ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με μαζικότητα και παλμό

Με αγρότες και απολυμένους η συγκέντρωση στο Αγρίνιο, μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικά κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στη Λευκάδα

Από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα

*

Από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα
Η μαζικότητα και ο παλμός χαρακτήρισαν και τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα έγινε μια μεγαλειώδης, πυκνή, περιφρουρημένη απεργιακή κινητοποίηση. Οι εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι «αντάμωσαν» με φοιτητές και μαθητές που είχαν μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό παρουσία. Την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα ο οργανωμένος αγώνας αναδείκνυε το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ που σκέπασε το ρολόι της κεντρικής πλατείας. Νωρίς το πρωί, πριν την κινητοποίηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η νεολαία έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στη βιομηχανική περιοχή.

Επιτυχία σημείωσε και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο, οι δυνάμεις του οποίου έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης έξω από τα «HONTOS CENTER». Η συμμετοχή και των αγροτών στη συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ανέδειξε την κοινή πάλη απέναντι στην αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική. Αισθητή ήταν η παρουσία των μαθητών και των εργαζόμενων της κεραμοποιίας «ΚΑΤΣΙΚΗ», οι οποίοι δίνουν για πάνω από ένα μήνα αγώνα για την προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων τους, μετά το αναγγελθέν λουκέτο του εργοστασίου από την εργοδοσία. Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Αρτα με έντονη την παρουσία μαθητών και σπουδαστών του ΤΕΙ. Μεταξύ των εργαζομένων βρέθηκαν και συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού που οδηγούνται σε απολύσεις.

Το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στο ρολόι της κεντρικής πλατείας, στα Γιάννενα
Το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στο ρολόι της κεντρικής πλατείας, στα Γιάννενα
Στη Λευκάδα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων πέντε ετών. Στην Κέρκυρα νέοι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα και βρέθηκαν για πρώτη φορά στις γραμμές του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας τη διευρυνόμενη απήχηση και δυναμική του. Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας

Μαζικές οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ από τη Λήμνο έως τη Ρόδο

Μαζικά διαδήλωσαν στην Αγορά της Μυτιλήνης οι απεργοί
Μαζικά διαδήλωσαν στην Αγορά της Μυτιλήνης οι απεργοί
Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση στη Μυτιλήνη όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας τους δρόμους της Αγοράς. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με προτεραιότητα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης (Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Ατλάντικ), ενώ η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών ανάγκασε τραπεζίτες που κρατούσαν ανοιχτά διάφορα υποκαταστήματα να «κατεβάσουν ρολά».

Συγκροτημένα και αποφασιστικά διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στη Λήμνο. Οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και διάφορους κλάδους συγκεντρώθηκαν αρχικά στην είσοδο της Απλωταριάς και πορεύτηκαν καταλήγοντας στο σταθμό των λεωφορείων.

Η παρουσία της νεολαίας ξεχώρισε και στην απεργιακή διαδήλωση της Χίου όπου πλήθος μαθητών πορεύτηκε μαζί με τους εργαζόμενους. Σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας, ειδικά στους χώρους της Υγείας, της Εκπαίδευσης, των Τραπεζών. Η στράτευση με το ΠΑΜΕ νέων δυνάμεων (κυρίως από το χώρο του Εμπορίου) έδωσε απάντηση στις προσπάθειες των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να εγκλωβίσουν τη λαϊκή οργή σε «ακίνδυνα» για τους ενόχους συνθήματα.

Χαρακτηριστικό των αδιέξοδων τους ήταν η στάση τοπικού στελέχους της νεολαίας του ΣΥΝ, που έφτασε στο σημείο να καλεί ανοιχτά τους μαθητές να φύγουν από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να διαδηλώσουν μαζί με τα στελέχη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο όνομα της «ενότητας»! Της ενότητας εκείνων που παζαρεύουν σε «διαλόγους» πόσο αργά ή γρήγορα θα πετσοκοπούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς...

Κατέλαβαν την Εφορία

Την πολιτική της λιτότητας που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανέχεια κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην Κω, προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη της τοπικής εφορίας. Αγωνιστική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετείχε και το συντονιστικό φορέων που έχει συγκροτηθεί ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Στην Κάλυμνο έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου μεταξύ άλλων μίλησε ο Νικόλας Γουρλάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στη Σάμο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε μαχητική πορεία στην παραλιακή λεωφόρο. Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών μαθητών από πολλά σχολεία του νησιού, ολοκληρώθηκε η απεργιακή διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Ικαρίας, όπου μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και την πορεία που έγινε στον Αγιο Κήρυκο.

Σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και στη Ρόδο. Η αποφασιστικότητα με την οποία οι διαδηλωτές περιφρούρησαν την πορεία τους απομόνωσε δυνάμεις που προσπάθησαν να δράσουν προβοκατόρικα. Η μαζική διαδήλωση κατέληξε στη Γενική Γραμματεία της περιφέρειας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα των απεργών.

ΑΤΤΙΚΗ
Απέρριψαν το συμβιβασμό

Απάντηση στις δυνάμεις που υπονομεύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης έδωσαν και οι εργαζόμενοι της Αττικής, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που καταγράφηκαν σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στο Θριάσιο (όπως τα «Ναυπηγεία Ελευσίνας», η ΕΒΟ, η ΠΥΡΚΑΛ, ο ΧΑΛΥΨ, η «Χαλυβουργική», η «Ελληνική Χαλυβουργία», τα ΕΛΠΕ) αλλά και τη Λαυρεωτική (π.χ. ΠΥΡΚΑΛ, ΔΕΗ, «Υαλοδομή»), όπου τα ποσοστά συμμετοχής κυμάνθηκαν από 80% μέχρι 100%.

Αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους πρόβαλαν οι απεργοί στην Ελευσίνα, όπου μετά την κεντρική ομιλία (που έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ) ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο Λαύριο, μετά από πολύ καιρό διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της προσωρινής διοίκησής του. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΕΚ, Βάλσαμος Συρίγος, και ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία και την πορεία που ακολούθησε στην πόλη των Μεγάρων, συμμετείχαν και μαθητές από το Λύκειο της πόλης. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Αλέκος Μουστάκας πρόεδρος του ΕΚ Μεγάρων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ: Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών της Αθήνας. Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τη 1 μμ έως τις 8 μμ. Αύριο, Παρασκευή από τις 1.30μμ έως τις 8.30μμ. Το Σάββατο 13 Δεκέμβρη από τις 10πμ έως τις 5μμ και την Κυριακή 14 Δεκέμβρη από τις 11πμ έως τις 6μμ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ: Συνεχίζονται και σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής για την ανάδειξη διοίκησης και εκλογή αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Οι αρχαιρεσίες γίνονται στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10), από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Μέχρι την Παρασκευή, 12 Δεκέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα μπορούν να ψηφίζουν οι συνταξιούχοι στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Το ρεπορτάζ για την περιφρούρηση της απεργίας στο αυριανό φύλλο του «Ρ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ