Η Μέριλ Στριπ και ο Κέβιν Κλάιν στην ταινία «Η εκλογή της Σόφι» |
«Η εκλογή της Σόφι». Μια υπέροχη ταινία βασισμένη σε διήγημα του Γουίλιαμ Στάιρον και σκηνοθετημένη από τον Αλαν Πάκουλα. Η ταινία ξετυλίγει τη ζωή μιας Πολωνέζας, της Σόφι, που είχε τη μεγάλη τύχη να γλιτώσει από το στρατόπεδο των ναζί, το Αουσβιτς. Οι σκληρές μνήμες όμως και όσα πέρασε είναι βαθιά χαραγμένα στο κορμί και στην ψυχή της. Ζει τραγικές και ευτυχισμένες στιγμές δίπλα σε δύο άνδρες στην Αμερική του 1947. Εκείνη τη χρονιά ένας νεαρός που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας νοικιάζει ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Πιάνει επαφές με το ζευγάρι του πάνω πατώματος, με την Πολωνέζα που και αυτή μένει εκεί και με έναν Αμερικανοεβραίο βιολόγο. Ολοι ζουν έντονα χωρίς να λείπουν και οι έντονες συγκρούσεις. Ο νεαρός σιγά σιγά θα ερωτευτεί τη Σόφι, έχοντας συγχρόνως την αίσθηση ότι εκείνη του κρύβει κάποιο μυστικό. Εξαιρετική είναι η ερμηνεία της εκπληκτικής Μέριλ Στριπ, η οποία κέρδισε για το ρόλο της Σόφι «Οσκαρ» ερμηνείας. Μαζί της παίζουν ο Κέβιν Κλάιν και ο Πίτερ Μακ Νίκολ. (Τετάρτη ΝΕΤ 22.30 ).
Ενα σπάνιο ντοκουμέντο που αφορά τη Βεργίνα, βγαλμένο μέσα από τα αρχεία της ΕΡΤ, παραγωγής 1978, με τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο στο ρόλο του αφηγητή, θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 10/1 από τη ΝΕΤ. Η ταινία προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από θάνατο του Μ. Ανδρόνικου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν στη χώρα μας μετά την ανακάλυψη του βασιλικού τάφου του Φίλιππου του Β' ( Νοέμβρης 1977) στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο, που ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ξεναγήσει τους τηλεθεατές στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, έναν από τους σημαντικότερους της Μακεδονίας, βαδίζοντας ανάμεσα στα ερείπια και προσπαθώντας να ζωντανέψει το ένδοξο παρελθόν των Μακεδόνων βασιλέων. Στην αρχή επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή των ανασκαφών, αρχίζοντας από το 1861, όταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Λ. Εζέ, επιχείρησε τις πρώτες ανασκαφές στο ανάκτορο, καθώς και σε ορισμένους τάφους της Πύδνας. Σήμερα πολλά από τα ευρήματα της ανασκαφικής αυτής περιόδου, κοσμούν το μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
Οι πρώτες ουσιαστικές ανασκαφές άρχισαν κατά την περίοδο 1937-1938 από τον αρχαιολόγο και καλογράφο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ρωμαίο. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, μέχρι το 1952. Εκείνη τη χρονιά αρχίζει να ανασκάπτει το χώρο ο Μανόλης Ανδρόνικος. Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια και μόλις το 1963 ανακαλύπτει τις πρώτες επιτύμβιες στήλες, ενώ το 1976 εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη συστηματική ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας. Τον επόμενο χρόνο αποκαλύπτει και ανακοινώνει τους δυο πρώτους βασιλικούς τάφους, εκ των οποίων ο ένας, ο ασύλητος, πιστεύεται ότι ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο οποίος θεωρήθηκε, από τη Διεθνή Αρχαιολογική Κοινότητα, ως «η αρχαιολογική αποκάλυψη του αιώνα». Στον ασύλητο τάφο ανακαλύφτηκαν πλούσια κτερίσματα ασύλληπτου κάλλους, πλούτου και τέχνης. Το υλικό του τάφου παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ μέσα από φωτογραφίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα του βασιλικού τάφου, δεδομένου ότι τα ευρήματα μεταφέρθηκαν αμέσως για συντήρηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Σοϊμοίρη, η ερυνεα και η παρουσίαση του Αχιλλέα Χρυσοχόου και η μουσική του Στέφανου Μπούρα
Ηάλληεπέτειος
Ενα διαφορετικό ντοκιμαντέρ, μια ταινία γεμάτη μνήμη, τραγούδι, πόνο, διαμαρτυρία και νοσταλγία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από την ΕΤ1 στις 22.15.
Η Ευγενία Συριώτη, πλαισιωμένη από τέσσερις νεαρούς μουσικούς και τραγουδιστές θα μας φέρει κοντά στον κόσμο του σήμερα και του χτες. Ολες οι εκπομπές θα έχουν θεματικό χαρακτήρα και έτσι η πρώτη εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στο έπος του Πολυτεχνείου, με αντιπολεμικά τραγούδια και τραγούδια διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους το γνωστό τραγούδι του Μπόμποι Ντίλαν «Blowing in the wind» που η Ευγενία Συριώτη τραγούδησε και τότε, στη διάρκεια της χούντας.