ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Ο εργατόκοσμος έβαλε τη σφραγίδα του

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η εργατική τάξη μίλησε. Και η φωνή της καθαρή, ρωμαλέα, σίγουρη, αποφασιστική ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Μια θάλασσα απεργών ταρακούνησε χτες δεκάδες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, με καθαρό πρόσωπο, με μάτια λαμπερά, ξάστερα, με σφιγμένη τη γροθιά του αγώνα, κατέβηκαν στους δρόμους. Δίπλα τους, χέρι χέρι, με αποφασιστικότητα, ζωντάνια, με τη σπιρτάδα της νιότης τους, τη μαχητικότητά τους και την ελπίδα των οραμάτων τους, πορεύτηκαν χιλιάδες νέοι και νέες. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές. Μέσα σε αυτές τις ογκώδεις, δυναμικές πορείες έκαναν πράξη τη συμπόρευση, τη συμπαράταξη στον κοινό δρόμο που έχουν επιλέξει: Στο δρόμο του αγώνα και της ταξικής πάλης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έδωσε αποστομωτική απάντηση. Απάντησε στην αντιλαϊκή πολιτική, στη σκληρή εκμετάλλευση του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας. Απάντησε στην κρατική βία και καταστολή, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, στα σκοτεινά κέντρα του αστικού κράτους με τους κουκουλοφόρους τους. Απάντησε στη στρατηγική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εδωσε απάντηση στην επιχείρηση καλλιέργειας φόβου και ανασφάλειας. Διακήρυξε ότι η προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός μας πότε με τα κλομπ και τα χημικά και πότε με τις κουκούλες δε θα περάσει.

Η πορεία κατεβαίνει την οδό Αγίου Κωνσταντίνου
Η πορεία κατεβαίνει την οδό Αγίου Κωνσταντίνου
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ταξικό κίνημα, απέδειξε ότι έχει βαθιές ρίζες μέσα στην εργατική τάξη. Μπορεί και συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων. Γιατί αντλεί τη δύναμή του από τους ανθρώπους του μόχθου, τον μεροκαματιάρη, το νέο εργαζόμενο, τον άνεργο, τον απασχολήσιμο. Εχει ρίζες βαθιές και ακατάλυτους δεσμούς μέσα στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στα γιαπιά, στα σχολεία και στα αμφιθέατρα. Το ΠΑΜΕ πατάει σε γερές βάσεις, γιατί εκφράζει με τον πιο γνήσιο τρόπο τα συμφέροντα και τους καημούς όλων των εργαζομένων. Και οι χτεσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις απέδειξαν τη σταθερότητα αυτών των ταξικών δεσμών. Την εμπιστοσύνη που έχουν χιλιάδες και χιλιάδες εργατών στη δική τους ταξική οργάνωση, στα δικά τους συνδικάτα.

Η χτεσινή 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και οι εργατικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απέδειξαν το αναντικατάστατο όπλο της οργάνωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, της οργάνωσης της ταξικής πάλης. Η οργάνωση αυτή, που περίτρανα χτες έδειξε τα αποτελέσματά της, είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Είναι όπλο στα χέρια ολόκληρης της εργατικής τάξης, στην αναμέτρησή της με το μεγάλο κεφάλαιο, στην πάλη της ενάντια στην πλουτοκρατία. Είναι πολύτιμη κατάκτηση ολόκληρου του κινήματος στις μάχες που έρχονται.

Η 10η του Δεκέμβρη θα αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στην πάλη των εργαζομένων. Είναι σημείο αναφοράς για τους αγώνες που είναι μπροστά μας. Γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε λεπτό χαμένο στη διαρκή πάλη για το μεροκάματο, τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση. Πάλη σε όλα τα μέτωπα. Για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να στραπατσαριστεί το 65ωρο που ψήφισαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην ΕΕ, για να μη φορτώσουν οι πολυεθνικές και τα πολιτικά τσιράκια τους την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι ταξικές δυνάμεις βγήκαν πιο ατσαλωμένες, πιο αισιόδοξες και από αυτή την αναμέτρηση. Κόντρα στις Κασσάνδρες, που χίλιες φορές προφήτεψαν το τέλος της «ταξικής πάλης», που πρόβλεψαν το τέλος της εργατικής τάξης και του κινήματός της, ενάντια στους φαντασιόπληκτους που ανακαλύπτουν «κινήματα» έξω από την εργατική τάξη και που συνεχώς διαψεύδονται, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι, η αγωνιζόμενη νεολαία και το κίνημά τους είναι εδώ. Πιο δυνατό, πιο μαχητικό, πιο αποφασισμένο, ανοίγει νέους δρόμους. Συνεχίζει σταθερό και αποφασισμένο. Δεν υποστέλλει τη σημαία των αγώνων. Ετοιμάζεται για νέες αναμετρήσεις. Διεκδικεί το δικό του δρόμο ανάπτυξης, τη δική του κοινωνία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση και δράση παντού!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή απεργία και τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Οι εργατοϋπάλληλοι και η νεολαία έδωσαν απάντηση!

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις δεκάδες χιλιάδες εργατών και εργατριών, μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, που πήραν μέρος στη σημερινή πανελλαδική απεργία και στις μεγάλες απεργιακές περιφρουρημένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων και των άλλων μεγάλων πόλεων που γνώρισαν τις τελευταίες μέρες έντονα τη δράση της κρατικής καταστολής και τις υποκινούμενες προβοκάτσιες των κουκουλοφόρων.

Αυτές οι κινητοποιήσεις - μαζικές, αποφασιστικές και περιφρουρημένες - με την έντονη νεολαιίστικη παρουσία, δείχνουν το δρόμο και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της. Αποτελούν τη γνήσια απάντηση στη στρατηγική της κυβέρνησης και στις προσπάθειες να στραφεί σε ανώδυνους για την αντιλαϊκή πολιτική δρόμους η δίκαιη οργή χιλιάδων και χιλιάδων νέων παιδιών, που βγήκαν αγωνιστικά στους δρόμους το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ καλεί σε συνέχιση και ένταση της πάλης, με όλες τις μορφές, πρώτα απ' όλα με την οργάνωση και δράση στους τόπους δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης. Μόνο ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, μαχητικό, που συγκρούεται με τη γενική πολιτική γραμμή της πλουτοκρατίας, αποτελεί απάντηση στην εργοδοσία και στην κρατική τρομοκρατία, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο με προοπτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ