ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Εξευτελιστικές τιμές... 3 λεπτά το κιλό!

Ενώ, μόνο το κόστος συγκομιδής και μεταφοράς, φτάνει στα 4,5 λεπτά το κιλό, οι μεταποιητές δίνουν μόλις 3 λεπτά!

Εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς, δίνουν στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οι μεταποιητές. Οι χυμοποποιοί εκβιάζουν να αγοράσουν τζάμπα την παραγωγή εκμεταλλευόμενοι τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και το συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ, που πρόκειται να πάρουν οι παραγωγοί του χρόνου τον Ιούνη.

Οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων, βγήκαν φέτος όλοι μαζί με τιμή 3 λεπτά το κιλό χωρίς να κάνουν καν ποιοτική διαβάθμιση. Η τιμή αυτή είναι μικρότερη και από τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς, που υπολογίζονται σε 4 - 4,5 λεπτά περίπου. Με άλλα λόγια οι μεταποιητές έστησαν κι εδώ καρτέλ σε βάρος των παραγωγών, τους οποίους εκβιάζουν ανελέητα πατώντας στο συνδεδεμένο πριμ. Το συνολικό ποσό του συνδεδεμένου πριμ είναι 17.680.000 ευρώ και αποτελεί το 60% της ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 40% αποδεσμεύτηκε και πέρασε στην ενιαία ενίσχυση. Ομως το θέμα είναι ότι για να πάρουν το συνδεδεμένο πριμ οι παραγωγοί, καλούνται να υποκύψουν στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι χυμοποιοί. Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, οι παραγωγοί θα λάβουν ακόμα πιο λίγα λεφτά κι από εμπορική τιμή κι από επιδότηση. Πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς πήραν μια εμπορική τιμή 4 λεπτά συν 11 λεπτά την επιδότηση, που τους έβγαλε μια τιμή 15 λεπτά το κιλό. Φέτος τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Οπως αποφασίστηκε σχετικά για να καταβληθεί το συνδεδεμένο πριμ θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα ορίστηκαν δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι από 1.000 - 3.000 κιλά ανά στρέμμα και η ενδεικτική τιμή της επιδότησης είναι προς το παρόν 54,77 ευρώ ανά στρέμμα. Η δεύτερη είναι από 3.001 κιλά και άνω ανά στρέμμα και η ενδεικτική τιμή είναι προς το παρόν 169,42 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια το τελικό ποσό του συνδεδεμένου πριμ και στις δύο περιπτώσεις, θα εξαρτηθεί από το τι τελικά θα παραδοθεί προς μεταποίηση, πράγμα που θα φανεί μετά τον ερχόμενο Μάρτη. Εκτιμάται πάντως ότι τα προαναφερόμενα ποσά θα είναι πολύ μικρότερα.

Το ζήτημα είναι ότι οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οδηγούνται εκ των πράγματων στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας αυτής, ακόμα και με την ύπαρξη του συνδεμένου πριμ. Κι εδώ φαίνονται τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής, αφού και με σύνδεση και με αποσύνδεση, οι αγρότες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Η αποσύνδεση συρρίκνωσε δραματικά, καπνό, τεύτλα και σταφίδα, αλλά και η σύνδεση δεν εμπόδισε τη μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο βαμβάκι. Κι όπως πάνε τα πράγματα, τα ίδια θα γίνουν και στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, όπου και μεταποιητές θα πληρώσουν τα σπασμένα της νέας ΚΑΠ και των επιλογών της σε βάρος των παραγωγών. Κάτι ανάλογο έπαθαν ήδη οι καπνέμποροι.

ΟΣΕ
«Αναδιάρθρωση» με απολύσεις και αυξήσεις εισιτηρίων!

Μείωση του προσωπικού, «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια (έως και διπλασιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά και περικοπές δρομολογίων - κυρίως στο δίκτυο της Πελοποννήσου - περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την «αναδιάρθρωση» του ΟΣΕ.

Το πρόσχημα της κυβέρνησης για την επιβολή των παραπάνω επαχθών μέτρων για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό είναι δήθεν η αντιμετώπιση του συσσωρευμένου ελλείμματος του ΟΣΕ, που η ίδια το υπολογίζει σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πίσω από τα μέτρα αυτά, βρίσκεται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων τμημάτων του ελληνικού σιδηροδρόμου, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών το 2011.

Σε εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που αναμένεται να επιταχυνθεί από τις αρχές του 2009, η κυβέρνηση έχει προσλάβει Ελβετούς «συμβούλους», οι οποίοι ήδη διενεργούν ελέγχους στην επιβατική κίνηση. Βάσει των ελέγχων αυτών, θα αποφασιστούν και οι περικοπές των δρομολογίων.

Οσον αφορά στη μείωση του προσωπικού στον ΟΣΕ, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», περίπου 3.000 εργαζομένων, σε σύνολο 6.800 εργαζομένων που έχει σήμερα ο Οργανισμός.

ΔΕΗ ΑΕ
Αξιώνει νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά

Ετήσιες ανατιμήσεις τιμολογίων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό αξιώνει η διοίκηση της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, παρότι γνωρίζει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα προκαλέσει έκρηξη ανατιμήσεων πέρα και έξω από τις ετήσιες υπουργικές αποφάσεις. Επιπρόσθετη θα είναι η ρήτρα καυσίμων που θα επιφέρει ανατιμήσεις ύψους 5,6%, όπως η ίδια η ΔΕΗ έχει εκτιμήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 - 2014 - εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί στους οικονομικούς αναλυτές στις 18 του Νοέμβρη - απαιτεί ανατιμήσεις τιμολογίων άνω του 35% στην εξαετία, με κλιμακούμενη μείωση (δώρο - άδωρο) και για αρχή προβλέπει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού συν 5,5 μονάδες, δηλαδή τουλάχιστον 8,5 - 9,5%, ώστε να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ!!!

Η διοίκηση Αθανασόπουλου ενημέρωσε χτες τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Το σχέδιο βίαιης προσαρμογής των εργαζομένων και των οικογενειών τους στους κανόνες της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει συμπληρωματικά, τραπεζικό δανεισμό και περικοπή δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να εξευρεθούν τα 13 - 14 δισ. ευρώ για το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης. Οι επενδύσεις υπερκαλύπτουν τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες και στοχεύουν στην αγορά των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ
Συμβολική κατάληψη

Τη γέφυρα του Στρυμόνα έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα χτες το πρωί, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, αγρότες από διάφορες περιοχές του νομού Σερρών, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά τους. Μάλιστα, εκφράζοντας την απόγνωσή τους για τις φετινές χαμηλές τιμές και τη μικρή ζήτηση των προϊόντων τους έριξαν μέρος της σοδειάς τους στον ποταμό Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» ο ποταμός με σάκους γεμάτους καλαμπόκια και βαμβάκια.

Οπως δήλωσαν μέχρι τώρα, για το καλαμπόκι δεν υπάρχει τιμή και παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες, ενώ το βαμβάκι τιμολογείται στη μισή τιμή από ό,τι ήταν πέρσι. Οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρξει ενίσχυση για τα προϊόντα τους και να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βάμβακος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ