ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο όνομα της κρίσης τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κάμψη του ΑΕΠ 1,2% στην ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2008. «Επιτακτική ανάγκη» η λήψη και νέων μέτρων, λέει η Κομισιόν

Εντείνονται τα κρισιακά φαινόμενα τόσο στις οικονομίες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης όσο και συνολικά στην ΕΕ των 27 κρατών. Το γεγονός αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) που καταγράφουν τη μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ σε μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της υπερσυσώρευσης κερδών που είχε προηγηθεί στην προηγούμενη φάση του κύκλου καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Η ΕΕ αξιοποιεί την κρίση προκειμένου να περάσει σειρά νέων μέτρων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία των μονοπωλίων. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Χ. Αλμούνια, δήλωνε ότι αυτές οι αρνητικές επιδόσεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων αλλά και την εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός της παραπέρα κλιμάκωσης της πολιτικής τους, στην προοπτική που βαρούν πλέον όλα τα αντιλαϊκά σφυριά του «ευρωμονόδρομου».

Η Κομισιόν, εκτός από το γενικό πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έχει δρομολογήσει και ειδικές παρατηρήσεις και μέτρα για την Ελλάδα, κρίνοντας ανεπαρκές το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που υπέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο αξιώνουν ταχύτερους ρυθμούς στην εφαρμογή της πολιτικής τους και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι «είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων», ισχυριζόμενοι ότι «δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους υπουργούς Οικονομίας (Εκοφίν) στις 10 του Μάρτη.

Στο δ' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη των 16 κρατών διαμορφώθηκε 1,2% χαμηλότερα από το αντίστοιχο του δ' τριμήνου 2007. Συνολικά στην ΕΕ έπεσε σε ποσοστό 1,1%. Τα στοιχεία της «Γιούροστατ» αποτυπώνουν και την όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη που συναποτελούν τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, η πτώση των ρυθμών του ΑΕΠ στη Λετονία έφτασε σε -10,5% (επίπεδο «ρεκόρ» στην ΕΕ). Στη Γερμανία η πτώση διαμορφώνεται σε -1,6%, στη Γαλλία σε -1%, Ιταλία -2,6%, Πορτογαλία -2,1%, Αγγλία -1,8% κ.ά. Και βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ιδωθούν κάτω από το πρίσμα του διαφορετικού βαθμού συσσώρευσης κεφαλαίων και των ρυθμών του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη που είχαν συντελεστεί από προηγούμενες περιόδους. Θετικούς ρυθμούς μεταβολής (δ' τρίμηνο 2008)εξακολουθούν να εμφανίζουν : Ελλάδα (+2,6%), Κύπρος (+3%), Σλοβακία (+2,7%), Τσεχία (1%), Δανία (0,5%), που όμως σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Από τη λίστα απουσιάζουν ορισμένα κράτη που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία μέτρησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) κομβικό σημείο για τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας είναι οι εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις και την ταξινόμησή τους άμεση συμβολή του τουριστικού κλάδου φτάνει στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Γεύση για ό,τι θα ακολουθήσει

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης κατάγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που μέσω της νέας φορολόγησης τσιγάρων και οινοπνευματωδών ποτών προσθέτει βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, εξέφρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Η τροπολογία είναι ενταγμένη στο νομοσχέδιο που αφορά αλλαγές στον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια του Σώματος.

«Κατά την άποψή μας, είναι μια γεύση τού τι θα επακολουθήσει με το νέο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας», τόνισε αναφορικά με την τροπολογία ο Νίκος Γκατζής. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, σημειώνοντας πως «με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά θα επιβάλει έμμεση φορολογία 153,8 εκατομμύρια ευρώ και ειδικά στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Διότι το τσίπουρο και το τσιγάρο το φθηνό δεν το καπνίζει η αριστοκρατία της χώρας μας, ούτε το τσιπουράκι το πίνει η αριστοκρατία της χώρας μας. Εχουν άλλα, τα ευγενή ποτά τους. Επομένως, πρόκειται για μια ιδιαίτερη μεταχείριση σ' αυτούς οι οποίοι τελικά δε θα επιβαρυνθούν ούτε στα ποτά ούτε στα τσιγάρα τα πολυτελείας και λέμε: Ευσταθεί αυτή η δικαιολογία που λέει ότι θα πρέπει να εξισορροπηθεί ουσιαστικά η τιμή στα τσιγάρα και τα φθηνά τσιγάρα, τα λαϊκά τσιγάρα να φτάσουν τις τιμές των τσιγάρων ουσιαστικά των εισαγόμενων, αλλά και άλλων τσιγάρων πολυτελείας; Γιατί αυτό; Γιατί αυτή η διάκριση, χώρια του ότι εμείς είμαστε ενάντια σε όποια έμμεση φορολογία; Ζητούμε να καταργηθεί γενικότερα και από τα είδη πλατιάς κατανάλωσης η έμμεση φορολογία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιπαραθέσεις για τα φαινόμενα ... «προστατευτισμού»

ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη σκιά του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα «φαινόμενα του προστατευτισμού», που έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους στο φόντο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, άρχισε χτες η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά - G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) στη Ρώμη.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της G-20, στις 2 του Απρίλη, στο Λονδίνο, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΟΟΣΑ.

Στο επίκεντρο του «πολέμου» η διάταξη «αγοράζω αμερικανικά» στο τελευταίο «πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας», καθώς και τα μέτρα προστασίας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι ότι στο σχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ υπήρξε αναδίπλωση από την αρχική πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ για τις προτάσεις Σαρκοζί σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε παρέμβαση και της Κομισιόν που ανακοίνωσε χτες ότι ενδεχομένως να είναι ασύμβατες με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Εκτός των «φαινομένων του προστατευτισμού», θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση της Ρώμης θα είναι και τα συνεχώς επιδεινούμενα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η συνάντηση στη Ρώμη έχει βασικό αντικείμενο τη βελτίωση της ρύθμισης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, από τον οποίο άλλωστε ξεκίνησε η κρίση.

Στο μεταξύ, χτες, η κοινοπραξία της «Air France - KLM», δηλαδή η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία αερομεταφορών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας. Περικοπές θέσεων εργασίας έχουν ανακοινώσει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι «British Airways», «Ryanair Holdings» και «Virgin Atlantic».

Στις ΗΠΑ, εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου για την «τόνωση της αμερικανικής οικονομίας», ύψους 789 δισ. δολαρίων, μετά το συμβιβασμό που υπήρξε ανάμεσα στα δύο σχέδια που ψήφισαν η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγων ύψους-ρεκόρ, 2,5 τρισ. δολαρίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, καθώς μέλημα δικό της και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίσουν την επάρκεια των αναδόχων προκειμένου τα έξοδα δανεισμού της κυβέρνησης να παραμείνουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Οσο για το πακέτο, αυτό εγκρίθηκε τελικά χτες το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 246 ψήφους υπέρ και 183 κατά. Τώρα πια θα προωθηθεί με τη μορφή κατεπείγοντος για υπογραφή στο γραφείο του Αμερικανού Προέδρου.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βρετανία ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, δήλωσε ότι δε θα περιοριστεί στη μείωση των επιτοκίων, αλλά θα τυπώσει νέο χρήμα το Μάρτη καθώς προβλέπεται ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος.

ΚΚΕ
«Οχι» στα τρομοκρατικά διλήμματα

Με αφορμή τα νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ και τα σενάρια για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Αντί να απολογηθούν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, με θράσος και με αφορμή την κρίση συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το σχέδιο της ΕΕ το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις της είναι οι συνέπειες της κρίσης - που προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου - να φορτωθούν πάση θυσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστευτούν τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν πρέπει να υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα που θέτει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να απορρίψουν το διάλογο - απάτη που στήνουν ξανά ΓΣΕΕ και ΣΕΒ και οδηγεί στο συνεχή ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι η προσωρινή δουλειά - η μερική ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Ανασύνταξη του κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής του "ευρωμονόδρομου" και της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ