ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Στόχος η ανασύσταση του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου

Από το μπλόκο της Νίκαιας στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Νίκαιας στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις
Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανασύσταση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, θα συζητηθούν στη σημερινή πανελλαδική, παναγροτική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Παλαμά, στην Καρδίτσα.

Στη σύσκεψη, που διοργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες Αγροτικών Ομοσπονδιών, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, εκπρόσωποι των μπλόκων που στήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης αγροτικής κινητοποίησης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς όλες τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο πλαίσιο πάλης που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Η σημερινή πανελλαδική, παναγροτική σύσκεψη μπορεί ν' αποτελέσει το βατήρα ενός δυναμικού ξεκινήματος των προσπαθειών για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, που θα επιτευχθεί με την αναζωογόνηση, την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Μια ανασύσταση η οποία πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση και σταθερή εγγύηση για τη συνέχιση, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι δυο «γραμμές»

Η ανάγκη αυτή φάνηκε, πιο καθαρά, στην πρόσφατη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, κατά τη οποία εκδηλώθηκαν και αντιπαρατέθηκαν οι δυο «γραμμές» που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Από τη μια, η «γραμμή» της συναίνεσης και της υποταγής στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία εκφράζεται και προωθείται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και «μπήκε σε εφαρμογή» σε μπλόκα που έστησαν «Συντονιστικές Επιτροπές» τις οποίες συγκρότησαν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που κινούνται στον «ντορό» του «ευρωμονόδρομου». Οι εκφραστές αυτής της «γραμμής» έδρασαν για τον αποπροσανατολισμό των αγωνιζόμενων αγροτών από τις πραγματικές αιτίες των αγροτικών προβλημάτων, που βρίσκονται στη ΚΑΠ και για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του αγώνα, προχωρώντας, για μια ακόμα φορά, στο σπάσιμο των μπλόκων, χωρίς, μάλιστα, να ρωτήσουν τους αγρότες που συμμετείχαν σ' αυτά.

Από την άλλη, η «γραμμή» της αντίθεσης και της σύγκρουσης με την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία εκφράστηκε, κυρίως, από το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο πρόβαλλε, με καθαρότητα και σταθερότητα, τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, που αφορούν στην ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, στις κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στη μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, με κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου πετρελαίου, με μείωση των τραπεζικών επιτοκίων κ.ά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Δηλώνουν «παρών» στο Κιλελέρ

Τη δέσμευση - και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - ότι θα επανέλθουν και μάλιστα σύντομα, με πρώτο σταθμό τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, έλαβαν οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της Φωκίδας, σε σύσκεψη αγροτικών φορέων με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ - η οποία είχε συγκροτηθεί στις τελευταίες πρόσφατες κινητοποιήσεις) που έγινε στις 2 Φλεβάρη στο χωριό Σερνικάκη κοντά στην Αμφισσα. Οπως τονίζεται εξάλλου στο σχετικό ψήφισμά της ΣΕΑ ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του ελαιώνα της Αμφισσας, «οι κυβερνητικές εξαγγελίες σε καμιά περίπτωση, δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας, είναι ασαφείς, το ποσό που αναφέρεται για την κάλυψη των ζημιών είναι ανεπαρκές για τους ελαιοπαραγωγούς και σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στην αγωνία μας για τη συνέχιση και το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή μας που έχει καταστεί ασύμφορη». Γι' αυτό, επισημαίνει η ΣΕΑ, υπήρξε μόνο αναστολή της πολυήμερης αγωνιστικής μας κινητοποίησης για τα οξυμένα προβλήματα της μονοκαλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή μας.

Η ΣΕΑ, ανάμεσα σε άλλα, παλεύει για: Αμεση απόδοση όλων των ενισχύσεων που καθυστερούν, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις ελιές και το λάδι, πραγματικές αποζημιώσεις που να καλύπτουν το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, μέτρα προστασίας της παραγωγής όπως, κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους, προστασία των εγχώριων προϊόντων, ουσιαστική ρύθμιση αγροτικών χρεών, πάγωμα δανείων για τρία χρόνια, πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων με μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες κ.ά.

Αρνείται τις κατηγορίες η «Nestle»

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η «Nestle Hellas» χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου για σειρά παραβάσεων σχετικά με το νόμου περί ανταγωνισμού. Η εταιρεία αρνείται στις κατηγορίες της Επιτροπής, τις οποίες χαρακτηρίζει ανυπόστατες και υποστηρίζει ότι σέβεται πλήρως την εθνική και διεθνή νομοθεσία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέος διαγωνισμός για το λιμάνι

Μέσα στο επόμενο δίμηνο προκηρύσσει καινούριο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων έργων της 6ης προβλήτας, τα οποία θα αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει η υπό τη «Hutchison» κοινοπραξία. Την παραπάνω κοινοπραξία ο ΟΛΘ την έχει κηρύξει έκπτωτη, χωρίς όμως να έχει κηρυχτεί άγονος ο πρώτος διαγωνισμός για παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες. Την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία θα έχει ως στόχο το διπλασιασμό της δυναμικότητας του ΣΕΜΠΟ, σε τουλάχιστον 800.000 TEUs (σ.σ.μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) και προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Τσάρας.

Στο μεταξύ χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε η «Hutchison», εναντίον της απόφασης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της, ύψους πέντε εκατ. ευρώ. Η τακτική δικάσιμος, με αντικείμενο τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας, ορίστηκε για τις 24 Μαρτίου.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ποινικοποίησης

Τα σωματεία των γεωτεχνικών δήλωσαν σύσσωμα χτες, ότι καμία επιχείρηση εκφοβισμού και δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, δε θα περάσει.

Με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε προ λίγων ημερών ο πρώην υπουργός Αλ. Κοντός, στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Κακαβά, με αφορμή κοινό δελτίο Τύπου των ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΓ, ΠΟΣΕΓ και ΠΕΓΔΥ στις 29/10/2008, καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η ενέργεια αυτή ως επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού. Από τα σωματεία των γεωτεχνικών και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ και καυτηριάστηκε η συγκεκριμένη ενέργεια του Αλ. Κοντού. Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, παρέμβαση έκανε και το στέλεχος του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός και τόνισε ότι οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικότερα, καλούνται να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν κάθε μορφή τρομοκράτησης και εκφοβισμού τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ