ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προορίζεται για ΝΑΤΟική χωματερή τοξικών αποβλήτων!
  • Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
  • Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Χωματερή υψηλού κινδύνου τοξικών αποβλήτων των ΝΑΤΟικών δράσεων σχεδιάζεται να γίνει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα η περιοχή Γρεβενών - Βοΐου, ενώ παράλληλα η περιοχή ετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» και χιλιάδες ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, στο πλαίσιο μεγάλης άσκησης που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επιτελείς του ΝΑΤΟ εξετάζουν τις στρατιωτικές, νοσοκομειακές και άλλες υποδομές της περιοχής, προκειμένου να διαπιστώσουν την ικανότητα στήριξης της άσκησης, σε πρώτη φάση.

Το σχέδιο μετατροπής και της Δυτικής Μακεδονίας σε μόνιμο προτεκτοράτο των ΝΑΤΟικών καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και αναφέρει:

«Η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αντί να γίνει κέντρο φιλίας και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής, γίνεται στρατιωτικό προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ για την ιμπεριαλιστική διείσδυση των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων της.

Πριν ακόμα γνωστοποιηθούν οι συνέπειες στην περιοχή, από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με εξασθενημένο Ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ο Δούναβης έχει καταστραφεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς της Βαλκανικής, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, νέες συνέπειες απειλούν αυτή τη φορά και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί εγκληματίες σχεδιάζουν να μετατρέψουν την περιοχή Γρεβενών και Βοΐου σε χωματερή υψηλού κινδύνου τοξικών αποβλήτων, από υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο βρώμικο πόλεμό τους.

Επίσης σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας άσκηση και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με χιλιάδες μισθοφόρους τους και με τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού. Τι επιδιώκουν με την άσκηση αυτή; Είναι φανερό ότι θέλουν να κάμψουν το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού, θέλουν να επιβάλουν, πάση θυσία, τις θέσεις τους στη χώρα μας. Κάνουν πρόβα για τα επικίνδυνα σενάριά τους στα Βαλκάνια.

Πρώτος στόχος, με κύριο μοχλό τη χώρα μας, είναι η πλήρης διάλυση και υποταγή με κάθε τρόπο της Γιουγκοσλαβίας. Στα πλαίσια της πρωτοφανούς ΝΑΤΟικής άσκησης στη χώρα μας, έφθασαν στο προκλητικό σημείο να συμπεριφέρονται ως αφέντες στον τόπο μας, επισκεπτόμενοι τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, τους σταθμούς του ΟΣΕ και άλλους χώρους της περιοχής μας για την ένταξή τους στους σχεδιασμούς της άσκησης. Κι όλα αυτά βεβαίως, για την κυβερνητική πολιτική της παράδοσης "γης και ύδατος" στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Για όλα αυτά, οι τοπικοί αρμόδιοι, περιφερειάρχης, νομάρχες κλπ. έχουν γνώση; Κι αν ναι, γιατί τηρούν σιγήν ιχθύος;

Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να αντιδράσει στα σχέδια των ΝΑΤΟικών τρομοκρατών των λαών της Βαλκανικής. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μη συμμετάσχει σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο που εξελίσσεται στη Γιουγκοσλαβία και μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Να επιστρέψουν από τις χώρες της Βαλκανικής όλοι οι Ελληνες στρατιώτες. Να μην παράσχει καμία διευκόλυνση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, γιατί έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει η Δυτική Μακεδονία στρατιωτικό προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα της δημιουργίας σε περιοχές των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης χωματερής τοξικών αποβλήτων υψηλού κινδύνου, που προέρχονται είτε από βιομηχανική δραστηριότητα είτε είναι τοξικά απόβλητα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, φέρνει στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τονίζεται στην Ερώτηση, εναρμονισμένη πλήρως με τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, βοήθησε στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για την ιμπεριαλιστική διείσδυση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού και τις καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Οπως φαίνεται, σ' αυτή τη λογική εντάσσεται και ο σχεδιασμός για μετατροπή της περιοχής των Γρεβενών και Βοΐου Κοζάνης σε χωματερή υψηλού κινδύνου τοξικών αποβλήτων από υλικά είτε των εδώ πολυεθνικών εταιριών είτε των ΑμερικανοΝΑΤΟικών εισβολέων, που σήμερα κατέχουν το Κοσσυφοπέδιο και "επενδύουν" σ' αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία CINAR ΑΕ έχει ζητήσει άδεια για την αποθήκευση, συλλογή, μεταφορά, αξιοποίηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων στο Νομό Γρεβενών. Επίσης και η περιοχή Βοΐου Κοζάνης εντάσσεται σ' αυτά τα σχέδια».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς:

- Εάν η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια, προκειμένου να αποθηκευτούν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που προέρχονται και από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

- Εάν γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης το θέμα και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή μια τέτοια εξέλιξη.

- Εάν θα σταματήσουν οι όποιες ενέργειες για τη μετατροπή της περιοχής Γρεβενών και Κοζάνης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας σε χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΚΚΕ
Στο κενό θα πέφτουν οι τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης

Πολιτική η δίωξη του Ανδρέα Αθανασόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ, για τη στάση του στις περσινές μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις

Νέα τρομοκρατική δίωξη, με ευθύνη της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα. Τα «σκάγια» του «νόμου» παίρνουν αυτήν τη φορά το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ Ανδρέα Αθανασόπουλο. Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τονίζονται τα παρακάτω:

«Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του νομού μας το νέο κρούσμα τρομοκρατικής δίωξης, που με ευθύνη της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής εμφανίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα: Στην ανακρίτρια οδηγείται για τα... περαιτέρω ο Αθανασόπουλος Ανδρέας, μέλος του Γρ. Περιοχής Δυτ. Πελ/σου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας και εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η κλήση του σε απολογία με ανυπόστατες, ανακριβείς κατηγορίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, παρότι είχε δεχτεί από τις δυνάμεις καταστολής απρόκλητη επίθεση και είχε συλληφθεί, αφορά τη στάση του στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος ενάντια στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Στάθηκε δίπλα και υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους να καθορίζουν μέσα από τις δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες τον αγώνα τους και τη μορφή που θα 'χει απέναντι στις εισαγγελικές - αστυνομικές - πυροσβεστικές και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ψηφίσει νέο ΙΔΙΩΝΥΜΟ.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, εκτιμά ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη τρομοκράτησης, όσων αγωνίζονται, που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση. Είναι συνέχεια των πολιτικών διώξεων στους συνδικαλιστές οικοδόμους της πόλης μας, στους αγρότες της Αιγιαλείας, στους φιλειρηνιστές - αντιιμπεριαλιστές του Αράξου, στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς της πόλης μας.

Επιδιώκει να προλάβει την ανάπτυξη των νέων μαζικών ταξικών αγώνων που θα ξεσπάσουν από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αγώνες, που θα αποσκοπούν, όχι μόνο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους που απειλούνται άμεσα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, στη στήριξή της από τη ΝΔ και τη συναίνεση του ΣΥΝ που εφαρμόζεται στη χώρα μας υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών, αλλά που θα στοχεύουν στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου για την ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των πολιτικών συσχετισμών για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, προειδοποιεί ότι κι αυτή η ενέργεια όπως και οι άλλες θα πέσουν στο κενό.

Καλεί τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, των εργαζομένων, την ΤΑ και ΝΑ, όλους τους εργαζόμενους/νες, συνταξιούχους, τη διανόηση και τους νέους και τις νέες να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να αντισταθούν με κάθε τρόπο, να πάρουν μέρος μαζικά στους αγώνες ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και στη νέα βάρβαρη τάξη του ιμπεριαλισμού να υποστηρίξουν μαχητικά την υπόθεση της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τιμά τη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά

Να τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή της Αριστεράς και ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Γιώργου Τσαρουχά, αποφάσισε στη συνεδρίασή του, το βράδυ της Πέμπτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με την έγκριση της μελέτης προϋπολογισμού 1.770.000 δραχμών που απαιτείται για τη «φιλοτέχνηση και τοποθέτηση ταφικού μνημείου Γιώργου Ν. Τσαρουχά στα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας».

Τάφος βέβαια του Γ. Τσαρουχά υπάρχει στα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας και κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας του αγωνιστή γίνεται το επίκεντρο τιμητικών εκδηλώσεων από πλήθος επώνυμων και ανώνυμων δημοκρατικών πολιτών της Θεσσαλονίκης. Κατά την αναμόρφωση όμως των Κοιμητηρίων και την εφαρμογή της ανακομιδής τάφων τριετούς ταφής, δημιουργήθηκε ζώνη πρασίνου, με αποτέλεσμα ο τάφος του Γ. Τσαρουχά να βρεθεί απομακρυσμένος από το σύνολο των υπολοίπων τάφων και παράμερος.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζει ότι «προκύπτει η ανάγκη να μετατοπιστεί ο τάφος σε θέση αρμόζουσα με τον Ανθρωπο και την προσφορά του». Η νέα θέση που προτείνεται από την υπηρεσία Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων του Δήμου, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση των Κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας, είναι η «διακεκριμένη ζώνη ταφής». Η απόφαση προβλέπει όπως η μετατόπιση του τάφου και η φιλοτέχνηση του νέου ταφικού μνημείου γίνει με δαπάνες του δήμου «προς τιμήν του θανόντα βουλευτή και διακεκριμένου Θεσσαλονικέα πολιτικού».

Με την απόφασή του αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποδίδει τιμή που η πόλη όφειλε να είχε από καιρό αποδώσει στον βουλευτή της ΕΔΑ και θαρραλέο, ασυμβίβαστο αγωνιστή που πρόσφερε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την υπόθεση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου στη χώρα μας, σε μαύρες εποχές, όταν «όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ