ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιπλώνονται αντιπολεμικές εκδηλώσεις παντού

Από παλιότερη πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη
Από παλιότερη πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη
Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και πολλές εκδηλώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχουν προγραμματιστεί για τις τελευταίες μέρες του Μάη. Ετσι:

Στην Αττική

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 22 του Μάη, στην πλατεία Παναγίτσας, στις 7.30 μ.μ., με ομιλία μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην Πελοπόννησο

Μια σειρά αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται και στην Πελοπόννησο, με απόφαση που πήραν μετά από κοινή σύσκεψη οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών, εκπρόσωποι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

Η συμμετοχή σήμερα, Σάββατο 20 του Μάη, στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κυπαρισσία κατά της ΝΑΤΟικής απόβασης.

Η συμμετοχή την Κυριακή 28 του Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, αλλά και στην παλλαϊκή πορεία, που θα γίνει από την Κερασίτσα στην Τρίπολη την ίδια μέρα.

Ηδη, οι Επιτροπές Ειρήνης, τα συνδικάτα και πολλοί άλλοι φορείς σ' όλη την Πελοπόννησο, προετοιμάζονται εντατικά να δώσουν δυναμικό «παρών» ενάντια στους ΝΑΤΟικούς νεοκατακτητές της.

Στην Κρήτη

Οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων νομών της Κρήτης συνδιοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 του Μάη, η οποία θα καταλήξει έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Επιτροπών καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μέρος δυναμικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και να απαιτήσει να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Στο Ακτιο

Με κεντρικό σύνθημα: «Να κλείσουν όλες οι βάσεις και να φύγουν τα "ΑΒΑΚΣ" από το Ακτιο», την Κυριακή 28 του Μάη, διοργανώνεται πορεία ειρήνης στο Ακτιο, από κοινού από τη Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος ΒΔ Ελλάδας, τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και κοινωνικούς φορείς της περιοχής. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την προβλήτα των φέρι - μποτ στο Ακτιο.

Στα νησιά του Αιγαίου

- Ξεκίνησαν χτες, συνεχίζονται σήμερα και θα τελειώσουν την Κυριακή, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, με τη συμμετοχή φιλειρηνιστών από την Τουρκία.

Χτες, έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες από τη Σμύρνη και έγινε εκδήλωση υποδοχής στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή και της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου. Σήμερα Σάββατο, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των φιλοξενουμένων στο μουσείο Μυτιληνιών, στο «Ευπαλίνειο» και στο «Ηραίον». Το μεσημέρι, στο λιμάνι της Σάμου, θα γίνει υποδοχή της δεύτερης ομάδας των Τούρκων φιλειρηνιστών από το Κουσάντασι.

Την ίδια μέρα, στις 7.00 μ.μ., θα γίνει κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», η οποία θα περιλαμβάνει σύντομους χαιρετισμούς και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα.

Τέλος, αύριο Κυριακή, θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Παλιόκαστρο και θα ακολουθήσει πορεία προς το Βαθύ. Στις 4 μ.μ., οι προσκεκλημένοι από την Τουρκία θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής για τη χώρα τους. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νησιού, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμπαραστέκονται οικονομικά για την κάλυψη των εξόδων των εκδηλώσεων.

- Με κεντρικό σύνθημα: «Το Αιγαίο δεν είναι θάλασσα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», η Επιτροπή Ειρήνης της Χίου και μαζικοί φορείς του νησιού διοργανώνουν αύριο Σάββατο στις 11.00 π.μ., συγκέντρωση και πορεία στην είσοδο της «απλωταριάς» στην πόλη της Χίου. Οι διαδηλωτές εναντιώνονται στην προγραμματισμένη άσκηση «DYNAMIC MIX», μέρος της οποίας θα γίνει και στο Αιγαίο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί τα μέλη και τους φίλους της, την Τετάρτη 24 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστεί η στάση του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μπαράζ αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων

Από κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Από κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Από το μνημείο του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί τη διήμερη πεζοπορία του στην Ανατολική Υπαιθρο του νομού ο ειρηνοδρόμος Κώστας Παπαδόπουλος. Μέρα της επίσημης έναρξης της μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX», που φέτος, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά τμήματα των χερσαίων επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει, θα διεξαχθούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Κόντρα στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πεδίο ασκήσεων των ιμπεριαλιστικών στρατών, τάσσονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότεροι τοπικοί φορείς του νομού. Μάλιστα δηλώνουν την απόφασή τους να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της άσκησης και μέσα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους να αναδείξουν την απαίτηση του λαού για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα της φιλίας και της συνεργασίας και όχι ορμητήριο των δολοφονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 7 το απόγευμα, η ΕΔΥΕΘ σε συνεργασία με την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων οργανώνουν μεγάλη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο χώρο του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Εκεί όπου πριν 37 χρόνια έπεφτε νεκρός ο αγωνιστής της Ειρήνης και βουλευτής της ΕΔΑ, από το χέρι που όπλισε το παρακράτος της εποχής.

Σταθμό στο πρόγραμμα των πολύμορφων ειρηνικών εκδηλώσεων του φετινού δεκαήμερου ειρήνης αποτελεί η διήμερη κατασκήνωση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27-28 Μάη στην παραλία του Αγγελοχωρίου, λίγα μέτρα μακρύτερα από τη Ναυτική Βάση, όπου οι σύγχρονοι Γερμανοί κατακτητές έχουν εγκατασταθεί και θα χειρίζονται τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ».

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις αντίστασης θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία για την ειρήνη στις 17 Ιούνη, στην οποία θα συμμετέχουν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Στις άλλες πόλεις

Αύριο, Κυριακή 21 Μάη, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν σε Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς και Γιαννιτσά.

Στο Κιλκίς οι φιλειρηνιστές της περιοχής θα συγκεντρωθούν στις 10πμ στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά τις ομιλίες θα μεταβούν με μηχανοκίνητο κομβόι στο στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» της Ν. Σάντας.

Στα Γιαννιτσά, στις 8μμ, θα γίνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο και στη συνέχεια πορεία προς το στρατόπεδο 501 ΜΤΠ, απ' όπου αναχώρησε η ελληνική δύναμη που μετέχει στο στρατό κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη Δυτική Μακεδονία

Ιδιαίτερο χαρακτήρα παίρνουν οι φετινές εκδηλώσεις στη Δυτική Μακεδονία, μετά και τις πληροφορίες πως η περιοχή τους αποτελεί τον υπ αριθμόν ένα τόπο επιλογής για την απόθεση και αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Οι Επιτροπές Ειρήνης και οι άλλοι φορείς που οργανώνουν τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε Φλώρινα, Γρεβενά και Κοζάνη, καλούν το λαό να διατρανώσει μαζικά και αποφασιστικά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χρήσης του τόπου τους για χαβούζα των ΝΑΤΟικών.

Στη Φλώρινα οργανώνεται συγκέντρωση αύριο Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 το πρωί.

Στην Κοζάνη επίσης οργανώνεται πορεία αύριο Κυριακή, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση.

Στα Γρεβενά, χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα αναλάβει τη διοργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης την επόμενη Κυριακή 28 Μάη.

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Βόμβα μολότοφ έριξαν στα γραφεία του ΚΚΕ

Βόμβα μολότοφ στα γραφεία του ΚΚΕ στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης έριξαν άγνωστοι το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς ευτυχώς να καταφέρουν να προκαλέσουν σημαντικές υλικές ζημιές. Τα υπολείμματα του σπασμένου μπουκαλιού με το καμένο στουπί, βρήκε χτες το απόγευμα στην είσοδο των γραφείων ο γραμματέας της ΚΟΒ Μανώλης Τσαλίκης, ο οποίος και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία που ανέλαβε και την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Ερωτηματικά προκαλεί ο χρόνος που εκδηλώθηκε η επίθεση. Περίοδος που οι κομμουνιστές και ο υπόλοιπος φιλειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης εκδηλώνει πολύμορφα, μέσα από διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις, την αντίθεσή του στη χρήση της περιοχής ως ορμητήριο πολέμου των ΝΑΤΟικών.

Με δήλωσή του ο Μανώλης Τσαλίκης, γραμματέας της ΚΟΒ Τριανδρίας του ΚΚΕ, σημειώνει πως η τρομοκρατική αυτή ενέργεια ενάντια στα γραφεία του ΚΚΕ στην Τριανδρία εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών εκφοβισμού και τρομοκράτησης των κομμουνιστών και αριστερών πολιτών στην πόλη μας. «Η ενέργεια ανήκει στους ίδιους "γνωστούς άγνωστους" κύκλους και εκδηλώθηκε ακριβώς την περίοδο που πραγματοποιείται η ΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic MIX", που το κόμμα μας αντιπαλεύει και ζητά από το λαό να παλέψει μαζί μας για να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας μας και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια και στη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε, αποσκοπεί, εκτός από τ' άλλα, να κάμψει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του λαού μας που αναπτύσσεται στην πόλη και σ' ολόκληρη την Ελλάδα».

Τέλος, απαντώντας στους εμπνευστές και εκτελεστές της τρομοκρατικής αυτής πράξης, σημειώνει: «Πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές της ειρήνης και της προόδου δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν, αλλά θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους, θα παλέψουν να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του λαού και την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και τις δυνάμεις που προωθούν την υποταγή και τη νέα τάξη».

Πούλμαν για Κερασίτσα

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, δρομολογούν πούλμαν για την Κυριακή 28 του Μάη, για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, στις 8.00 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω τηλέφωνα: 8234.296 και 6426.672.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ