεία, «αρκετοί μαθητές θα συναντήσουν δυσκολίες, λόγω της συνοπτικής διδασκαλίας των λογαρίθμων στην ύλη της Β` Λυκείου».
Δημοσιεύουμε σήμερα τα χτεσινά θέματα, εκτός από αυτά των Λατινικών, που θα είναι στο αυριανό φύλλο.
Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόματα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται με τον καθένα:
Α: Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος, Αριστοτέλης, Δημόκριτος
Β: Εντελέχεια, Φωτιά, Ατομο, Αέρας, Απειρο, Νερό (Μονάδες 6).
Α.1.2. Ποια είναι τα τέσσερα αίτια κατά τον Αριστοτέλη και πώς εφαρμόζονται στο παράδειγμα της κατασκευής ενός κτιρίου; (Μονάδες 8)
Α.1.3. Τι εννοεί ο Τζον Λοκ όταν υποστηρίζει ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι «άγραφο χαρτί»; (Μονάδες 5)
Α.1.4. Να δώσετε ένα παράδειγμα πρωτεύουσας και ένα παράδειγμα δευτερεύουσας ποιότητας κατά τον Λοκ. (Μονάδες 6)
Α.2.1. Να συμπληρώσετε στο τετράδιό σας τις λέξεις που λείπουν και να απαντήσετε στην ερώτηση που ακολουθεί.
Κατά τον Πλάτωνα τα μέρη της ψυχής είναι: 1..., 2..., 3... (Μονάδες 4,5)
Οι κοινωνικές τάξεις της ιδανικής πολιτείας που αντιστοιχούν σε κάθε μέρος της ψυχής είναι: α..., β..., γ... (Μονάδες 4,5)
Ποιο είδος παιδείας προτείνει ο Πλάτων για κάθε κοινωνική τάξη και γιατί; (Μονάδες 6)
Α.2.2. Να χαρακτηρίσετε ως προς το περιεχόμενό τους τις ακόλουθες προτάσεις γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς, τη λέξη «σωστό» ή «λάθος».
1. Οι σοφιστές θεωρούν ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος κώδικας ηθικής συμπεριφοράς, κοινός για όλους τους ανθρώπους.
2. Κατά τον Σωκράτη, είναι προτιμότερο να αδικεί κανείς παρά να αδικείται.
3. Κατά τον Αριστοτέλη, η ευδαιμονία είναι ενέργεια της ψυχής σύμφωνα με την αρετή.
4. Κατά τον Επίκουρο, η καταστηματική ηδονή συνεπάγεται τη ριψοκίνδυνη ευτυχία.
5. «Η μεγαλύτερη ευτυχία για το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», είναι το βασικό αξίωμα του ωφελισμού (Μονάδες 10)
«... Η φιλοσοφία, μ' όλο που αδυνατεί να μας δώσει με βεβαιότητα την αληθινή απάντηση στις αμφιβολίες που η ίδια γεννά, μπορεί να υποβάλλει πολλές δυνατότητες που πλαταίνουν το πνεύμα μας και το απελευθερώνουν από την τυραννία του εθίμου. Ετσι, ενώ μειώνει το αίσθημα της βεβαιότητας για το πώς είναι τα πράγματα, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη γνώση μας για το πώς είναι πιθανό να είναι αυτά. Παραμερίζει τον αλαζονικό κάπως δογματισμό εκείνων που ποτέ δεν ταξιδέψανε στις περιοχές της λυτρωτικής αμφιβολίας και κρατά ζωντανό το αίσθημά μας του θαυμασμού με το να μας δείχνει γνωστά πράγματα κάτω από μια άγνωστη σκοπιά». Ράσελ Μπ., Τα προβλήματα της φιλοσοφίας
Αξιοποιώντας το κείμενο του Ράσελ, να διατυπώσετε την άποψή σας σχετικά με το εξής ερώτημα: Αφού η φιλοσοφία δεν παρέχει βεβαιότητες, πώς συμβάλλει στην προαγωγή της γνώσης; (Μονάδες 25)
«Πράττε έτσι, ώστε η ρυθμιστική αρχή της βούλησής σου να μπορεί συγχρόνως να καταστεί καθολικός νόμος».
Η κατηγορηματική προσταγή του Καντ δεν ορίζει τι πρέπει να πράττουμε, αλλά πώς να το πράττουμε. Να εξηγήσετε γιατί αυτή η αντίληψη διασφαλίζει την ανθρώπινη ελευθερία. (Μονάδες 25).