ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κερασίτσα χτυπά η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος

Την Κυριακή, στις 4.30 μ.μ., η Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη

Από προηγούμενη Πορεία Ειρήνης, Κερασίτσα - Τρίπολη
Από προηγούμενη Πορεία Ειρήνης, Κερασίτσα - Τρίπολη
Η γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Κεράσιτσα Αρκαδίας, την Κυριακή 28 του Μάη, θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για χιλιάδες φιλειρηνιστές. Ανθρωποι από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και κάποιοι άλλοι, που θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, θα πορευτούν από την Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη, για να αποδώσουν φόρο τιμής στον αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Λακωνίας και η « Νεανική Δράση για την Ειρήνη», με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή, δεν είναι ένα απλό επετειακό γεγονός, αλλά εκφράζει την αγωνία του λαού της Πελοποννήσου για το μέλλον του τόπου και των παιδιών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία της συγκεκριμένης κινητοποίησης, αλλά και όλων των υπόλοιπων που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί να γίνουν τις επόμενες μέρες.

Στις 9.30 π.μ., θα γίνει μνημόσυνο στο Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Κερασίτσας. Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η 3η «Λαμπρακιάδα». Πρόκειται για αγώνα δρόμου παμπαίδων που θα ξεκινήσει από την Αλέα και θα τερματίσει στην Κερασίτσα.

Η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων θα γίνει στις 4.30 μ.μ., με το χαιρετισμό του Νίκου Τσακανίκα, εκπροσώπου της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 5.00 μ.μ., οι οδοιπόροι της ειρήνης θα ξεκινήσουν από την Κερασίτσα και, αφού διανύσουν την απόσταση, θα τερματίσουν στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία Αρεως, χώρος στον οποίο θα γίνει και η κεντρική εκδήλωση. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του μοναδικού θεατρικού αφιερώματος για τα 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ποιητή της ειρήνης Γ. Ρίτσου.

Λεωφορεία για την Κερασίτσα θα φύγουν:

- Από Καλαμάτα στις 12 το μεσημέρι από το αναψυκτήριο.

- Από Ναύπλιο στις 1.30 μ.μ.

- Από Σπάρτη στις 1.15 μ.μ. από την πλατεία Βλαχιώτη και στις 2.30 μ.μ. από το μουσείο.

Πούλμαν από την ΠΕΑΕΑ

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν την Κυριακή 28-5-2000 για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.

ΑΡΑΞΟΣ
Περικυκλώνουν τη βάση του ολέθρου

«Την Κυριακή 28 Μάη πορευόμαστε για την ειρήνη, για να φύγουν τα πυρηνικά από τον Αραξο. Περικυκλώνουμε τη "φωλιά" του ολέθρου...». Αυτό τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, τα μέλη της οποίας θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Παράλληλα η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και άλλοι λαϊκοί φορείς του νομού προετοιμάζονται εντατικά για να δώσουν δυναμικό «παρών» στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

Οι διοργανωτές για τη μεταφορά του κόσμου έχουν δρομολογήσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Γεωργίου στις 9.00 το πρωί. Πούλμαν θα αναχωρήσει στις 8.00 π.μ και από το Λουτράκι, έξω από την Αγροτική Τράπεζα. Επίσης λεωφορείο θα αναχωρήσει από το Αίγιο στις 8.30 π.μ από την πλατεία της Αγίας Λαύρας.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, επισημαίνεται: «Ο λαός της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής έχει επανειλημμένα με πολλούς τρόπους δείξει την αντίθεσή του στην ύπαρξη και λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου. Πέρσι τέτοιο καιρό συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές, εκδόθηκαν εκατοντάδες ψηφίσματα από φορείς, έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση τους και την απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, όχι μόνο αγνόησε τη θέληση του λαού, αλλά μετατρέπει ταυτόχρονα τον ηρωικό Μοριά σε πεδίο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, χρησιμοποιώντας τον κόλπο της Κυπαρισσίας. Ο λαός μας, τονίζεται, μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα έχει να επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής ή της πλήρους υποδούλωσης.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα «στο λαό της Αχαΐας να δυναμώσει τους αγώνες του και να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης». Ολους εκείνους, αναφέρουν χαρακτηριστικά, που ανεξάρτητα από την πολιτική επιλογή που έκαναν και που αντιλαμβάνονται το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσει η «παγκοσμιοποίηση» του τρόμου και της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ, για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7.00 μ.μ.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στο χώρο τέλεσης του μνημοσύνου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης, με την παρουσία τους, να τιμήσουν τον μεγάλο αγωνιστή.

Πορεία στη φωλιά των «ΑΒΑΚΣ»

Εξω από τη βάση των «ΑΒΑΚΣ», θα καταλήξει η πορεία, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και μαζικοί φορείς της περιοχής, την Κυριακή 28 Μάη. Οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπο συνάντησης των διαδηλωτών την προβλήτα των φέρι - μποτ στο Ακτιο, απ' όπου στις 9.30 π.μ., θα ξεκινήσει η πορεία. Πολλά είναι τα σωματεία των εργαζομένων και των κοινωνικών φόρων της περιοχής, που σε καθημερινή βάση, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλούν το λαό του νομού να πάρει μέρος στην αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική Πορεία Ειρήνης στο Ακτιο. Μάλιστα, για τη μεταφορά του κόσμου, θα δρομολογηθούν λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν στις 8.00 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας.

Οι φιλειρηνιστές, με διακήρυξη που εξέδωσαν ενόψει της κινητοποίησής τους, καλούν τους φίλους της ειρήνης και όλους τους πατριώτες να εντείνουν τους αγώνες τους και να πάρουν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν στη διακήρυξη, και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Τονίζουν, επίσης, ότι η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX 2000», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και δείχνει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμβασή του για την ...αποκατάσταση της ομαλότητας.

Ταυτόχρονα, μ' αυτή την άσκηση επιβεβαιώνεται, υπογραμμίζουν, η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

ΚΡΗΤΗ
Μπροστά από τη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας

Η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» απέναντι στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα καλεί όλους τους νέους του νησιού να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Μάη. Οπως είναι ήδη γνωστό, οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης έχουν δρομολογήσει για την Κυριακή συγκέντρωση στην πόλη των Χανίων και στη συνέχεια μετάβαση με αυτοκίνητα έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.

Η μεγάλη Παγκρήτια Κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη χώρα μας η άσκηση «DYNAMIC MIX 2000» δήθεν για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων και την αποκατάσταση της ομαλότητας. Ουσιαστικά, όμως, συνεχίζουν, με την άσκηση αυτή επιβεβαιώνεται η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ειρηνική κατασκήνωση

Εξάλλου αύριο Σάββατο οι νέοι φιλειρηνιστές θα συγκεντρωθούν και θα κατασκηνώσουν στην παραλία των Αγίων Αποστόλων Χανίων. Την κατασκήνωση της ειρήνης οργανώνει η «Νεανική Δράση» και στα πλαίσιά της έχει δρομολογήσει διάφορες εκδηλώσεις, ενώ θα δοθεί και συναυλία από μουσικό νεανικό συγκρότημα.

Οι διοργανωτές καλούν το λαό του νησιού μαζικά, μαχητικά, δημιουργικά να συνεχίσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα και να αποστρατικοποιηθεί η Κρήτη. Πρέπει να αγωνιστούμε, καταλήγουν, για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία, για να μην περάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ιμπεριαλιστικής τάξης.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας πραγματοποιούνται την βδομάδα που διανύουμε, αλλά και την επόμενη, εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού την Κυριακή28 Μάη, στις 8.00 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση στο μικρό θέατρο που βρίσκεται μέσα στο άλσος «Περικλέους». Στην εκδήλωση, ποιήματα του Γ. Ρίτσου, θα απαγγείλει η Ιλιάνα Λαζαρίδου, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί παράσταση με Καραγκιόζη και η εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδι, από νεανικό μουσικό συγκρότημα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας πραγματοποιεί συγκέντρωση τη Δευτέρα 29 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Τρύφωνα, με ομιλητή τον Κ. Κορτζίδη. Μετά το τέλος της ομιλίας, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου διοργανώνει την Τετάρτη 31 Μάη Γενική Συνέλευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής (Παναγή Τσαλδάρη στον Αγιο Αντώνιο) στις 7.00 μ.μ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων, Ριζούπολης και Γαλατσίου διοργανώνουν την Τετάρτη 31 Μάη εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Ανδρέα (Λαμπρινή) στις 7.30 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Γαρδένιας, το Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 6.00 μ.μ., με ζωγραφική για τα παιδιά και παράσταση Καραγκιόζη. Στις 7.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» και το «Σύμφωνο Σταθερότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ