Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10233

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια νέτη σκέτη αγορά

Από το 1960, που εγκαινιάστηκε ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» και από την εποχή που «τα βραβεία που απονέμονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελούν ηθικές διακρίσεις χωρίς χρηματικά έπαθλα», μέχρι σήμερα, η διοργάνωση ακολούθησε τις «μεταλλάξεις» που επέβαλε σε επίπεδο ΕΕ το κεφάλαιο του οπτικοακουστικού. Ετσι, από Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, μετονομάστηκε σε «διεθνές», χάνοντας το βασικό χαρακτήρα του ως καταρχήν βήμα προβολής του ελληνικού κινηματογράφου και σήμερα είναι ήδη νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος»... «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το ΚΚΕ στην πρωτοπορία της αντιδικτατορικής πάλης του λαού

ΣΕΛ.  11  -  14
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Κολεκτιβοποίηση Τώρα!»

Τη δική της απάντηση στην οικονομική κρίση παρουσιάζει η κολεκτίβα του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού στις 28 και 29 Νοέμβρη, στο «Συρμό» μέσα από μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση.


ΣΕΛ.  2
ΘΕΑΤΡΟ
«ΔώΡΟ» άδωρον;

«Υπάρχει "ελληνικό όνειρο" κατά τα πρότυπα του αμερικάνικου; Πόσο επικίνδυνο είναι, πόσο ψεύτικο και πού μπορεί να οδηγήσει σήμερα που όλα καταρρέουν; Χωράνε όλα αυτά τα ερωτήματα σε μια κωμωδία;» Μια θεατρική ομάδα θέτει ερωτήματα κι επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.


ΣΕΛ.  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λίκνα των άστρων

Ανάμεσα στα πιο όμορφα ουράνια αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς μέσα από το φακό ενός τηλεσκοπίου είναι τα διαστρικά νεφελώματα. Παρά τη φαινομενική στατικότητά τους, που οφείλεται στη μεγάλη απόστασή τους από τη Γη, τα νεφελώματα είναι περιοχές μεγάλης κοσμικής δραστηριότητας, με κρίσιμη σημασία για τους γαλαξίες. Γιατί τα νεφελώματα είναι λίκνα των περισσότερων άστρων, αλλά και ο τάφος των μεγαλύτερων απ' αυτά.


ΣΕΛ.  7
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μια ζωή μαρτύριο

Φορτώνουν τις ελπίδες τους σε μια βάρκα ή σε ένα καράβι και «τραβάνε» για τη «Δύση». Ο δουλέμπορος τους υπόσχεται τον παράδεισο στη Γη. Κι όταν φτάνουν στη σύγχρονη γη της Επαγγελίας - αφού έχουν φτύσει το γάλα της μάνας τους στη διαδρομή - μαθαίνουν απλά πως έχουν κάνει ένα εσωτερικό ταξίδι στον κόσμο της βαρβαρότητας.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ