ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Κανένα σωσίβιο

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στα εκατομμύρια παιδιά που - σε έναν κόσμο που πετάει το φαΐ στα σκουπίδια - πεθαίνουν από την πείνα σ' όλη την υδρόγειο, προστέθηκαν επίσημα πλέον οι εκατομμύρια νεκροί εργαζόμενοι - θύματα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην πρώην ΕΣΣΔ. Ο καπιταλισμός - με το αναγκαστικό για το κεφάλαιο διαρκές κυνήγι της αύξησης του ποσοστού κέρδους - παρά τα φτιασιδώματα εμφανίζεται ξανά και ξανά γυμνός, αυτό καθ' αυτό που είναι: Ενα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια ώρα, το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης αφαιρεί από το σύστημα την ιδεολογική κυριαρχία που πίστεψε πως κατέκτησε με την επικράτηση της αντεπανάστασης. Καταφεύγει έτσι ξανά σε επίπεδο προπαγάνδας σε λύσεις «Ομπάμα», που διαλαλούνται στη συνέχεια ως φάρμακο διά πάσαν νόσον από τους όπου Γης «δημοκράτες». Αυτούς που όσο κι αν ξορκίζουν το πολιτικό μοντέλο της Γερμανίας, ομολογούν πως είναι υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουν γιατί ο κόμπος πια φτάνει στο χτένι.

Εκεί ακριβώς ο ειδικός ρόλος των παλιών γνωστών μας «φίλων του λαού». Που καλούνται να πλασάρουν διάφορες κραγμένες κρατικές ρυθμίσεις ως μέτρα δήθεν σε βάρος του κεφαλαίου. Μόνο που πάνω στην πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν πανστρατιά για τη σωτηρία του καπιταλισμού τούς ξεφεύγει - αποκαλύπτουν - πως σ' έναν εχθρό έχουν στραμμένα τα βέλη τους: Τους κομμουνιστές, τον μόνο αντίπαλο - ικανό να συσπειρώσει την εργατική τάξη σε ταξική βάση και γύρω της όλα τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που υφίστανται τις συνέπειες του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Εδώ είμαστε: Η σχεδιασμένη επίθεση που το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε ενάντια στο οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα με την προβολή ως «κινήματος» των τυφλών χτυπημάτων, που καμιά σχέση δεν έχει με το κίνημα, ίσα-ίσα είναι ενάντιά του, αναδεικνύεται ως επιλογή του κεφαλαίου με στόχο να αλλάξει εκ βάθρων τον ίδιο τον προσανατολισμό του κινήματος. Επιχειρήθηκε να σβήσει από τον ορίζοντα του κινήματος ο κύριος αντίπαλος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του συνολικά με την ανάδειξη ως μοναδικού και απόλυτου ενός μόνο κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού. Αλλά ακόμα περισσότερο επιχειρήθηκε με τη συκοφάντηση του ΚΚΕ - δηλαδή της πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος που επέμενε να δείχνει τον αντίπαλο - να αφοπλιστεί το κίνημα μπροστά στους ταξικούς αγώνες που αναγκαστικά έρχονται.

Για την αντιπαράθεση που θα βρούμε μπροστά έχουμε ήδη ένα μικρό, αλλά καλό δείγμα με το συντονισμό όλων των μεγαλοαγροτών που σπεύδουν να προλάβουν την οργάνωση της οργής των φτωχομεσαίων αγροτών.

Δεν τους προκύπτει κάτι αντίστοιχο στο εργατικό κίνημα καθώς οι κραγμένοι εργατοπατέρες των λευκών κολάρων δεν έχουν - δεν μπορούν να έχουν - πρόσβαση στη βάση των εργατών.

Ο στόχος τους όμως είναι ήδη καθαρός. Η δήλωση Γλέζου δεν είναι δείγμα γεροντικής άνοιας, είναι απόδειξη στοχοπροσήλωσης από κάποιον που άλλοτε ως ΠΑΣΟΚ και τώρα ως ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τη βασική αποστολή του. Να δρα σταθερά για το φτιασίδωμα του απάνθρωπου συστήματος.

Ασχετο: Μιλούν για ύφεση ως κάτι πρόσκαιρο, ενώ αυτή είναι η κρίση για την οποία δε θέλουν να μιλούν, αλλά ξέρουν καλά πως και βαθιά είναι και ότι μπορεί να ξεπεραστεί προσωρινά, αλλά θα επανέλθει δριμύτερη. Οπως μιλούν για πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης της ύφεσης για να αποτρέψουν την αναζήτηση - σε καιρό κρίσης - επαναστατικής ανατροπής για την κατάληψη της εξουσίας από την ίδια την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ: «Η "θεραπεία - σοκ" των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η πείνα, η κοινωνική καταβαράθρωση λόγω των εκατομμυρίων απολύσεων και η κατάρρευση του συστήματος Υγείας οδήγησαν σε τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους εργαζομένων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο αποδίδεται ευθέως στις ιδιωτικοποιήσεις» (συμπεράσματα μελέτης για την πρώην ΕΣΣΔ που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ» / ΕΘΝΟΣ).

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΦΤΙΑΣΙΔΩΝΕΤΑΙ: «Τον Ιούνιο η Ευρώπη πρέπει να στείλει μήνυμα πολιτικής αλλαγής εφάμιλλο με αυτό που έστειλε η Αμερική με την εκλογή Ομπάμα. Συνεπώς οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο για τη μελλοντική πορεία της χώρας και της Ευρώπης συνολικότερα, όχι απλά για το κόμμα μου» (ο Μ. Χρυσοχοΐδης στα ΝΕΑ).

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: «Πονοκέφαλο προκαλούν στη Χαριλάου Τρικούπη οι εκτιμήσεις του κ. Πάγκαλου ότι στη μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ή στελέχη που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ: «Η αριστερά θα πρέπει να αναζητήσει και να προτείνει "μη ρεφορμιστικές μεταρρυθμίσεις" (...) Η θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο όριο της απόλυτης φτώχειας στην κατεύθυνση της αποεμπορευματοποίησης της εργασιακής δύναμης δικαιολογείται απόλυτα (...) Πρέπει να είναι φανερό ότι (...) τα όποια ευνοϊκά μέτρα για την εργατική τάξη και τα άλλα κοινωνικά στρώματα αναγκαστικά θα λειτουργήσουν σε βάρος της κερδοφορίας του κεφαλαίου» (από τα 9 σημεία του ΣΥΝ «για το κράτος πρόνοιας στον καπιταλισμό» / ΑΥΓΗ).

ΜΕ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ: «Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ περνούν σε "συντονισμένη αντεπίθεση"» (η διακήρυξη στην ΑΥΓΗ).

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥΣ: «Οι διαδηλωτές του ΚΚΕ δε φροντίζουν για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων, αλλά φροντίζουν για το τομάρι τους» (η πρακτική της «αντεπίθεσης» διατυπωμένη με την αρμόζουσα χυδαιότητα από τον Μ. Γλέζο / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ύφεση χτυπάει την πόρτα μας

ΕΘΝΟΣ: ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ αγρότες και καταναλωτές

ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα μισθών και σαφάρι φόρων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψυχρολουσία από Βρυξέλλες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΦΟΥΡΝΕΛΟ» ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΑ στις ευρωεκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προηγούνται ΠΑΣΟΚ και Καραμανλής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ρουλέτα των εκλογών

Η ΧΩΡΑ: Αύριο αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΡΙΑΚΑ ΘΕΤΙΚΗ το 2009 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ εισαγωγής στα ΑΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΘΗΛΙΑ» για 10.000 νοικοκυριά κάθε μήνα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Δίνουν όπλα σε 50.000 σεκιουριτάδες

Η ΑΥΓΗ: 50.000 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ 250 ΝΟΝΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το μελάνι...

«Οι εγκληματίες έχουν για υπόδειγμα τις μεθόδους ομάδων εκβιαστών άλλων χωρών, όπως η Ιταλία» (το κύριο άρθρο από τον Σ. Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ).

...το απυρόβλητο

«Διαμορφώνουμε μια στρεβλή εικόνα για την ποιότητα και το περιεχόμενό του (σσ του εγκλήματος) από το πώς παρουσιάζεται από πολιτικούς και ΜΜΕ. Το έγκλημα αναζητείται στα υποβαθμισμένα σοκάκια του κέντρου και όχι στις πολυτελείς "πιάτσες" της νύχτας, στη δράση των αλλοδαπών και όχι στις νομιμοφανείς επιχειρήσεις που στήνουν οι μαφίες, ακόμη λιγότερο στις χρηματιστηριακές καταχρήσεις, στις παραβάσεις του εργατικού και φορολογικού δικαίου, στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, την εγκληματικότητα των λευκών κολάρων κ.ο.κ.» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

κι όποιον συναντήσει η κλούβα...

«Σαρωτική επιχείρηση εκκαθάρισης στα μεγάλα αστικά κέντρα καταστρώνει η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την ΕΥΠ (...) οι επιχειρήσεις που σχεδιάζονται δε θα έχουν προηγούμενο στα αστυνομικά χρονικά (...) το πρότυπο των επιχειρήσεων "σκούπα" παραμένει η μήτρα των σχεδιασμών» (το πρώτο θέμα στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Με όνομα και επώνυμο

«Το πλοίο "Wehr Elbe" της εταιρείας "Oskar Wehr" από το Αμβούργο πλέει κάπου στο Ιόνιο φορτωμένο με 989 εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν πυρομαχικά των ΗΠΑ και έχοντας κλειστό το tracker για να μην εντοπίζεται η ακριβής θέση τους από το αυτόματο σύστημα αναφοράς θέσης (APRS) (...) η US Military Sealift Command από τη Νάπολη προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους για τη διεκπεραίωση του φορτίου στο Ισραήλ» (το ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ).

Το φόντο της ...ορκωμοσίας

«Δεκάδες κάτοικοι της Πόλης της Γάζας βγήκαν χθες στους σκαμμένους από τις βόμβες δρόμους και αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής (...) το υπουργείο υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε απολογισμό τουλάχιστον 1.300 νεκρών εκ των οποίων 410 παιδιά» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ