ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Ανυπακοή στη διαδικασία αξιολόγησης

Να μην προσέλθουν στη διαδικασία «αξιολόγησης», που στόχο έχει την ένταση της εκμετάλλευσης στον Οργανισμό και να απαιτήσουν την άμεση απόσυρσή της, καλεί με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, με αφορμή την εφαρμογή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του «νέου αξιολογίου». Καλεί ακόμα όσους συμμετέχουν στη διαδικασία, λόγω της τρομοκρατίας και των πιέσεων που θα δεχτούν, από την αρχή να δηλώσουν εγγράφως τη διαφωνία τους και να αποχωρήσουν.

Πρόκειται για ένα σύστημα, όπου ο εργαζόμενος καλείται από τους προϊσταμένους να επικυρώσει, ουσιαστικά, την «αξιολόγηση» που του έχει γίνει. Κριτήρια του «νέου αξιολογίου», σημειώνει η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της, είναι η προσήλωση των εργαζομένων στις εταιρικές αξίες και η υποταγή τους στις εργοδοτικές επιδιώξεις για εντατικοποίηση της εργασίας, αφού συνδέει τις αποδοχές με την παραγωγικότητα. Η αξιολόγηση αναμένεται να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για χιλιάδες απολύσεις - τις οποίες προανήγγειλε πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος Π. Βουρλούμης. Και αυτό γιατί αν ένας εργαζόμενος «αξιολογηθεί» δύο φορές ως «ανεπαρκής» τότε η εργοδοσία, στο πλαίσιο του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος, μπορεί να τον απολύσει αυτοδικαίως.

Μέσω και αυτού του συστήματος, τονίζει η ΕΣΚ, επιδιώκεται «να αυξηθεί και άλλο η ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ και η υπερκερδοφορία του σε όφελος των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών και μεγαλομετόχων του», αλλά και να μπορούν «να φορτώσουν στους εργαζόμενους την επερχόμενη και στη χώρα μας οικονομική κρίση». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «νέο αξιολόγιο» εφαρμόζεται, αυτές τις μέρες, με τη διαδικασία του επείγοντος στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ, τα οποία έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την άμεση και οριστική απόσυρση του «αξιολογίου». Να σπάσουν τη μοιρολατρία που καλλιεργεί η αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Να την καταδικάσουν και στις επερχόμενες εκλογές στην ΠΕΤ, ενισχύοντας την ΕΣΚ.


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Διεκδικούν μέτρα για την ανεργία που θερίζει και την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης

Απάντηση στην εργοδοτική προκλητικότητα δίνουν οι οικοδόμοι της Αθήνας με τη σημερινή τους κινητοποίηση
Απάντηση στην εργοδοτική προκλητικότητα δίνουν οι οικοδόμοι της Αθήνας με τη σημερινή τους κινητοποίηση
Ξανά στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι οικοδόμοι της Αθήνας, διαδηλώνοντας για τη Σύμβαση και απαιτώντας μέτρα για την ανεργία που τσακίζει τον κλάδο. Η συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τα γραφεία των κατασκευαστών. Η κινητοποίηση σηματοδοτεί την κλιμάκωση των αγώνων στον κλάδο, καθώς οι μεγαλοεργοδότες εμφανίζονται προκλητικοί στις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη νέα Σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, οι κατασκευαστές επέλεξαν να στείλουν υπαλλήλους τους, θέλοντας να υποβαθμίσουν το ζήτημα της Σύμβασης και να απαξιώσουν τα αιτήματα του κλάδου.

Σχολιάζοντας τη στάση των κατασκευαστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει σε ανακοίνωσή του μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση: «Είναι φανερό πως έχουν στόχο να υποβαθμίσουν την όλη διαδικασία, να την τραβήξουν σε μάκρος, ώστε να "φέρουν" προ τετελεσμένων τους οικοδόμους. Θέλουν να οχυρωθούν πίσω από τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ, από την οικονομική κρίση και να πετάξουν ψίχουλα στους εργάτες. Δε θα το επιτρέψουμε. Καμιά ευθύνη δεν έχουμε για την κρίση τους. Η υπογραφή αυξήσεων, που θα ανακουφίζουν πραγματικά από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έχει μεγάλη σημασία. Με τον οργανωμένο, ταξικό αγώνα μας στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, στα γιαπιά, θα επιβάλουμε το δίκιο μας».

Η απάντηση των οικοδόμων στην εργοδοτική προκλητικότητα ήταν άμεση. Με τα συλλαλητήρια που διοργάνωσε σε όλη τη χώρα η Ομοσπονδία και τα κατά τόπους Συνδικάτα, δόθηκε αποφασιστική συνέχεια στο πρόγραμμα δράσης που χάραξε η Ομοσπονδία, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με συνεντεύξεις Τύπου σε κάθε πόλη και τις δυναμικές κινητοποιήσεις στην κεντρική διοίκηση και στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, στις 27 του Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο υπουργείο Απασχόλησης, με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου. Ενώ στις 28 του Φλεβάρη συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να χαράξει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου, στην προοπτική της απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση που ήδη υπάρχει.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις

Αιχμή οι τεράστιες ελλείψεις, αλλά και η αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα, με αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στις 8.30 το πρωί, με απόφαση του Σωματείου τους. Μ' αυτόν τον τρόπο δίνουν συνέχεια στις πολύμηνες κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, με κυριότερο αυτό των ελλείψεων σε προσωπικό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι. Το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών/ Καθαριστριών Αττικής, σε συντονισμό με τις καθαρίστριες του Ευαγγελισμού, παλεύουν για να φύγουν οι εργολάβοι απ' τα νοσοκομεία, για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρά την αύξηση της εντατικοποίησης, παρά τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 100 το μήνα και παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις ότι μέχρι το Γενάρη θα προσληφθούν 140 νοσηλευτές, τίποτα δεν έχει γίνει», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ). Τονίζει ακόμα ότι δεν έχει γίνει τίποτα για ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι εργολάβοι αλωνίζουν, εισπράττοντας πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κι έχουν τους εργαζόμενους με 500-600 ευρώ. Επίσης, όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πληρώνουν απ' την τσέπη τους εκατοντάδες εξετάσεις, επειδή δεν έχουν τιμολογηθεί από το κράτος και δεν τις αναγνωρίζει ο ΟΠΑΔ ώστε να γίνονται δωρεάν.

«Εξω οι εργολάβοι απ' τα νοσοκομεία! Οι εργαζόμενοι των συνεργείων να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας!», απαιτεί το σωματείο και ζητάει να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι των συνεργείων μέλη των σωματείων. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού (ανεξάρτητα από ειδικότητα ή σύμβαση εργασίας) να διαδηλώσουν για όλα τα δικαιώματα των ασθενών και υγειονομικών, αλλά και για συμπαράσταση στην Κ. Κούνεβα.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Προσκλητήριο σε ξεσηκωμό

Αύριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους κλωστοϋφαντουργούς

Εργαζόμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρομεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες βγαίνουν αύριο μαζικά στους δρόμους της Νάουσας, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης να ξεσηκωθούν και να σταθούν στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών, που πλήττονται από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού και την επιθετικότητα της μεγαλοεργοδοσίας του Λαναρά, που έχει αφήσει τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Γ' απλήρωτους 8 μήνες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Το αυριανό πανναουσαϊκό συλλαλητήριο ορίστηκε για τις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου. Το Εργατικό Κέντρο στο κάλεσμά του τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, με ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων με βάση τις σημερινές ανάγκες, η εξασφάλιση και κατοχύρωση ποιοτικά επαρκών και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στην Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, Παιδεία, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στον Αθλητισμό, στην ανάπαυση, στις ελευθερίες και δικαιώματα σε περιβάλλον που να υπηρετεί την εξέλιξη της κοινωνίας και των ανθρώπων, δεν πρόκειται να χαριστούν από κανέναν. Θα τα κατακτήσουμε με το μαζικό, ενωμένο, συντονισμένο αγώνα αντεπίθεσης των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικροεμπόρων-βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε μαζικό αγώνα με τα παρακάτω αιτήματα: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, όχι νέες απολύσεις - καμιά χαμένη θέση εργασίας, δουλειά με δικαιώματα - όχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, όχι στη φοροληστεία και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ, όχι στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ