ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη μια φορά για τη λειτουργία του ΚΚΕ

Συχνά πυκνά διάφοροι αρθρογράφοι του αστικού Τύπου κατά περιόδους ασχολούνται με το ΚΚΕ. Αναφέρονται στο ΚΚΕ όχι για να σχολιάσουν, να κριτικάρουν, να απορρίψουν ή να πολεμήσουν τις θέσεις του Κόμματος.

Δημιουργούν «ειδήσεις» εκεί που δεν υπάρχουν και κυρίως κρίνουν καταστάσεις και πρόσωπα, με κριτήρια εντελώς αβάσιμα κι όχι βέβαια από άγνοια. Κρίνουν το ΚΚΕ με κριτήρια που ισχύουν στα αστικά κόμματα και δεν έχουν καμιά σχέση με το ΚΚΕ, τη λειτουργία του, τις αρχές του, το ήθος και τις αξίες των στελεχών και μελών του. Το κάνουν σκόπιμα.

Τώρα, μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επιχειρούν μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα για το ρόλο των στελεχών του. Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε, όπως συχνά άλλωστε κάνουμε, διάφορες «βαθυστόχαστες» αναλύσεις και περιγραφές.

Θεωρούμε όμως αναγκαίο να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις, με την ευκαιρία κάποιων σχολίων του αστικού Τύπου, για να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανωτερότητα των αρχών του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς της λειτουργίας και της δράσης του.

Αναφέρει ένας σχολιαστής ότι το τάδε στέλεχος του ΚΚΕ παίζει τον άλφα ρόλο και το άλλο στέλεχος τον βήτα. Από τη θέση που κατέχουν μπορούν να ρυθμίζουν καταστάσεις.

Αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν και με το παραπάνω στα αστικά κόμματα, όπου τα στελέχη τους είναι συνδεδεμένα με συμφέροντα, με προσωπικές φιλοδοξίες και πολλά άλλα.

Στο ΚΚΕ δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα και όποιος επιχειρήσει να βάλει τον εαυτόν του πάνω από το Κόμμα και τη συλλογική του λειτουργία ο λόγος του και το κύρος του θα καταπέσουν αυτόματα, χωρίς καμιά πρόσθετη κομματική διαδικασία.

Τα στελέχη του ΚΚΕ δεν κάνουν του κεφαλιού τους, γιατί δεσμεύονται από ηθικές αρχές και αξίες. Είναι αφοσιωμένα στο Κόμμα και στην αποστολή του. Προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους για να ανταποκρίνεται το Κόμμα στις ευθύνες του. Να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση και σε διαρκή ετοιμότητα, με βάση τις ανάγκες και τις προοπτικές των εξελίξεων. Αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή σήμερα για να πετύχει το 18ο Συνέδριο τους σκοπούς του. Να αποτελέσει το 18ο Συνέδριο εφαλτήριο αντεπίθεσης, να μπει το ΚΚΕ σε δρόμο ολόπλευρης ισχυροποίησης και να κατακτήσει εκείνη τη θέση που θα του επιτρέψει να κάνει πιο καθοριστικό το ρόλο του στις εξελίξεις προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Δεσμεύονται συνειδητά από συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας και λειτουργούν μέσα σε συνθήκες πλήρους συλλογικής ευθύνης, όπου καθένας επίσης εξαντλεί πλήρως κάθε δυνατότητα προσωπικής συμβολής. Αλλά πάντα με κίνητρο το γενικό συμφέρον του Κόμματος, που είναι καθορισμένο και δεσμευτικό με βάση συλλογικές αποφάσεις Συνεδρίων ή προγραμματικών και καταστατικών αρχών.

Τελικά, αυτός που αποφασίζει είναι κάθε συλλογικό όργανο κι όχι η γνώμη του ενός ή του άλλου.

Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν όσοι ασχολούνται με το ΚΚΕ είναι η συνειδητή πειθαρχία όλων στις συλλογικές αποφάσεις. Πειθαρχία που είναι συνειδητή, γιατί στηρίζεται σε ουσιαστικές και ελεύθερες συζητήσεις και το κυριότερο απορρέει από το χαρακτήρα του Κόμματος, στο οποίο συνειδητά έχουν αφιερώσει τη ζωή τους.

Ολα τα στελέχη του Κόμματος είναι μόνιμα κάτω από τον έλεγχο των οργάνων. Απολογούνται μόνιμα και σταθερά. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες διαμορφώνονται οι συλλογικές αποφάσεις που αποτελούν νόμο του Κόμματος.

Η προσωπική συμβολή των στελεχών είναι επίσης μέρος της γενικής προσπάθειας, αξιολογείται και ενθαρρύνεται για όλους. Καλλιεργείται το έδαφος, το κάθε στέλεχος να έχει την ιδιαίτερη δική του προσφορά, ανάπτυξη, προσωπικότητα. Δεν είναι πρόβλημα για το ΚΚΕ οι διαφορετικές απόψεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα, ακόμα και η διαφωνία, εφόσον δεν υπονομεύει την ενότητα του Κόμματος. Ολα αυτά είναι μέσα στις αρχές λειτουργίας.

Η ανάδειξη, επίσης, των στελεχών είναι συλλογική ευθύνη και υπόθεση. Κρίνονται όλοι τακτικά και περιοδικά.

Η δύναμη του Κόμματος βρίσκεται στο ήθος του, στην πολιτική και στους δεσμούς του με την εργατική τάξη, στις αρχές του και τους κανόνες λειτουργίας του.

Βρίσκεται στο γεγονός ότι όλοι, μέλη και στελέχη, είναι εθελοντικά στρατευμένοι αλλά συνειδητά δεσμευμένοι να τα δίνουν όλα, ως και τη ζωή τους αν χρειαστεί, για να μπορεί το ΚΚΕ να στέκεται στο ύψος των ευθυνών του απέναντι στην εργατική τάξη. Εδώ βρίσκεται η δύναμή του κι όχι στη δράση του ενός ή του άλλου στελέχους.

Στην ανάδειξη των στελεχών, βεβαίως, υπάρχουν κριτήρια. Μόνο που τα κριτήρια διαμορφώνονται από το Κόμμα κι όχι έξω από το Κόμμα. Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στο ΚΚΕ κριτήρια στην ανάδειξη των στελεχών. Τελεία και παύλα. Και ένα από τα βασικά κριτήρια, πέρα από τις ικανότητες, είναι και η αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό αντίπαλο.

Το κριτήριο αυτό έσωσε το Κόμμα από την κατρακύλα και σήμερα είναι σε θέση να βλέπει μπροστά με αισιοδοξία και να θέτει νέους πιο υψηλούς και φιλόδοξους στόχους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ - ΚΝΙΤΕΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο πόδι για τη νέα κυριακάτικη πανεξόρμηση

Με τον «Ρ» και τις Θέσεις του Κόμματος για το Σοσιαλισμό

Με παρακαταθήκη τα ιδιαίτερα θετικά και αισιόδοξα αποτελέσματα της εξόρμησης με τον «Ρ» της Κυριακής 5 του Οκτώβρη, με τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σ' όλη την Ελλάδα ρίχνονται στη μάχη της προπαγάνδισης και διάδοσης των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, που θα δημοσιευτούν στο «Ριζοσπάστη» την ερχόμενη Κυριακή, 19 του Οκτώβρη, βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Αξιοποιώντας τις εμπειρίες της Κυριακής 5 του Οκτώβρη, οι ΚΟΒ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ βελτιώνουν τους σχεδιασμούς των περιοδειών και τις συνθέσεις των συνεργείων έτσι ώστε να φέρουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ στο στόχο μπαίνουν και εργασιακοί χώροι που για διάφορους λόγους δεν έγινε δυνατό να προσεγγιστούν στην προηγούμενη εξόρμηση.

Στα Γιάννενα

Στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, η ευρεία ανταπόκριση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων όσον αφορά στις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στην πανεξόρμηση για τις οποίες δόθηκαν πάνω από 5.000 φύλλα στην περιοχή, δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα την ερχόμενη Κυριακή.

Στα Γιάννενα η διακίνηση του «Ρ» με τις Θέσεις του Κόμματος έφτασε τα 1.700 φύλλα. Ποσοστό κατά 42% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη διακίνηση των Θέσεων για το 17ο Συνέδριο, χωρίς να υπολογίζεται σημαντικός αριθμών φύλλων που διακινήθηκε από τα περίπτερα. Για το «μυστικό» αυτής της ευρείας διακίνησης των Θέσεων του Κόμματος στα Γιάννενα, η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες σε χώρους Υγείας, στο πανεπιστήμιο, σε πρώην ΔΕΚΟ, κ.α., ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας, επισήμανε τον καλό σχεδιασμό του Νομαρχιακού Γραφείου, το κλίμα αγωνιστικότητας και ενθουσιασμού που καλλιεργήθηκε στην ΚΟ και στην ΚΝΕ. Την απαιτητικότητα συνδυασμένη με την ολόπλευρη συντροφικότητα που ξεπερνούσε δυσκολίες και εμπόδια από τη συνεχή βροχή και από την κόπωση της μεγάλης προσπάθειας, την πίστη στη δυνατότητα κατάκτησης του στόχου. «Η μάχη της 5ης Οκτώβρη, σημείωσε, είναι παρακαταθήκη για την ΚΟ. Γνωρίζοντας τώρα τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες και τα κενά δημιουργείται βάσιμα η αισιοδοξία ότι στις 19 Οκτώβρη ο στόχος θα είναι υψηλότερος και θα υλοποιηθεί».

Η Αλέκα Παπαρήγα στο ALTER

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη αύριο, Τετάρτη 15/10, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.00 του τηλεοπτικού σταθμού ALTER και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ