ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Αδιέξοδο και καθήλωση

Μετά την αδράνεια το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στο ψυχιατρείο, εκ των ενόντων

Δύο καθηλωμένοι ασθενείς
Δύο καθηλωμένοι ασθενείς
Σε απάνθρωπη καθημερινότητα που ζουν εδώ και εννέα μήνες εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς και εργαζόμενοι του «Δρομοκαΐτειου» οδηγεί η υπομονή που ζήτησε η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη από τους εργαζόμενους του «Δρομοκαΐτειου», οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αναστολή της εφημερίας του ψυχιατρείου.

Η υφυπουργός επισκέφτηκε και χτες το «Δρομοκαΐτειο» και είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, από τους οποίους και ζήτησε, όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μ. Γιαννάκος, να κάνουν υπομονή, καθώς το υπουργείο Υγείας, εννέα μήνες μετά το σεισμό της 7.9.1999 που έθεσε εκτός εφημερίας το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), δεν είναι έτοιμο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Νωρίτερα, η Χ. Σπυράκη είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΨΝΑ, από τους οποίους και ζήτησε να αναλάβουν κάποιες μέρες την ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου, πράγμα αδύνατο, καθώς, όπως επισήμαναν, τόσο η διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι, οι ζημιές του ΨΝΑ δεν έχουν αποκατασταθεί.

Την ίδια στιγμή, στην είσοδο του «Δρομοκαΐτειου» κατέφτανε η αστυνομία με ασθενείς που είχαν εισαγγελική παραγγελία για νοσηλεία στο ψυχιατρείο, καθώς η προσωρινή λύση που προσπάθησε να δώσει το υπουργείο Υγείας, συστήνοντας στους εισαγγελείς να στέλνουν για 10 μέρες τους ασθενείς στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων της Αττικής, οδήγησε στη συμφόρηση στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων.

Τα περιστατικά που έφταναν χτες στο «Δρομοκαΐτειο» ήταν από το « Σισμανόγλειο» και το «Θριάσιο», όπου εφημέρευαν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

«Εχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο»

Και ενώ το υπουργείο Υγείας προσπαθούσε να δώσει λύσεις εκ των ενόντων σε ένα φλέγον πρόβλημα που χρονίζει, η κατάσταση στο «Δρομοκαΐτειο» εξακολουθεί να είναι εκρηκτική.

Συσσίτιο σε ένα διάδρομο, καθώς δεν επαρκεί πια ούτε η τραπεζαρία
Συσσίτιο σε ένα διάδρομο, καθώς δεν επαρκεί πια ούτε η τραπεζαρία
Διεγερτικοί ασθενείς που λόγω έλλειψης κρεβατιών στο τμήμα κλειστής νοσηλείας νοσηλεύονται δεμένοι χειροπόδαρα με ιμάντες σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, ασθενείς που νοσηλεύονται στοιβαγμένοι σε θαλάμους με έντεκα κρεβάτια, που κοιμούνται σε καναπέδες και ράντζα, που αναγκάζονται να τρώνε στα σκαλοπάτια των διαδρόμων, καθώς η τραπεζαρία δεν τους χωρά, που συνωστίζονται σε τμήματα 80 ατόμων με μια τουαλέτα είναι η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς στο «Δρομοκαΐτειο».

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η υπερπληθώρα ασθενών που προέκυψε όταν, μετά τον καταστροφικό σεισμό και τα προβλήματα που προκάλεσε στο ΨΝΑ, το «Δρομοκαϊτειο» ανέλαβε την ψυχιατρική εφημερία όλου του λεκανοπεδίου, εφημερεύοντας καθημερινά. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν εννέα μήνες τώρα οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ήταν υπεράνθρωπες.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό ήταν τραγική. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο "Δρομοκαΐτειο" απελπιστική. Πράγματι, έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εργαζομένων να προσφέρουμε στους ψυχικά αρρώστους ό,τι καλύτερο μπορούμε, δεν τα καταφέρναμε τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε ούτε καν τα στοιχειώδη», επισήμανε ο Περικλής Πατεράκης, διευθυντής ψυχίατρος και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου.

Τα περιπολικά με τις εισαγγελικές παραγγελίες βρίσκουν κλειστή την πόρτα του ψυχιατρείου λόγω «έλλειψης προσωπικού και επικίνδυνων συνθηκών»
Τα περιπολικά με τις εισαγγελικές παραγγελίες βρίσκουν κλειστή την πόρτα του ψυχιατρείου λόγω «έλλειψης προσωπικού και επικίνδυνων συνθηκών»
Το ελλιπές προσωπικό του «Δρομοκαΐτειου» - κενές είναι το 67,5% των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού (509 θέσεις) και το 43,5% ιατρικού προσωπικού - κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκτός από τους χρόνιους ασθενείς, τις 2.500 περίπου εισαγωγές το χρόνο που έκανε το «Δρομοκαϊτειο» και τις 4.000 επιπλέον εισαγωγές που δεχόταν όταν εφημέρευε το Δαφνί.

Αυτή τη στιγμή στα 750 κρεβάτια του νοσοκομείου νοσηλεύονται 780 ψυχασθενείς, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κοιμούνται σε καναπέδες και ράντζα. «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο με τους υπεράριθμους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ράντζα, σε καναπέδες, καθηλωμένοι, είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και πέρα από κάθε κριτήριο ιατρικής δεοντολογίας. Αυτή την κατάσταση αρνηθήκαμε να συνεχίσουμε, αναστέλλοντας την εφημερία του νοσοκομείου», τόνισε ο Γ. Αστρινάκης διευθυντής - ψυχίατρος του νοσοκομείου.

Ερωτηθείς ο Μ. Γιαννάκος για την εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο «Δρομοκαΐτειο», επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. «Ισα - ίσα, εμείς θέλουμε την εισαγγελική έρευνα, αφού θα αναδείξει τους πραγματικούς υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο "Δρομοκαΐτειο"», υπογράμμισε.

Μια ακόμα επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη χωρίς αποτέλεσμα
Μια ακόμα επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη χωρίς αποτέλεσμα
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε χτεσινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν τη συνέχιση της αναστολής της εφημερίας, έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μάη.

 Θάλαμος με 11 κρεβάτια σε κτίριο του περασμένου αιώνα!
Θάλαμος με 11 κρεβάτια σε κτίριο του περασμένου αιώνα!

Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχτώ ερωτήματα για τον υπουργό Υγείας

Ο αποτελεσματικός περιορισμός της κερδοσκοπικής δραστηριότητας στην υγεία γίνεται με την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας, τονίζει η Ομοσπονδία

Τι θα αλλάξει με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να κινηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί ελέγχου;

Το ερώτημα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, μετά τη δημοσιοποίηση του περιγράμματος του νέου ΠΔ για τις ιδιωτικές κλινικές.

Η ΟΣΝΙΕ - η μοναδική δευτεροβάθμια οργάνωση που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα υγείας - είχε θέσει επανειλημμένα τα ζητήματα της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα και το τελευταίο διάστημα είχε ζητήσει τρεις φορές συνάντηση με τον τέως και τον νυν υπουργό Υγείας αλλά δεν πήρε καμία απάντησης μέχρι σήμερα.

Υστερα από όλα αυτά, η ΟΣΝΙΕ θέτει προς τον υπουργό Υγείας τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Ερωτούμε καλοπροαίρετα: Αυτός είναι ο δημόσιος διάλογος με τους υπεύθυνους και ενδιαφερόμενους φορείς της ελληνικής κοινωνίας;
  • Τα Προεδρικά Διατάγματα του ιδιωτικού τομέα υγείας δεν αξίζουν μια τέτοια μεταχείριση, δηλαδή του κοινωνικού διαλόγου;

Η ΟΣΝΙΕ έχει εκφράσει πάγιες θέσεις για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας κάτω από τις προδιαγραφές του ΠΔ 517/91 και με τον έλεγχο της εφαρμογής του.

«Τι έρχεται άραγε να αλλάξει με το νέο ΠΔ σε σχέση με το ΠΔ 517/91;» συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ και ακολουθούν τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχαν ουσιαστικοί έλεγχοι των κλινικών και πού κόλλαγε όλη η υπόθεση;
  • Οι νομάρχες θα αρχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλιά τους;
  • Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση και θα κλείσουν 10-20 κλινικές - γηροκομεία, τι θα γίνει όμως παραπέρα;
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ολιγοπωλίου στον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου ουσιαστικά «παίζουν» 3-4 μεγάλα ονόματα;
  • Μήπως όλη η φασαρία γίνεται για αυτά τα 3-4 ονόματα.

«Σ' αυτά τα ερωτήματα ο υπουργός μάλλον δε θέλει να απαντήσει» υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι η πρώτη και ουσιαστική κίνηση περιορισμού του ιδιωτικού τομέα υγείας και γι' αυτό σίγουρα χρειάζεται πρώτα απ' όλα πολιτική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των διευθυντών γιατρών

Κάντε επιλογή: Ή καθηγητής - γιατρός ή διευθυντής νοσοκομείου. Αυτό το μήνυμα έστειλε, τουλάχιστον προσωρινά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), λέγοντας όχι στους διπλοθεσίτες γιατρούς και απέρριψε αιτήσεις αναστολής οκτώ διευθυντών νοσοκομείων, οι οποίοι ήθελαν να διατηρήσουν και τις θέσεις τους στο πανεπιστήμιο. Το δικαστήριο επικαλέστηκε «λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κύριες προσφυγές θα συζητηθούν στις 8 Ιούνη 2000.

Οι οκτώ γιατροί - διευθυντές νοσοκομείων και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής - σε εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας - κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τις δύο θέσεις για να παραμείνουν. Αυτοί επέλεξαν μεν τη θέση του ΕΣΥ, αλλά προσέφυγαν και στο ΣτΕ επικαλούμενοι ανεπανόρθωτη ζημιά που θα υποστούν (συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα), ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που τους υποχρέωνε να επιλέξουν μία από τις δύο θέσεις.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους με το αιτιολογικό ότι δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί τους, πως δηλαδή βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές εργασίες, εκτός του Κ. Κάσδαγλη που έκανε δεκτή εν μέρει την αίτησή του.

Οι γιατροί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη είναι: Ι. Ιωάννοβιτς, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής πλαστικής χειρουργικής και μονάδας εγκαυμάτων του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Κ. Κάσδαγλης, επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής και διευθυντής στο Νοσοκομείο Νίκαιας (πρώην «Αρεταίειο»), Α. Καραμπίνης, επίκουρος καθηγητής ανάνηψης - εντατικής θεραπείας και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ν. Κράλιος, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής γαστρεντερολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Π. Μπαλντόπουλος, επίκουρος καθηγητής φυσικής αγωγής και αθλητισμού και διευθυντής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, Φ. Νώτης, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής της Γ' Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ε. Παρασκευάς, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Α. Ρασιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του κέντρου αναπνευστικής ανεπάρκειας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Αναστολή των «δανεικών» φαρμάκων

Τέλος στα φάρμακα με «δανεικά» από την 1η Ιουνίου 2000 αποφάσισαν ομόφωνα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας.

Αιτία γι' αυτή την απόφαση είναι το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000 που προβλέπει παράλογες και υπερβολικές ποινές για τις περιπτώσεις που τα φαρμακεία δίνουν τα φάρμακα και ο ασθενής προσκομίζει ετεροχρονισμένα τη συνταγή. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αποκόπτεται ο δεσμός του φαρμακοποιού με τον ασφαλισμένο και το συνταξιούχο.

Ματσούκι και «κοπάνα»

Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού» αποφάσισε να θέσει την υπόθεση της δίωξης των 30 γιατρών στο αρχείο και να θεωρήσει την κατηγορία για απουσία τους από τις θέσεις τους σε μέρα εφημερίας, ως πράξη μη γενόμενη.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου με τον επιπόλαιο -και όχι ουσιαστικό- έλεγχο έδωσε μια πάσα στη δυσφήμιση του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών και κατ' επέκταση του δημόσιου συστήματος, το οποίο -με τα όποια κουσούρια του- εξακολουθεί να είναι το αποκούμπι της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

Ωστόσο, χτες -ως προέκταση και των προχτεσινών στοιχείων του υπουργείου Υγείας για τις 91 εκκρεμείς υποθέσεις γιατρών στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο- μια σειρά «ματσουκοφόροι» των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μας κοπάνισαν τ' αυτιά -και το μυαλό- με την «κοπάνα» των γιατρών του «Ευαγγελισμού».

Βέβαια, η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου δεν ήταν είδηση για τους «ματσουκοφόρους» και ως εκ τούτου δεν υπήρχε και θέμα αποκατάστασης των γιατρών.

Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική ορισμένων απ' αυτούς, ειδικά απέναντι στους γιατρούς του «Ευαγγελισμού».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 1997 γνωστός τηλεοπτικός... αστέρας είχε κατηγορήσει γιατρούς του «Ευαγγελισμού» για εμπορία οργάνων.

Και τώρα βρίσκεται υπό κατηγορία σε δίκες που συνεχώς αναβάλλονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ