ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επιστραφούν στα Ταμεία όλα τα κλεμμένα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Να επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς καμία ζημιά, χωρίς καμία καθυστέρηση και να καταβάλει όλες τις εισφορές που το κράτος χρωστάει ως εργοδότης στα Ταμεία απαιτεί το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι η περιουσία του ΤΠΔΥ στις 31 του Δεκέμβρη 2006 ήταν πάνω από 287 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 7 του Οκτώβρη 2008 είχε κατρακυλήσει στα 102 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 65%. Σήμερα, ύστερα και από τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, η μείωση της περιουσίας πιθανόν να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ένα μεγάλο μέρος της είναι «τζογαρισμένο» σε μετοχές (20 εκατομμύρια ευρώ στις 7 του Οκτώβρη) και δομημένα ομόλογα (8,6 εκατομμύρια στις 7 του Οκτώβρη).

Ως αποτέλεσμα, το ΤΠΔΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για την καταβολή του εφάπαξ καθώς πρέπει στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταβάλει, περίπου, 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, του λείπουν περίπου 500 εκατομμύρια. Επίσης, ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει είναι ότι κάθε μήνα κατατίθενται περίπου 1.200 αιτήσεις για την παροχή εφάπαξ και το Ταμείο μπορεί να πληρώσει μόνο τις 590, από τις μηνιαίες εισφορές που εισπράττει.

Πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την αδυναμία του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων να καταβάλλει συντάξεις και το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Πρόκειται για χρήματα που τους ανήκουν, γιατί έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς τους επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ συνειδητά οδήγησαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, ανάμεσά τους αυτά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ληστεία του χρηματιστηριακού τζόγου. Τα έκαναν μετοχές και ομόλογα φουσκώνοντας τα κέρδη του κεφαλαίου και έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να επιστραφούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς καμία ζημιά, χωρίς καμία καθυστέρηση και να καταβάλει όλες τις εισφορές που το κράτος χρωστάει ως εργοδότης στα Ταμεία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αφαίρεσαν δικαιώματα και επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στην Υγεία. Για να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού, πρέπει να βαδίσουν ενωμένοι στο δρόμο της ανυπακοής προς τον "ευρωμονόδρομο". Να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα που τον υπηρετούν. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά τους, παλεύοντας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για την πρόκληση του αντινομάρχη

Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η ΟΕΚΙΔΕ και η ΝΑΣ καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους την επίθεση που εξαπέλυσε προχτές σε κλωστοϋφαντουργούς της πόλης ο Δ. Ψωμιάδης

Την προκλητική επίθεση του αντινομάρχη Θεσσαλονίκης Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος, στη διάρκεια προχτεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης του ομίλου Λαναρά (πρώην «Δούδος»), δήλωσε πως «ο συνδικαλισμός είναι φασισμός» (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

«Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Νομαρχίας που άδικα προσπαθεί να μεταμφιέσει σε "προστάτη των αδυνάτων" ο νομάρχης Ψωμιάδης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Είναι κι αυτή ένας αυτοδιοικητικός οργανισμός - δεκανίκι της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και ενσωμάτωσης του λαού στην πολιτική αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες μαζικές απολύσεις εργαζόμενων έχουν γίνει τελευταία χωρίς η Νομαρχία να πει κουβέντα, ενώ έχει λόγο γι' αυτές», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι ταξικές δυνάμεις.

Καταλήγοντας τονίζουν πως θα συνεχίζουν να στηρίζουν ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζόμενων για άμεση λειτουργία όλων των εργοστασίων με ευθύνη της κυβέρνησης και του ομίλου που αποκόμισε τεράστια κέρδη από τη δουλειά των εργαζόμενων. Για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση πλήρους και μόνιμης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, με εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Τη συμπεριφορά του αντινομάρχη, που προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του λέγοντας το ίδιο προκλητικά ότι εννοούσε τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές», καταδικάζει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), τονίζοντας πως «οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν γίνει πιστοί εκτελεστές της εκάστοτε κυβέρνησης και της πολιτικής της». Στην ίδια κατεύθυνση, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Θεσσαλονίκης επισημαίνει: «Οταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε συμπληρωματικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας, δηλ. της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών, τότε οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θεωρούνται εχθροί».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Τετάρτη η νέα κινητοποίηση

Στην Αθήνα (10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης) και σε άλλες πόλεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Μαζικό αγωνιστικό «παρών» καλούνται να δώσουν οι συνταξιούχοι, στη συγκέντρωση που διοργανώνουν, την Τετάρτη, 12 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και ΠΕΣ - ΝΑΤ. Με όπλο τους το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι Ομοσπονδίες τους, οι συνταξιούχοι δίνουν τη μάχη έναντι στη γενικευμένη επίθεση στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα κλπ. Παλεύουν και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.120 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία, ΝΑΤ, Δημόσιο, ΟΤΑ και ανακαθορισμό των παλιών συντάξεων στα σημερινά επίπεδα και πλήρη ενσωμάτωση της ΑΤΑ. Αφορολόγητο ποσό 16.000 ευρώ και φορολογική κλίμακα. Βελτίωση της περίθαλψης και δωρεάν η παροχή της, όπως και τα φάρμακα. Επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ. Την προστασία των αποθεματικών των Ταμείων και να αποδοθούν τα κλεμμένα αναδρομικά από το 1950 κλπ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (οδός Ν. Τρυπιά). Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 15 Νοέμβρη έως και την Τρίτη 18 Νοέμβρη. Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη 29η σύσκεψη των Σωματείων Μακεδονίας - Θράκης, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (οδός Αριστοτέλους 27) στις 10 π.μ.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Κλιμακώνει τη δράση της για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, συνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση σε δυο σούπερ - μάρκετ της αλυσίδας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Εξόρμηση και ομιλία στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Sprider» και «Κριμάτογλου» θα γίνει την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, ενώ την Κυριακή 16 Νοέμβρη θα αποκλειστεί το κατάστημα της πολυεθνικής «LIDL» στη Νέα Αρτάκη που ανοίγει «ελέω» απόφασης κυβέρνησης ΝΔ και του νομάρχη Εύβοιας Θ. Μπουραντά (ΠΑΣΟΚ) με το πρόσχημα περί «τουριστικών περιοχών».

ΙΓΜΕ: Κινητοποίηση και συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την κατοχύρωση του ερευνητικού ρόλου του Ινστιτούτου, προσλήψεις επιστημόνων και τεχνικών και άμεση χρηματοδότηση της μισθοδοσίας.

ΔΕΗ - ΕΦΑΠΑΞ: Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Σιούφα» κατά το σκέλος που θέσπιζε «πλαφόν» στο εφάπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία τους. Ανάλογη απόφαση έχει υπάρξει παλαιότερα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που κατάργησε το αντίστοιχο αντισυνταγματικό «πλαφόν» για τις τράπεζες. Το Δημόσιο υποχρεώνεται να επιστρέψει ποσό περίπου 12.000 ευρώ σε συνταξιούχο της ΔΕΗ που αποχώρησε από την υπηρεσία του το καλοκαίρι του 1998, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να δικαιωθούν όσοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

ΑμΕΑ: Σε συγκέντρωση - συνέλευση, αύριο Κυριακή 9 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), καλεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) Αττικής και Νήσων. Στο μεταξύ, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) θα γίνουν στις 22 και 23 Νοέμβρη 2008 στα γραφεία του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (Μενάνδρου 26, Αθήνα). Αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ