Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10266

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
3η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Οι επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο

Μια από τις πρώτες επιτυχημένες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (ΔΣΠ), με διεθνή αντίκτυπο, αποτέλεσε η μάχη στη Σπάρτη και η απελευθέρωση των κρατουμένων από τις φυλακές. Οι παλιές φυλακές της Σπάρτης, όπως κι αυτές του Γυθείου, αποτέλεσαν τόπους βασανιστηρίων αγωνιστών, κυρίως κομμουνιστών. Σημαδεύτηκαν, όμως, κι από τις καταπληκτικές απελευθερώσεις κρατουμένων μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο. Η απελευθέρωση των κρατουμένων από τις φυλακές της Σπάρτης, το Φλεβάρη του '47, ήταν σταθμός στην ανάπτυξη του ΔΣΠ. Στις λαμπρές σελίδες αυτού του αγώνα καταγράφηκε και η απελευθέρωση των κρατουμένων από το Γύθειο τον Φλεβάρη του '48. Η 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, αυτή της Πελοποννήσου, πέρασε στην Ιστορία ως ηρωική, καθώς σ' ένα χώρο χωρίς διαφυγή κοντά 4.000 μαχητές αντιμετώπισαν μέχρι τέλους 32.000 ένοπλους του αστικού στρατού, χώρια τους χίτες και τους χωροφύλακες.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ερμαια της εκμετάλλευσης

«Με συνέλαβαν. Με πέταξαν στη θάλασσα, με έβγαλαν έξω, με έδειραν, μετά με ξαναπέταξαν στο νερό, με έβγαλαν και με ξαναέδειραν».

«Περπατώ σε ξύλινα δοκάρια που είναι ψηλά μέχρι πέντε ορόφους. Ο φίλος μου έπεσε από το δεύτερο όροφο από μια σκαλωσιά. Εμεινε στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες».


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Φούρνος μικροκυμάτων

Συσκευή της καθημερινότητας με αξιόλογη τεχνολογία.


ΣΕΛ.  7
ΘΕΑΤΡΟ
Δημιουργούν παρά τις δυσκολίες

Μπορεί τα ΔΗΠΕΘΕ να αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, αλλά δεν πτοούνται. Συνεχίζουν δυναμικά και δημιουργικά, έστω κι αν χρειάζεται να καταφύγουν και σε συμπαραγωγές.


ΣΕΛ.  6
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
«T' αγριολούλουδα του Βαρλάμου»

Το λεύκωμα, «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου», με την προσωπική επιμέλεια του καλλιτέχνη και τη βοήθεια άξιων συνεργατών, αποτελεί ένα εξαιρετικό εκδοτικό δείγμα, αποκαλύπτοντας τη ζωγραφική ποιότητα και τις βαθιές γνώσεις του Γ. Βαρλάμου στην τέχνη του βιβλίου. Μια έκδοση, που απευθύνεται στο πλατύ κοινό, την οποία χαρακτηρίζει η ποιότητα και η μαστοριά.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 2008
Παιχνίδι από και για τις πολυεθνικές

Η δημιουργία της «Λευκής Βίβλου για τον αθλητισμό» από την ΕΕ και η μεγαλύτερη υποταγή στις πολυεθνικές συνέθεσαν το σκηνικό τη χρονιά που πέρασε. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πεπραγμένα στην Ελλάδα.


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ