Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάρτη 2009 - αριθ. φύλλου: 10318

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η πάλη
για
τη γυναικεία ισοτιμία, δεμένη με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση

Eurokinissi

Η καθιέρωση ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας της 8ης του Μάρτη, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στις 8 του Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαζε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Στο σύγχρονο καπιταλισμό είναι πλέον σαφέστερος ο ταξικός χαρακτήρας του προβλήματος της ανισοτιμίας του γυναικείου φύλου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι στον όρο «ισοτιμία» αποτυπώνεται ο αγώνας των γυναικών για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στην οικογένεια, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτός ο αγώνας για να δώσει καρπούς συνδέεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση που έχει στόχο την κατάργηση κάθε μορφής ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής ανισότητας.


ΣΕΛ.  11   -   14


«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Επιμένοντας στην πραγματική γνώση

Πολλά «μέτωπα» ενάντια στο σύγχρονο σκοταδισμό ανοίγει η «ΣΕ» με θεματικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, νέα εκδοτικά σχέδια.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Το έγκλημα συνεχίζεται

Οι βιομηχανίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν, όπως και πριν, μολύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το εξασθενές χρώμιο και τα υπόλοιπα απόβλητα εξακολουθούν να απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ενώ είναι επικίνδυνα και για τα αγροτικά προϊόντα.


ΣΕΛ.  24
ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤΕΛΕΓΙΕΦ
Ενας μεγάλος της επιστήμης της χημείας

Ο μεγάλος Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύνταξη του Περιοδικού Πίνακα των στοιχείων, ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης χημείας, από τη δημοσίευση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 140 χρόνια. Η προσφορά του όμως, δεν περιορίζεται σ' αυτό.


ΣΕΛ.  7
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλογικός φορέας διεκδίκησης και δημιουργίας

Το Συνέδριο «Γλώσσα Ελληνική - Γραφή και Τέχνη» (20, 21 και 22 Μάρτη) έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές πολιτιστικές δράσεις του Επιμελητηρίου.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΑΤΡΟ
Λύνοντας αντιφάσεις προχωρά η ζωή

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση: Το έργο της Λίζας Κρον «Πολύ καλά!»


ΣΕΛ.  6

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ