ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πρωταθλητές στην ανεργία οι Ελληνες εργαζόμενοι

Ενας στους δύο Ελληνες έχει μείνει πάνω από ένα μήνα άνεργος τα τελευταία πέντε χρόνια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Παρά τη διακηρυγμένη οικονομική «ανάκαμψη» και τον «παράδεισο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, ένας στους δύο Ελληνες εργαζόμενους έχει γνωρίσει τον εφιάλτη της ανεργίας για πάνω από τέσσερις βδομάδες την τελευταία πενταετία (1994-1999) και αυτή είναι η χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μετά την Ισπανία. Οι δύο αυτές χώρες έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά τόσο στη διάρκεια της ανεργίας, όσο και στη συχνότητα εξόδου από την αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία. Η Ελλάδα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων πάνω από 75 ώρες σ' όλη την ΕΕ.

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση «οικονομικών υποθέσεων» και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα, όχι μόνο έχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας στην ΕΕ, αλλά έχει και τα περισσότερα «δομικά» προβλήματα ανεργίας που απειλούν μακροχρόνια τους Ελληνες εργαζόμενους. Είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του δεκάχρονου Μάαστριχτ στη χώρα μας, του επιπλέον κόστους από την «προσπάθεια» ένταξης στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ και της κοινωνικής αναλγησίας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών του Κ. Σημίτη, από το 1996, που η ίδια η Κομισιόν θεωρεί «χρόνο καμπής» προς «αυστηρότερες οικονομικές πολιτικές».

Αμετάκλητα στοιχεία τραγικής πραγματικότητας

Οπως καταδείχνει ο πίνακας, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι τα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων «πάνω από τέσσερις βδομάδες» την τελευταία πενταετία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι τα μόνα κράτη-μέλη στα οποία το ποσοστό αυτό αυξήθηκε για την περίοδο 1994-1999.

Ο ρυθμός επιδείνωσης της ανεργίας στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακός και ο μεγαλύτερος στην ΕΕ. Μέσα σε μια πενταετία η αύξηση έφθασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 36% σε 47%, και ουσιαστικά, ένας στους δύο Ελληνες εργαζόμενους έχει γνωρίσει, από πρώτο χέρι, τις «χάρες» της ανεργίας. Η Ισπανία, με 48%, βελτίωσε, έστω και οριακά (49% το 1994), τις επιδόσεις της. Σημαντικό πρόβλημα έχει και η Γερμανία, καθώς και το ολλανδικό «πρότυπο» γενικευμένης μερικής απασχόλησης.

Οπως τονίζει η Κομισιόν, «Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται στο ένα άκρο», ενώ τις πιο συγκρατημένες ανεργίες έχουν Ολλανδία, παρά την αύξηση, Αυστρία και Ιταλία. Ελλάδα και Ισπανία έχουν και το «μαύρο» ρεκόρ της ΕΕ, τόσο στη διάρκεια ανεργίας «πάνω από ένα χρόνο», όσο και στον αριθμό εξόδων από την αγορά εργασίας («πάνω από τρεις φορές»). Οσον αφορά την απασχόληση, 26% των Ελλήνων εργαζομένων φέρεται να δουλεύει πάνω από 45 ώρες τη βδομάδα, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Ακολουθεί η Αυστρία (22%), η Ιρλανδία (20%) και η Βρετανία (20%).

Το σύνολο της ΕΕ

Η Κομισιόν αφού τονίζει την «ακραία» κατάσταση σε Ελλάδα και Ισπανία, επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνεται εντυπωσιακά η σοβαρότητα του προβλήματος μακρόχρονης ανεργίας σ' όλη την ΕΕ». Το 57% είναι στην ανεργία πάνω από ένα χρόνο, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν άνεργο πάνω από δύο χρόνια. Περαιτέρω η στατιστική υπηρεσία δεν ενδιαφέρεται. Οσον αφορά την απασχόληση, στο σύνολο της ΕΕ, το 66% δουλεύει 35 με 40 ώρες τη βδομάδα, 5% από 41 με 45 ώρες, και 4% πάνω από 45 ώρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 62%, 6% και 11%. Το 20% των εργαζομένων της ΕΕ δουλεύει περισσότερο απ' ό,τι προβλέπει η σύμβαση εργασίας. Το 57% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι ικανοποιημένο από το ωράριο εργασίας, ενώ πάνω από το ένα τρίτο ζητά μείωση εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο απαιτητικοί και τους ακολουθούν Ισπανοί, Σουηδοί και Πορτογάλοι. Για το σύνολο της ΕΕ στο «ευέλικτο« δίλημμα «αύξηση μισθού με μείωση εργατοωρών το 58% «επιθυμεί» αύξηση μισθού και το 39% μείωση του εργάσιμου χρόνου. Πρώτοι οι Ελληνες εργαζόμενοι, ακολουθούμενοι από Ισπανούς και Φινλανδούς «επιθυμούν πλήρη απασχόληση». Από τους Ελληνες μισθωτούς 70% «επιθυμούν» πλήρη απασχόληση. Σε ερώτηση αν «ενδιαφέρονται» για μερική, «ευέλικτη» απασχόληση το 88% των Ελλήνων μισθωτών απάντησε «όχι». Η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά «μετακινούμενων» εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη χαρίσουμε κανέναν στο δικομματισμό

Τα συμπεράσματα από τη δουλιά της στην εκλογική μάχη συζήτησε η Επιτροπή Περιοχής της οργάνωσης σε πρόσφατη συνεδρίασή της

«Παρά τις αδυναμίες και τα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά κενά, η προβολή της πολιτικής και των στόχων του Κόμματος, όπως έγινε σ' αυτές τις εκλογές, δεν έγινε ποτέ στα τελευταία δέκα χρόνια! Από ποιοτική, αλλά και ποσοτική άποψη». Αυτά τονίζονται στην εισήγηση του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοζάνη με θέμα «Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απρίλη».

Η εισήγηση, που παρουσίασε ο Γραμματέας της ΕΠ, Κώστας Σταμπολίδης, και εγκρίθηκε ομόφωνα, περιέχει πολλές και χρήσιμες επισημάνσεις και συμπεράσματα για την εκλογική μάχη και τη δουλιά γενικά του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία. Συμπεράσματα που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν την οργάνωση να βγει πιο δυνατή απ' αυτή τη μάχη να ανεβάσει την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα της πολιτικής παρέμβασης στο λαό της περιοχής και να διευρύνει σημαντικά την επιρροή, αλλά και την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ.

Βασική διαπίστωση ήταν ότι έγινε πρωτοπόρα δουλιά στα αστικά κυρίως κέντρα της περιοχής και σε μερικά χωριά και κωμοπόλεις, όπου κινήθηκαν δραστήρια οι οργανώσεις και είχαν συνεχή και μόνιμη παρουσία και παρέμβαση στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού στις περιοχές αυτές, ενώ όπου δεν υπήρχε αυτή η συνεχής παρουσία τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Η εισήγηση τονίζει συγκεκριμένα: «Εχουμε παραδείγματα, όπου η ΚΟΒ κινήθηκαν δραστήρια, σε μόνιμη βάση, τα στελέχη και οι ΚΟΒ πρωτοστατούν σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα με θετική επίδραση για το κόμμα και εκλογικά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι ΚΟΒ Σιάτιστας, Πολύκαρπου».

Επισημάνθηκε ότι η εκτίμηση της ΚΕ του κόμματος ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην αγανάκτηση των λαϊκών μαζών και την ψήφο προς το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές επιβεβαιώθηκε και από τη συγκεκριμένη εμπειρία στο χώρο της Δ. Μακεδονίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, 3 εβδομάδες μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στα συμμετοχικά όργανα της ΔΕΗ, η Αγωνιστική Ενότητα που στηρίζεται από το ΚΚΕ διπλασίασε τις ψήφους στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου - Κοζάνης. Από 9,8% που είχε πάρει προηγούμενα, πήρε τώρα 18%!

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στην περιοχή Δ. Μακεδονίας υπήρξε μια μικρή μείωση του εκλογικού ποσοστού κατά 0,16%. Μείωση σημείωσε το ποσοστό στους νομούς κοζάνης και Γρεβενών, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση του ποσοστού στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς κατά 0,28% και 0,16% αντίστοιχα.

Καταδείχτηκε όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχουν δυνατότητες για σημαντική βελτίωση της κατάστασης και αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος, αν ξεπεραστούν οι αδυναμίες που υπάρχουν και στη σωστή κατανόηση και προβολή και εκλαΐκευση του κεντρικού στόχου του Κόμματος για το Λαϊκό Μέτωπο και στο ολόπλευρο πολιτικό και οργανωτικό άνοιγμα των οργανώσεων στο λαό.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος που στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη, που προέκυψε και μέσα απ' αυτή την εκλογική μάχη, να σκύψουμε με περισσότερη επιμονή και συστηματικό ψάξιμο σε θέματα ιδεολογίας και θεωρίας του κινήματος και τη σωστή σύνδεση των ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών με τους λαϊκούς αγώνες του κάθε συγκεκριμένου χώρου. Τόνισε επίσης την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και συνειδητού προγραμματισμού της δουλιάς των ΚΟ και τη διεύρυνση της συσπείρωσης για την επίτευξη του κεντρικού πολιτικού στόχου του κόμματος, το Μέτωπο της Λαϊκής εξουσίας.

Στα πλαίσια αυτά κινούνται και τα βασικά καθήκοντα για τις οργανώσεις της περιοχής, όπως καθορίστηκαν από την εισήγηση: Ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με παράλληλο ξεσκέπασμα της συναινετικής πολιτικής της ΝΔ. Το δυνάμωμα του Κόμματος ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Προώθηση του ταξικού ρεύματος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Συσπείρωση δυνάμεων στο μαζικό κίνημα, γύρω από τη γραμμή του Κόμματος, για «να μη χαρίσουμε κανέναν στο δικομματισμό».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

Στις 14.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στις 21.45 θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ