Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009 - αριθ. φύλλου: 10313

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα παιδιά της Ελεύθερης Ελλάδας που σώθηκαν...

... η σκουριά των αστών και το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης

Παιδιά σε υπαίθριο σχολείο στην Ελεύθερη Ελλάδα
Παιδιά σε υπαίθριο σχολείο στην Ελεύθερη Ελλάδα
Χιλιάδες παιδιά των ελεύθερων περιοχών της Ελλάδας, όπου είχε εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία με την υποστήριξη της δύναμης των όπλων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σώθηκαν απ' τα μανιασμένα χτυπήματα του αστικού στρατού, τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στις Λαϊκές Δημοκρατίες και στην πλειοψηφία τους επέστρεψαν στην πατρίδα επιστήμονες. Αντίθετα χιλιάδες επίσης παιδιά που πρόλαβε να αρπάξει ο μηχανισμός του αστικού κράτους για να τα στριμώξει στις φοβερές «παιδουπόλεις» της βασίλισσας Φρειδερίκης, μαρτύρησαν το γάλα της μάνας τους πριν καταλήξουν είτε τζάμπα εργατική δύναμη, είτε παιδιά που πουλήθηκαν ακριβά σε υπερατλαντικούς γονείς κι ακόμα ψάχνουν να βρουν τη μήτρα απ' την οποία τα ξερίζωσαν.

Η αστική τάξη επιμένει ακόμα και σήμερα - που η ζωή, τόσο των παιδιών από το παιδοσώσιμο που οργάνωσε ο ΔΣΕ όσο και των παιδιών από το παιδομάζωμα της «Φρίκης», είναι γνωστή - να προκαλεί μιλώντας για «παιδομάζωμα» από τον ΔΣΕ. Μόνο που τα ίδια τα γεγονότα - στα οποία μια σύντομη αναφορά κάνει σήμερα ο «Ρ» - τη διαψεύδουν τρανά.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΑΘ' ΟΔΟΝ
Στο «χορό» των χαρταετών...

Την αυριανή μέρα οι χαρταετοί έχουν την... τιμητική τους. Μικροί και μεγάλοι θα ξεχυθούν στις εξοχές για να γιορτάσουν τα Κούλουμα και να συναγωνιστούν στο πέταγμα των χαρταετών. Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα ένα ταξίδι στην ενδιαφέρουσα ιστορία του που ξεκινά από τη μακρινή Ανατολή.


ΣΕΛ.  16   -   17
«Χρόες» δημιουργικής συσπείρωσης

Χορωδοί, μουσικοί αλλά και άτομα με άλλες καλλιτεχνικές ανησυχίες συνθέτουν μια ομάδα ερασιτεχνών δημιουργών από το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία εστιάζει τη δράση της στην πολυφωνική έκφραση. Αφορμή της συνάντησής μας μαζί της υπήρξε η πρώτη δισκογραφική της έκδοση με τίτλο «Ο δρόμος για τη Σελένα: μουσικά σχόλια σε κείμενα της Ελλης Αλεξίου».


ΣΕΛ.  4
ΔΙΗΓΗΜΑ
Ενώ πέρα σβήνανε τα φώτα...

«Η Μουσική έπαιζε - έπαιζε το ίδιο εμβατήριο, στον ίδιο τόνο, προσπαθώντας του κάκου να μας ενθουσιάσει. Βαδίζαμε κουρασμένοι πια στον ατέλειωτο δρόμο, που ανοιγότανε μπροστά μας σαν μαρτυρίου δρόμος για το Γολγοθά». Από το διήγημα του Πάνου Δ. Ταγκόπουλου.


ΣΕΛ.  8   -   9
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Με κριτήριο το κέρδος

Την παράταση, μέχρι το 2012, των αντιδραστικών κριτηρίων «για την παροχή ενισχύσεων στην κινηματογραφική βιομηχανία» (λήγουν στις 31/12/2009) ανακοίνωσε στις 28/1 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γεγονός που υπογραμμίζει τη «στοχοπροσήλωση» του κεφαλαίου στην πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την επιβολή των αξιών του καπιταλισμού.


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ