ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εκφυλισμό οδηγείται η διερεύνηση του σκανδάλου

Παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Σπ. Χαλβατζή

Σε εκφυλισμό οδηγείται η διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ζητώντας από τα δύο αυτά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αν δηλαδή θα συνεχίσει η περιουσία του ελληνικού λαού (ορεινοί όγκοι, αιγιαλοί, λίμνες, κλπ.) να διεκδικείται από μονές και ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα επικαλούνται χρυσόβουλα και τίτλους πριν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.

«Το Κόμμα μας είπε από την αρχή ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση», επισήμανε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στην ουσία της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και υπενθύμισε ότι «οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι πολλές» αφού, για παράδειγμα, «στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, αν γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις της μονής, θα της ανήκει το 80%». Οπως είπε, και τα δύο κόμματα αποδέχονται πως «οι εκτάσεις που η κοινή λογική λέει ότι είναι περιουσία του λαού μπορούν να ανήκουν σε μονές».

Ειδικά για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «είναι ορισμένα πράγματα που ...χτυπάνε στο μάτι», αφού «εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά». Οπως είπε, αναφέρεται στην πρόταση πως «οι Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός αναγνώρισαν παρανόμως την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στο σύνολο των επίδικων εκτάσεων. Μα η αναγνώριση ξεκίνησε από τον Δρυ και τον Φωτιάδη». «Τουλάχιστον γράψτε ότι υπάρχουν ευθύνες. Πέστε μια δικαιολογία», παρότρυνε το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι «δε βλάπτει και λίγη αυτοκριτική». Επίσης, επισήμανε ότι αν και «η κύρια αιχμή που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ ήταν όχι η αναγνώριση της κυριότητας ή μη αλλά ότι έγιναν ανταλλαγές με υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις», τότε, αναρωτήθηκε, «γιατί δεν υπάρχει μέσα στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ; Δεν πρέπει να ερευνηθεί;». Τέλος, αναφορικά με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη επισήμανε ότι «αν και έχει εκτεθεί με την υπόθεση που αφορά τις οφ σορ και την περιουσία του», εντούτοις «δεν μπορούμε να βρούμε λόγο για τον οποίο πρέπει να παραπεμφθεί».

Ηθελαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής θύμισε πως ως ΚΚΕ «μιλήσαμε έγκαιρα για την ανάγκη να περιληφθούν στην έρευνα και οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ γιατί είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, όμως γι' αυτούς υπήρξε παραγραφή», ενώ «έχουμε ζητήσει αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», διευκρινίζοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε συμφώνησε όταν ψηφίστηκε».

Σχολιάζοντας τη στάση των δύο «μεγάλων» κομμάτων για την υπόθεση ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως «έγινε τεράστια προσπάθεια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όχι για να ριχτεί φως στην υπόθεση αλλά για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις» και «για να φανεί ότι δεν υπήρξαν ευθύνες αλλά ότι υπουργοί και υφυπουργοί τήρησαν τις τυπικές διαδικασίες». Αυτά ενώ στην πραγματικότητα «το ένα κόμμα άνοιξε το δρόμο, το άλλο κόμμα προχώρησε πιο δραστήρια με πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε, επίσης, ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «είναι πράγματι μέγα σκάνδαλο, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά σκάνδαλα». «Η ιδιωτικοποίηση -εκποίηση του ΟΤΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, «της ΔΕΗ, της "Ολυμπιακής", η πώληση των λιμανιών τι είναι; Δεν είναι τεράστια σκάνδαλα; Η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς δεν είναι τεράστιο σκάνδαλο; Η ανεργία δεν είναι σκάνδαλο;».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πελώριες πολιτικές ευθύνες και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι

Χωρίς να γίνει η προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ η συζήτηση της πρότασης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Οπως έγινε και στην προηγούμενη σχετική συζήτηση τον περασμένο Οκτώβρη, η ΝΔ δεν πήρε μέρος στη συζήτηση και έτσι η Βουλή εκτίμησε ότι δε συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται 151 τουλάχιστον ψήφοι και μετά την απόφαση της ΝΔ να μην πάρει μέρος στη συζήτηση και την ψηφοφορία, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός. Τα όποια ποινικά αδικήματα πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Βατοπεδίου παραγράφονται τον ερχόμενο Ιούνη ή το αργότερο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Τίθεται ένα ερώτημα. Η εξεταστική επιτροπή προσέφερε καινούρια ισχυρά στοιχεία ούτως ώστε το ΚΚΕ να επιμείνει στην αρχική του θέση ότι πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή;

Εμείς απαντάμε κατηγορηματικά ναι. Μπορεί να μην προστέθηκαν άγνωστα στοιχεία. Ενισχύθηκαν όμως όλα όσα είχαμε, εδραιώθηκαν. Η ίδια η εξεταστική επιτροπή αποκάλυψε και ορισμένα πράγματα για το ποιοι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι γύρω από αυτήν την ιστορία των ανταλλαγών. Και γνωρίζουμε τι έγινε: Παρακολουθήσεις, εξαγορές, εκβιασμοί, απειλές, άνθρωποι της νύχτας, άνθρωποι που, εν πάση περιπτώσει, λογικά δε θα έπρεπε να εμπλέκονται σε μια τέτοια αγοραπωλησία, έστω και εάν αυτή η αγοραπωλησία δικαιολογεί, κατά κάποιο τρόπο, ένα ευρύτερο αριθμό να εμπλέκονται πέρα από τους πολιτικούς.

Δεν μπορούμε βεβαίως να αποδείξουμε διασυνδέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλά μπαίνει ένα ερώτημα:

Η διαδικασία των ανταλλαγών κινείται ή πραγματοποιείται με πολιτικές αποφάσεις. Τίποτα δεν πέφτει στην αντίληψη των συγκεκριμένων υπουργών ή των συγκεκριμένων παραγόντων που εν πάση περιπτώσει διενεργούν αυτές τις ανταλλαγές ή έχουν σχέση με τα προκαταρκτικά των ανταλλαγών;

Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται, ότι όταν πρόκειται να πουληθεί γη - γιατί εδώ τώρα μιλάμε για γη και η γη ειδικά διατηρεί την αξία της ακόμα και στις περιπτώσεις της κρίσης, όταν έγιναν βεβαίως αυτά, δεν είχε χτυπήσει η κρίση αλλά η γη, όπως λένε πολλοί πάντα διατηρεί την αξία της, πάντα χάνει λιγότερο - όταν λοιπόν πρόκειται να πουληθεί γη και μάλιστα γη που ανήκει ουσιαστικά στο δημόσιο, τότε εσμός ανθρώπων και ποιος ξέρει τι, εμπλέκονται.

Και εδώ δεν υπάρχει καμία συγκράτηση. Και μίζες υπάρχουν και εξαγορές και εκβιασμοί και κασέτες - τώρα είναι η καινούρια μόδα, η παρακολούθηση των ανθρώπων με διάφορα μέσα - εν πάση περιπτώσει φαίνεται ακριβώς ότι όταν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη κερδοσκοπία τότε δεν υπάρχουν ούτε αρχές, ούτε ηθική ακόμα και σε ανθρώπους που έως εκείνη τη στιγμή ενδεχομένως να είχαν κρατήσει μια ηθική στάση σε αυτά τα ζητήματα».

Το πρόβλημα της απόδοσης της περιουσίας στο λαό

«Και με αυτήν την ευκαιρία αν είναι να συμφωνήσω με κάτι - το έθεσε βεβαίως ο Αντ. Σκυλλάκος - αυτό που βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία είναι η επιτακτική ανάγκη να περάσει στο δημόσιο η εκκλησιαστική και μοναστική περιουσία που ανήκει στο λαό και δε μας ενδιαφέρουν - τουλάχιστον εμάς - ούτε τα χρυσόβουλα, ούτε τίποτα, ούτε δεχόμαστε εκείνα τα επιχειρήματα που λένε "μην θίγεις το θέμα των χρυσοβούλων" γιατί έτσι ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στα πατριαρχεία ή δεν ξέρω τι.

Ούτε τα πατριαρχεία, ούτε οι εκκλησίες κάνουν εξωτερική πολιτική. Εχουν μια συμβολή στον πολιτισμό ακόμα και στην Ιστορία αλλά εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκήσει ούτε η εκκλησία, ούτε το πατριαρχείο, ούτε κανένας άλλος πέρα από την εκάστοτε κυβέρνηση που εκλέγεται, εν πάση περιπτώσει από τον λαό - όπως εκλέγεται - και γνώμη βεβαίως μπορεί να έχουν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς που μετέχουν ή δε μετέχουν στο κοινοβούλιο και όχι οι εκκλησιαστικοί ή άλλοι παράγοντες.

Εμείς θα προσθέσουμε ακόμα και με δήμευση εάν χρειαστεί. Πολύ περισσότερο που μπορεί να υπάρξει ένα κανονικό θεσμικό πλαίσιο. Ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Οχι ότι λύνει το πρόβλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, δεν το λύνει. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα της απόδοσης της περιουσίας στο λαό και όχι βεβαίως να γίνει απλώς μια κοσμική περιουσία που μπορεί να πουληθεί σε επιχειρηματίες.

Μαζί με αυτό - διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους - πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είναι ένα υπερώριμο ζήτημα και δε θα ήθελα να επεκταθώ για το πώς έπρεπε να είναι αλλά τουλάχιστον αυτά τα ζητήματα έχουν υπερωριμάσει και τουλάχιστον αν μπορούσε να κατακτηθεί κάτι γύρω από αυτά - ακόμα και εάν για κάποιο λόγο δε συσταθεί τελικά η προανακριτική επιτροπή ή πάμε σε αυτό που εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε, να πάμε σε παραγραφή - τουλάχιστον να έχουμε κερδίσει σε ζητήματα εντελώς ουσιαστικά».

Η ΝΔ φοβάται

«Μπαίνει ένα ερώτημα, γιατί η ΝΔ επέλεξε για δεύτερη φορά να μην έρθει. Οχι ότι πειστήκαμε για τα επιχειρήματα που έφερε την πρώτη φορά, δεν πειστήκαμε καθόλου αλλά εν πάση περιπτώσει μπορούσε να πει κανείς ότι τυπικά θα μπορούσαν να σταθούν. Ηθελε πρώτα την εξεταστική επιτροπή. Εμείς πιστεύουμε και έχουμε κάθε δικαίωμα να βγάλουμε ένα συμπέρασμα ότι φοβάται. Τι φοβάται, εκείνη το ξέρει.

Ας πάρουμε την πιο αθώα εκδοχή, το πείσμα. Δε στέκει η πεισμάτωση. Εκτιμάμε ότι πέρα από τον φόβο θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα να μιλάει για σκευωρία γιατί το επιχείρημά της είναι ότι πρόκειται για σκευωρία.

Απαντώντας εκ μέρους του ΚΚΕ - τη σκευωρία βέβαια την απευθύνει γενικά - εμείς λέμε: Δεν έχουμε καμία ανάγκη να τεκμηριώσουμε την κριτική μας και την πολεμική μας απέναντι στη ΝΔ με όρους σκευωρίας. Και να σας πω και κάτι άλλο: Και το πιο καραμπινάτο σκάνδαλο να αναδειχτεί το Βατοπέδι - κατά τη γνώμη μας καραμπινάτο είναι, μοναδικό δεν είναι - εμείς τουλάχιστον απέναντι στη ΝΔ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ούτε τώρα, ούτε προεκλογικά αποκλειστικά το επιχείρημα του σκανδάλου. Οχι γιατί τα σκάνδαλα είναι ήσσονος σημασίας αλλά γιατί έχουμε τόσα ράμματα για τη γούνα της, για τη νομιμοποιημένη και θεσμοθετημένη πολιτική της που δεν πρόκειται να ασχοληθούμε αποκλειστικά και ειδικά με το σκάνδαλο. Εχουμε πολύ περισσότερες επιλογές της ΝΔ να επιστρατεύσουμε για να καταδείξουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής της και δεν έχουμε ανάγκη να προσφύγουμε σε σκευωρίες.

Αλλά θέλουμε να θυμίσουμε και κάτι άλλο: Η σκευωρία είναι ένα προσφιλές επιχείρημα και εν πάση περιπτώσει και η ίδια η ΝΔ χρησιμοποίησε το επιχείρημα της σκευωρίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο έκανε τα ανάλογα».

Καυγάς δύο κομμάτων με την ίδια γενική γραμμή πλεύσης

«Εν πάση περιπτώσει είναι ένας καυγάς ανάμεσα σε δύο κόμματα που έχουν την ίδια γενική γραμμή πλεύσης, ανεξαρτήτως των διάφορων ελιγμών και των φραστικών διαφορών, αυτό το επιχείρημα ας το βρουν μεταξύ τους, ποιος είναι ο σκευωρός και ποιος δεν είναι, εμείς τουλάχιστον δε δεχόμαστε και απορρίπτουμε τη λογική της σκευωρίας.

Τουλάχιστον και η εξεταστική και η όλη πορεία απέδειξε το εξής πράγμα: Οτι και τα δύο κόμματα δεν ήθελαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο των αγιορειτών, της μονής Βατοπεδίου - και δε νομίζω ότι αφορά μια μόνο Μονή - που έδενε τη Μονή με ιδιοκτησία γης.

Το μεν ΠΑΣΟΚ κρύφθηκε πίσω από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους. Η ΝΔ κρύφθηκε πίσω από την υπογραφή των κυρίων κυρίων Δρυ και Φωτιάδη. Θέλω να σημειώσω και εγώ ότι ο Α. Φωτιάδης δεν έκανε καμία αναπομπή, έκανε μια τυπική κίνηση. Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να πάρει πίσω την υπογραφή του και όχι μόνο αυτό.

Θα μπορούσαν οι υπουργοί και της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ να πουν: Ναι υπάρχει κάποια γνώμη νομική, κάποια νομικά εν πάση περιπτώσει τεκμήρια που ανοίγουν τον δρόμο το Βατοπέδι να ζητήσει τη λίμνη Βιστωνίδα ή να γίνει ανταλλαγή. Εμείς προχωράμε σε μια λύση τομής: Νέο θεσμικό πλαίσιο. Εχεις δικαίωμα να επαναπροσδιορίσεις και θέματα ιδιοκτησίας, πολύ περισσότερο που δεν μπορούν να δεσμεύσουν κανέναν τα βυζαντινά χρυσόβουλα ή τα σιγίλια ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με παλιότερες διεκδικήσεις της Μονής. Οταν ήξεραν και τα δυο κόμματα ότι ζητάει η Μονή τη μισή Χαλκιδική και όταν ξέρουν ότι μοναστήρια διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα και ότι η εκκλησία αρνείται επανειλημμένα να δώσει μικρά κομμάτια γης για να γίνει ένας παιδικός σταθμός.

Και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα σε δημάρχους και την τοπική μητρόπολη ή γενικότερα την εκκλησία.

Επομένως και τα δύο κόμματα έχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες. Πρόκειται για πολιτικές ευθύνες που ζημιώνουν τον λαό. Ενώ μπορούσαν - εδώ στο κάτω κάτω ούτε η ΕΕ μπαίνει στη μέση, αλλά ακόμα και να έμπαινε - να κάνουν μια γενναία πράξη».

«Νταχάου» έχουν γίνει οι τόποι δουλειάς

«Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμα πράγμα: Επειδή ξέρω ότι μόλις φύγουμε από τη σημερινή συνεδρίαση επί μέρες θα συζητάμε για το Βατοπέδι ξανά και ξανά. Είναι σκάνδαλο και πάρα πολύ θα θέλαμε να βγουν στην επιφάνεια και ποινικές ευθύνες, να υπάρξει και μια πράξη κάποιος να τιμωρηθεί αλλά κάπου αυτή η ιστορία πρέπει όχι να σταματήσει και να κουκουλωθεί, σε καμία περίπτωση, αλλά να πάρει τη θέση της μέσα στο σύνολο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και εάν θεωρείται σκάνδαλο ή σκευωρία, όπως λέει η ΝΔ, εμείς έχουμε πολλά άλλα να βάλουμε μπροστά στην επικαιρότητα. Και ακριβώς επειδή ζούμε μια περίοδο, όχι συγκυρίας αλλά μια περίοδο που γεννήθηκε από τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται χρόνια, επιπλέον σύμφυτη με το σύστημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πρέπει να σας πω ότι συμβαίνουν τεράστια σκάνδαλα τα οποία δεν έρχονται καν στο φως της δημοσιότητας. Για τα οποία δεν υπάρχει ευαισθησία ούτε από τα ΜΜΕ. Και εδώ να μην τα φορτώνουμε στα ΜΜΕ, αφού εξαρτάται τι υλικό δίνουμε και εμείς ως κόμματα όταν μας καλούν σε διάφορα τραπέζια είτε σαλονάτα είτε τραπέζια ουσίας - γιατί γίνονται μερικά τέτοια - όταν μας ρωτάνε για το Βατοπέδι.

Αμα τροφοδοτήσουμε το θέμα με ιστορίες, θα ξεχαστεί για παράδειγμα, ότι στη ζώνη των Οινοφύτων η εργοδοσία ήδη εκβιάζει τους εργαζόμενους με απολύσεις και τους βάζει και συμφωνούν για τετραήμερη απασχόληση την εβδομάδα με μείωση βεβαίως του μισθού. Γίνονται απολύσεις ανθρώπων που θέλουν δυο χρόνια για να βγουν στη σύνταξη και απολύονται για να πάνε στο ταμείο ανεργίας όπου θα πάρουν μια αποζημίωση αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν θέλεις δύο χρόνια για να πάρεις σύνταξη, όταν θα πάρεις μια μειωμένη σύνταξη δε σε βοηθάει η αποζημίωση και δε σου λύνει τα προβλήματα αυτή η αποζημίωση και δεν είμαστε και βέβαιοι εάν η αποζημίωση που θα πάρεις είναι αυτή που έπρεπε να πάρεις ή κλείνονται τα στόματα με διάφορους τρόπους.

Η κατάσταση είναι τραγική και μιλάμε για τη ζώνη των Οινοφύτων, όπου εκεί πέρα σε μεγάλο βαθμό, όχι 100%, υπάρχουν βιομηχανίες οι οποίες βρίσκονται σε άνθηση, δεν τις έχει χτυπήσει η κρίση και πιθανόν να μην τις χτυπήσει, θα χτυπήσει ένα μέρος επιχειρήσεων μικρομεσαίων και βεβαίως εργάτες.

Η κατάσταση μέσα στα εργοστάσια και όχι μόνο των Οινοφύτων - απλώς είχαμε μια αναλυτική συζήτηση γύρω από τα Οινόφυτα και μπορώ να τα έχω πιο πρόσφατα - έχει γίνει "Νταχάου" για τους εργαζόμενους. Αυτό δεν ξέρω εάν απασχολεί κανέναν. Και βεβαίως η περίπτωση της δολοφονικής απόπειρας εναντίον της Κούνεβα, της προέδρου των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό το ειδικό επάγγελμα με τους εργολάβους, είναι μια εξοργιστική, ακραία περίπτωση αλλά δυστυχώς μπορεί να πάψει να θεωρείται ακραία το επόμενο διάστημα γιατί η γυναίκα από ό,τι φαίνεται αντιστάθηκε, αλλά υπάρχει ένα θέμα: Αντιστέκεσαι και ενδεχομένως να το πληρώσεις με τη ζωή σου - και όταν μάλιστα είσαι και οικονομικός μετανάστης - δεν αντιστέκεσαι, το πληρώνεις επίσης με τη ζωή σου, με την ποιότητα της ζωής που ζεις εσύ και η οικογένειά σου.

Ενα "Νταχάου" έχουν γίνει οι τόποι δουλειάς. Εχουν ξεσαλώσει, η εργοδοσία, οι διευθυντές, οι πουλημένοι να το πω, στην εργοδοσία. Και με την ευκαιρία εργαζόμενος στο "Τζάμπο", συνδικαλιστής δέχεται την εξής πρόταση: Παραιτήσου και παίρνεις 50.000 ευρώ. Τα αρνείται και τον διώχνουν τον συνδικαλιστή του "Τζάμπο". Βεβαίως (για) αυτή τη στάση ενός απλού υπαλλήλου επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή και δεν ακούγεται τίποτα. Δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τα μέσα ενημέρωσης, ούτε μεταφοράς αυτού του παραδείγματος - χωρίς όνομα εάν θέλετε. Αυτά δεν είναι τυχαία. Δείχνουν σαπίλα κυριολεκτικά.

Τέτοιοι άνθρωποι δεν προβάλλονται. `Η θα πρέπει να χάσεις τη ζωή σου ή πρέπει να φας ξύλο για να γίνει θέμα στα κανάλια και δεν είναι ένας.

Αυτός είναι ηρωισμός: Να σου προσφέρουν 50.000 ευρώ - και δεν είναι λίγα για έναν υπάλληλο - και να πεις όχι. Αυτό το παράδειγμα έπρεπε να γίνει κεντρικό θέμα και μέσα στη Βουλή γιατί όχι να μην το φωνάξει και το προεδρείο της Βουλής ή η σχετική επιτροπή να ρωτήσει να μάθει πόσοι άλλοι σκύβουν το κεφάλι και αναγκάζονται να δεχτούν μια τέτοια συναλλαγή. Εάν σκύψουν το κεφάλι, δεχτούν τη συναλλαγή και πάνε σπίτι τους - όχι ότι είναι μικρό πράγμα - αλλά σε μερικές περιπτώσεις δεν το σκύβουν το κεφάλι - παίρνουν και τα χρήματα και γίνονται φερέφωνα της εργοδοσίας.

Αυτά πού πάνε, πού εντάσσονται; Σκάνδαλο βεβαίως και το Βατοπέδι, σκάνδαλο και η στάση της ΝΔ αλλά κατά τη γνώμη μας το καθένα να πάρει τη θέση του. Εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να παίξουμε με τα σκάνδαλα αφού υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατά τη γνώμη μας, είναι αυτά τα στοιχεία που τουλάχιστον εμείς θα επιστρατεύσουμε στην πολιτική αντιπαράθεση που έχουμε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την εργοδοσία. Γιατί εύκολα μπορείς να πυροβολήσεις τα κόμματα, αλλά οι "πυροβολισμοί" πρέπει να στραφούν και σε αυτούς που κάνουν το κουμάντο και έχουν την ιδιοκτησία στους χώρους δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ