ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εχουμε «αποθέματα» για τις τράπεζες!

Ετοιμο σχέδιο για τη στήριξη της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, που αίφνης ανακάλυψε «αποθέματα» στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, όποτε χρειαστεί.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να πλασάρει την προκλητική αυτή υποστήριξη των τραπεζών ως κίνηση που είναι «προς το συμφέρον όλων», παρουσιάζοντας για ακόμα μια φορά το ταξικό συμφέρον της πλουτοκρατίας ως γενικό συμφέρον. «Επεξεργαστήκαμε, τον τελευταίο μήνα, και έχουμε ήδη έτοιμο, συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας και των κεφαλαίων, σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σχέδιο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε μετά την έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης στο Παρίσι. Δεν έκρυψε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης «έχουν στόχο να ενισχύσουν την ασπίδα προστασίας» που έχτισε τα προηγούμενα χρόνια γύρω από το τραπεζικό σύστημα. Ηδη από τη Μάλτα ο Κ. Καραμανλής είχε διαμηνύσει ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε» (σ.σ. για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «έχουμε αποθέματα» στον προϋπολογισμό! Σήμερα ή αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τι θα περιλαμβάνει το «ταμείο» στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φάνηκε να αποδέχεται και μάλιστα ως ιδιαίτερα θετικές τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 2% στη χώρα μας το 2009, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος αυτός θα υποστηριχτεί από «ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Προσπάθησε να πείσει ότι στόχος των κυβερνητικών μέτρων, που εναρμονίζονται με αυτά που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ, είναι η στήριξη της «πραγματικής οικονομίας» και άρα, όπως είπε, η στήριξη του εισοδήματος του κάθε Ελληνα εργαζόμενου και η μείωση της ανεργίας...

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν στο Παρίσι είπε ότι έχουν τριπλό στόχο: «Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σ' αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας. Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν. Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας, κλίμα εμπιστοσύνης, σε όλους του Ευρωπαίους πολίτες».

«Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αυτές οι αποφάσεις των "15" θα εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, με την ελπίδα ότι και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν, μια ελπίδα που εκφράστηκε από όλους έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το διεθνές σύστημα και να μπορέσουμε, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι από αυτή την κρίση έχουμε βγει σοφότεροι, να εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θα απαντήσουν στο αίσθημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε χτες η Ντ. Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η κρίση ως ευκαιρία για κλιμάκωση της επίθεσης!

Προκλητικός ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μιλάει για περίοδο που ο κόσμος ευκολότερα δέχεται τα αντιδραστικά μέτρα

Ως εφαλτήριο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τη διεθνή οικονομική κρίση, αναζητώντας μάλιστα στηρίγματα για την προώθηση των αντιδραστικών της στόχων στο σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού και της πρόκλησης σύγχυσης στην κοινή γνώμη, αφήνει ...υπονοούμενα και «παράθυρα ελπίδας» περί ελαστικότερης δημοσιονομικής πολιτικής για το 2009, αν και εφόσον η ΕΕ αποδεχτεί την ελαστικότερη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα όρια της εξαπάτησης αγγίζει, τέλος, η κυβερνητική προπαγάνδα σχετικά με τα «μέτρα στήριξης» των κοινωνικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού, τα οποία βρίσκονται ακόμη στα επίπεδα της εξαγγελίας, που όμως, σε κάθε περίπτωση, θα κινηθούν στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού...

Ρητά και κατηγορηματικά ο Γ. Αλογοσκούφης - σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής - ανέφερε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλιναγωγηθεί η κυβερνητική αντιλαϊκή επίθεση, αλλά, με αφορμή την εξάπλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Ζήτησε μάλιστα τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, ενώ επέσεισε το σκιάχτρο των εκλογών, αν εμποδιστεί το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό έργο... Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εξάρτησε την πολιτική σταθερότητα από την κυβερνητική αποφασιστικότητα προώθησης του αντιλαϊκού έργου και το κλίμα συναίνεσης από τις άλλες αστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε με κυνισμό: «Αλλωστε, σε μια κρίση δίνεται και η ευκαιρία να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα τις αποδεχτεί πιο εύκολα ο κόσμος». Ο ίδιος ωστόσο έθεσε και το δίλημμα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ή εκλογές λέγοντας: «Εάν βεβαίως δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί, αν εμποδίζονται οι μεταρρυθμίσεις, τότε η μοναδική λύση είναι ο λαός»! Οι ίδιες επιθετικές, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αναφορές υπήρξαν και στην ομιλία που έκανε χτες από το βήμα του ΔΝΤ. Αφού επισήμανε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερες αντοχές και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται από το 2004. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε εξάλλου, από κοινού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, επί της ουσίας επανέλαβε τις διακηρύξεις των αξιωματούχων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού και εκπροσώπων της ΕΕ, οι οποίες συμπυκνώνονται στα παρακάτω. Από τη στιγμή που βρίσκεται εν κινδύνω το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο, θα ήταν εγκληματικό λάθος να μείνουμε αγκυλωμένοι στους ...δογματισμούς(!) του παρελθόντος. Από τη στιγμή που οι ίδιες οι αγορές (οι ...αυτορυθμιζόμενοι κεφαλαιοκράτες) δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, απαιτείται η γενναία και άμεση παρέμβαση του καπιταλιστικού κράτους, η διοχέτευση ρευστότητας δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και οι κρατικοποιήσεις των υπό κατάρρευση τραπεζικών μονοπωλίων. Τα οποία βέβαια στη συνέχεια θα επαναϊδιωτικοποιηθούν. Ο διοικητής μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασε την απορία του σε σχέση με όσους αντιδρούν στα προτεινόμενα μέτρα, αναφέροντας ότι «όταν η βοήθεια δίνεται για να στηριχτεί συστημικά το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, τότε ουδείς μπορεί να διανοηθεί να προσφύγει με το σκεπτικό ότι δίδεται βοήθεια που παραβιάζει τις κοινοτικές αρχές»! Για να προσθέσει: «Εδώ μιλάμε για συθέμελο κλονισμό του συστήματος»! Φυσικά, νύξη δεν έγινε για τις αιτίες που προκάλεσαν τη νέα διεθνή οικονομική κρίση, προσφεύγοντας στις ερμηνείες του συρμού περί «golden boys», κλπ. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε, τέλος, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ότι η οικονομική κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν και το πιο ανησυχητικό ότι το 2009 θα επεκταθεί και στον παραγωγικό - μεταποιητικό τομέα, θα αγγίξει δηλαδή και το βιομηχανικό κεφάλαιο.

Επίσκεψη Παπούλια στο Βιετνάμ

Σημαντική ώθηση στις διμερείς σχέσεις, κυρίως στην οικονομία, επιδιώκεται να δοθεί μέσα από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες ο Καρ. Παπούλιας στο Βιετνάμ.

Για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από πολυπληθή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ υπογράφτηκαν οι πρώτες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Καρ. Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουέν Μινχ Τριέτ, υπογράμμισε τον «βαθύ σεβασμό που τρέφει όλη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός προς το λαό του Βιετνάμ που με τους μακρότατους αγώνες του συμβόλισε ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, κατά τον 20ό αιώνα, τη μάχη εναντίον της αυτοκρατορίας και έδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, επιμονή και σχεδιασμός, ακόμη και κατορθώματα που φαίνονται αδύνατα είναι πραγματοποιήσιμα».

Αναφερόμενος δε στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη είπε ότι αυτά δεν μπορεί να λυθούν αν δεν προσεγγίζονται με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή μας όσον αφορά στο Κυπριακό και τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής στη νήσο, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από τον πλευρά του, ο Βιετναμέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες και εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στο πολιτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στο εμπόριο και στις επενδύσεις, αυτές είναι περιορισμένες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν και θα βρουν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και σε αυτούς τους τομείς. Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκεσε μιάμιση ώρα και αμέσως μετά υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ, συμφωνίες: για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συνεργασία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. Αντιθέτως, δεν υπογράφτηκε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας ναυτιλιακών κερδών που είχε μονογραφεί προσφάτως στην Αθήνα.

Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, Νονγκ Μανχ, και με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Νγκουέν Πχου Τρονγκ και το βράδυ ο Πρόεδρος του Βιετνάμ παρέθεσε προς τιμήν του επίσημο δείπνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ