ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΑΤ
Πέτυχαν τη μισθοδοσία τους από το κράτος

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά»

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ τις ελάχιστες κατακτήσεις. Ο αγώνας τους συνεχίζεται

Eurokinissi

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ τις ελάχιστες κατακτήσεις. Ο αγώνας τους συνεχίζεται
Με την αποδοχή της τροπολογίας του ΚΚΕ για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) απ' το κράτος - όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι - ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα, τονίζοντας ότι αρκείται στην καταστολή χωρίς να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε πως αποδέχεται την υπ' αριθμ. 398/43 τροπολογία του ΚΚΕ για να καταβάλλεται η μισθοδοσία του προσωπικού του ΚΕΑΤ από 1/1/2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την κάλυψή της εγγράφεται πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους σημείωσε πως «χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις, καταλήψεις του, για να συγκατανεύσει επιτέλους το Υπουργείο», ενώ τόνισε ότι δε σταματούν σε αυτό το σημείο οι διεκδικήσεις, αφού «θέλουμε από το Υπουργείο να διαθέσει και άλλα χρήματα και όχι μόνο τα χρήματα για τους μισθούς του προσωπικού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του σε άρθρα του νομοσχεδίου και σε τροπολογία για τις διοικητικές αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, καθώς και στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). «Θεωρούμε, είπε, ότι τα φάρμακα και το άλλο ιατροτεχνολογικό υλικό είναι κοινό μυστικό ότι υπερτιμολογείται από τις ιδιωτικές εταιρείες εισαγωγής τους. Θέλουμε να υπάρχει ένας φορέας δημόσιος, ο οποίος να διαχειρίζεται το φάρμακο από την παραγωγή του στην Ελλάδα μέσα από δημόσια εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού υλικού, τα οποία να διατίθενται και σε φτηνές τιμές, αλλά πάνω και κύρια να είναι ασφαλή. Αν υπάρχουν ανάγκες, να μπορεί το ίδιο να κάνει εισαγωγές, όπως επίσης να μπορεί να κάνει και εξαγωγές. Ο ΙΦΕΤ είναι ΝΠΙΔ που εισήγαγε φάρμακα που δεν μπορούσαν να έρθουν με άλλο τρόπο στην Ελλάδα, είχε εντολέα και γι' αυτό απορούμε γιατί τώρα θέλει να μπορεί να εξάγει φάρμακα τα οποία ουσιαστικά ήταν ειδική παραγγελία». Οσον αφορά τη ρύθμιση για τον ΕΟΦ, ο Χ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «κάνει ακόμη πιο αδιαφανείς τις διαδικασίες, δίνει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο, τον διοικητή του ΕΟΦ, ο οποίος θα μπορεί να διαχειρίζεται τεράστια ποσά από μόνος του και με αυτόν τον τρόπο βέβαια θα εξυπηρετούνται και οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς φαρμάκων».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αναμένεται να ισχύσουν από τον Ιούνιο του 2009 και όχι από το Γενάρη του 2010 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στήριξη απ' το ΠΑΜΕ

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΕΑΤ εξέφρασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας στη Βουλή, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του συλλόγου των εργαζομένων και παρακολούθησαν μαζί τις εργασίες. Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Η αγωνιστική δράση του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων έφερε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και στέκεται εμπόδιο να φορτωθούν ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των οικογενειών για την αποκατάσταση και εκπαίδευση των παιδιών. Χαιρετίζουμε τον αγώνα γονιών και εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, στον "Ερμή". Είμαστε στο πλευρό των καταρτιζόμενων της σχολής ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ, που τσάκισαν την τρομοκρατία, διατήρησαν, παρά τις αποβολές και τους εκβιασμούς, την αγωνιστική τους δυναμική. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ως αιχμή: Την πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αυταρχισμός και επανάληψη υποσχέσεων

Εισαγγελική παρέμβαση στη χτεσινή συγκέντρωση νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Τον αυταρχισμό και τις κούφιες υποσχέσεις επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέναντι στους νοσηλευτές και υγειονομικούς που διαδήλωσαν χτες στο υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για τις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού και τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, απαιτώντας άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) κ.ά.

Από τις 6 το πρωί νοσηλευτές έκαναν κατάληψη στο υπουργείο, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ και το επίδομα ειδικής απασχόλησης 300 ευρώ που παίρνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο πραγματοποίησαν ακόμα οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά και ομάδα εργαζομένων και γιατρών του νοσοκομείου «Αττικόν».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα δυο παιδιατρικά νοσοκομεία καταρρέουν απ' την τεράστια έλλειψη προσωπικού. «Είναι τεράστιο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί μια νοσηλεύτρια να ανταπεξέλθει στη φροντίδα 30 - 40 παιδιών», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι του «Αγία Σοφία». «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε σύνολο 450 οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν 185 κενές θέσεις. Οι ελλείψεις σε όλους τους κλάδους φτάνουν το 35%», τόνισαν οι εργαζόμενοι του «Αγλαΐα Κυριακού». Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι του «Αττικόν» τόνισαν ότι το νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού λειτουργεί στα όρια της επικινδυνότητας.

Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις όμως οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα που κατέφτασε - αυτεπάγγελτα όπως είπε - και διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι η κατάληψη παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον και κινείται στα όρια της νομιμότητας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος μοίρασε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις, οι οποίες όπως είπε έχουν συμφωνηθεί σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Μίλησε για την προκήρυξη 5.500 θέσεων νοσηλευτών το Γενάρη του 2009 μέσω ΑΣΕΠ, για την καταβολή επιδόματος 176 ευρώ στους νοσηλευτές σε τέσσερις δόσεις και είπε γενικόλογα ότι το υπουργείο Υγείας στηρίζει το αίτημα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η συσπείρωση και κοινή δράση όλων των υγειονομικών, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και στα στηρίγματά της. Για να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά. Απευθύνει επίσης κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

ΧΙΟΣ
Νεφροπαθής χωρίς φάρμακα

Κραυγή αγωνίας στέλνει απ' τη Χίο ένας καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης που είναι νεφροπαθής και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση: «Εχω φάρμακα μέχρι τη Δευτέρα. Αν μέχρι τότε δε βρεθεί λύση τότε θα αναγκαστώ να πληρώσω 2.100 ευρώ και δεν τα έχω. Τι να κάνω; Να πάρω φαρμακοδάνειο;». Τα λόγια ανήκουν στον Χρίστο Καραγιώργη, που χτες επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου και του ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί του νησιού συνεχίζουν τη διακοπή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου για τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, ο ΟΠΑΔ πλήρωσε μόνο ένα μήνα και γι' αυτό συνεχίζουν την κινητοποίηση.

Η σύγχυση και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται και μετά τη συμφωνία (26.11.2008) κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη σταδιακή εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2009. Ορισμένοι σύλλογοι - μεταξύ των οποίων και της Αττικής - αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να χαρατσώνονται οι ασφαλισμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ