Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες στα Βαλκάνια, προφανώς γιατί θέλουν να αποτελέσουν «ασφαλές» προγεφύρωμα στον πόλεμο για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και της μεταφοράς της στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Προφανώς, για αυτό υποχρέωσαν τα δύο παραπάνω προτεκτοράτα τους να προχωρήσουν τώρα στην αναγνώριση του Κοσσόβου, παρόλο που η κυβέρνηση της Σερβίας κινείται «με ρεαλισμό» (βλέπε παραπομπή στη Χάγη της υπόθεσης του Κοσσόβου).
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μάλλον να ενταχθεί και η σπουδή των ΗΠΑ να έχουν αποτελέσματα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «το ταχύτερο δυνατόν», όπως επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η νέα γενιά «έχει (...) τεράστια δίψα για ένα δημόσιο σχολείο, που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα», είπε προχτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο 12ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πετραλώνων. Σωστή η διαπίστωσή του. Μόνο που όταν η νέα γενιά μιλάει για δημόσιο σχολείο, εννοεί και δωρεάν σχολείο. Εννοεί ένα σχολείο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του λαού, ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά και δε θα σε μαθαίνει απλώς να χειρίζεσαι τις ...μηχανές αναζήτησης του Ιντερνετ. Οταν η νέα γενιά μιλάει για δημόσιο σχολείο, δεν εννοεί να φορτωθούν τα σχολεία στους δήμους και τους χορηγούς.
Ο Γ. Παπανδρέου, αντιθέτως, όταν μιλάει για δημόσιο σχολείο, εννοεί ...δημόσια να είναι μόνο η ταμπέλα του και, κατά τα άλλα, κάθε σχολείο να κάνει το πρόγραμμά του, να βρίσκει τη χρηματοδότησή του, να είναι «ανοιχτό» στις επιχειρήσεις κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, για τη νέα γενιά και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κοινός ο τίτλος «δημόσιο σχολείο», αλλά κάτω από αυτό τον τίτλο το περιεχόμενο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο.
Το Μάη του 2007, σε κοινό μέτωπο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, και μετά το σχετικό «παζάρι», παραχάραξαν τη θέληση των εργαζομένων και σε κοινή γραμμή μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο, την οποία οι εργαζόμενοι είχαν αναδείξει σε πρώτη δύναμη στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρόσφατο συνέδριο, η ΔΑΣ κατέλαβε 4 έδρες στο νέο ΔΣ και βγήκε πρώτη σε ψήφους, η ΠΑΣΚΕ πήρε 3 έδρες και η ΔΑΚΕ μόλις 2.
Πριν από λίγες μέρες, με την παραίτηση του προέδρου (ΠΑΣΚΕ), οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρόεδρος ο Ν. Κόκλας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Στην ουσία επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η πολιτική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η αντιΠΑΜΕ τακτική τους και η πολιτική ταύτιση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην υπηρεσία του κεφαλαίου.
Σε ό,τι αφορά το ποιόν του προέδρου και της στρατηγικής που πρεσβεύει στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι χαρακτηριστικό το εξής: Τον περασμένο Ιούνη έδωσε τα ρέστα του ως μάρτυρας σε δικαστήριο προκειμένου να καταδικαστεί το Συνδικάτο Οικοδομών Αιγίου επειδή αρνήθηκε να συμβάλει ώστε να δοθεί η εργατοπατερική σύνταξη σε γνωστό συνδικαλιστή - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ! Μετά από τέτοια διαπιστευτήρια δίκαια ανταμείφθηκε με τη θέση του προέδρου στη νέα κολεγιά των δυνάμεων της συναίνεσης.
Την ίδια ώρα που παραδίδονται ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι σε ιδιώτες, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων προχωρά σε δράσεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το «προφίλ» των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα της διοργάνωσης εκδήλωσης με την ονομασία «Athens Digital Week», αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες. Αυτή η «βδομάδα» θα πραγματοποιηθεί 13-19 Οκτώβρη στο Σύνταγμα και 16-19 Οκτώβρη στην «Τεχνόπολις», βασικός χορηγός της οποίας θα είναι η «ΟΝ TELECOMS». Τι σημαίνει αυτό; Οτι το Σύνταγμα θα ...πλημμυρίσει από διαφημίσεις της εν λόγω εταιρείας, στο πλαίσιο της προώθησης της «ευρυζωνικότητας» και των «νέων τεχνολογιών»...