ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΠΑΣΥ
«Μπλόκα» στο «μονόδρομο» της αντιαγροτικής πολιτικής

Κλιμακώνεται το μέτωπο της αγροτιάς, ενάντια στην αντιδραστική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων. Χιλιάδες τρακτέρ στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ. Διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις στα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

*

Στο στήσιμο «μπλόκων» σε εθνικούς δρόμους προχώρησαν, χτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που μετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΠΑΣΥ, κλιμακώνοντας την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, με εκατοντάδες τρακτέρ, έφτασαν στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και έστησαν «μπλόκο» στον κόμβο της Νίκαιας, λίγο έξω από την πάλη της Λάρισας.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ακόμα οι αγρότες των Θεσσαλονίκης, Αμφισσας, Λαμίας, Σερρών, Καβάλας, Κιλκίς, Δράμας, Χαλκιδικής και άλλοι.

Με τον αγώνα της η μικρομεσαία αγροτιά διεκδικεί ουσιαστικές λύσεις στα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της μεγάλης κατρακύλας των τιμών των αγροτικών προϊόντων, των περικοπών των επιδοτήσεων και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.

Στα κύρια αιτήματα που προβάλλει, περιλαμβάνονται:

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος που υπέστη βαρύ πλήγμα λόγω της μεγάλης κατρακύλας των εμπορικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωγροκτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα εύλογο κέδρος στους παραγωγούς και να διασφαλιστεί το «αύριο» για τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, επιδότηση στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων κ.ά.

*

Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους διακηρύσσουν την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ, που είναι η πηγή των αγροτικών προβλημάτων, με στόχο να την ανατρέψουν και ν' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Διαμηνύουν, δε, στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, καθώς και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες ότι η αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά δεν μπαίνει στο «λούκι» των αδιέξοδων «διαλόγων» και των υποχωρητικών «ελιγμών», αλλά είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί, κατά μέτωπο, με όλους όσοι θα σταθούν εμπόδιο ή θα επιχειρήσουν να την ξεστρατίσουν από τον ευθύ αγωνιστικό της δρόμο.

Θα πρέπει, λοιπόν, εξαρχής ν' αντιληφθούν οι κυβερνώντες και να συνειδητοποιήσουν οι κάθε λογής συνεργάτες και «κολαούζοι» τους ότι έχουν να κάνουν με αγωνιστές της αγροτιάς που δεν πρόκειται να «τσιμπήσουν» σε «ψεύτικες κι απατηλές υποσχέσεις» και δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν «παροχές - ψίχουλα». Κι αν έχουν στο μυαλό τους από το «καρότο» να περάσουν στο «μαστίγιο», θα πρέπει να ξέρουν ότι τούτοι οι αγωνιστές δεν κιοτεύουν στα δύσκολα και δεν παραδίνονται εύκολα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακραία μορφή πάλης τα μπλόκα!

Με γραμμή ...ΠΑΣΟΚ επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους κινητοποιούμενους αγρότες

Να βάλει φιλοαγροτική μάσκα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης επιχείρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λύσεις στα προβλήματα της αγροτιάς δεν ανακοίνωσε. Οπως είπε, θα γίνουν ανακοινώσεις προς το τέλος της βδομάδας και ως είθισται ζήτησε ...διάλογο. Ομως, έδειξε καθαρά ότι δεν είναι με τον αγώνα της αγροτιάς. Τον αγώνα της αγροτιάς και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς τα χαρακτήρισε ακραία μορφή πάλης. Χρησιμοποίησε και αυτός την ίδια αντιαγροτική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν όλοι οι προκάτοχοί του επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν τα τρακτέρ έβγαιναν στους δρόμους.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι «προσπαθούμε μέσα σ' αυτή την εβδομάδα με μια σειρά διαβουλεύσεων να βρούμε λύσεις» και κάλεσε τους αγρότες να μην προβούν σε ακραίες μορφές κινητοποίησης που θα τους φέρουν σε αντιπαράθεση με την κοινωνία. Θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, που είναι: Η παγκοσμιοποίηση, το «κολάρο» της ΕΕ και ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική. Ομως και τα τρία αυτά κακά τα στηρίζει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που βρίσκεται πού είναι ο κύριος Χατζηδάκης και ποιους νομίζει ότι κοροϊδεύει;.. Δυστυχώς, τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Και τα προβλήματα αυτά θα οξύνονται, αφού η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ό,τι και να διαλαλεί τώρα ο Σ. Χατζηγάκης για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων.

Κι όταν ο Σ. Χατζηγάκης ρωτήθηκε αν οι αποκλεισμοί των δρόμων είναι ακραία μορφή κινητοποίησης απάντησε: «Τη θεωρώ ακραία μορφή και όταν ανέβηκα στο τρακτέρ η κίνησή μου ήταν συμβολική, ήταν μια κίνηση σημειολογική για να δείξω ότι υπήρχε πρόβλημα»... Οι δηλώσεις είναι δηλώσεις, τα προβλήματα είναι προβλήματα και οι μικρομεσαίοι αγρότες ήδη διαπιστώνουν ότι και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική που χαράζεται και αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ