Η περίπτωση του «Ευαγγελισμού» είναι πραγματικά χαρακτηριστική για τις συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας. Συνέπειες που γίνονται ακόμα πιο επώδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους με τον προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπονται αυξήσεις μισθών 4,5%, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η λιτότητα τσακίζουν κόκαλα. Για τις προσλήψεις 200 γιατρών ή 500 νοσηλευτών για όλα τα νοσοκομεία προβλέπονται μόλις 10 εκ. ευρώ. Οι προσλήψεις αυτές αναλογικά δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο των κενών θέσεων του «Ευαγγελισμού», που ξεπερνούν τις 1.300. Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι μόλις 350 εκ. ευρώ, όταν πέρυσι χρειάστηκαν συμπληρωματικά κονδύλια στον προϋπολογισμό που έδινε για τις εφημερίες 337 εκ. ευρώ.
Κι από πάνω, έρχεται και η υπογραφή της συμφωνίας του «Ευαγγελισμού» με τον «Θώρακα» για συνεργασία «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή ΣΔΙΤ που βάζει τους ιδιώτες από το πλατύσκαλο στο νοσοκομείο. Κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι γιατροί και εργαζόμενοι, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, μπίζνες με τους ιδιώτες μέσα στο «δημόσιο» υποτίθεται νοσοκομείο, χαράτσια και ταλαιπωρία. Η κατάλληλη συνταγή, για να βρει πεδίο δόξης λαμπρό το μεγάλο κεφάλαιο στην Υγεία, εμπορευόμενο ό,τι πιο πολύτιμο έχει ανάγκη ο άνθρωπος: σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική και δωρεάν παρεχόμενη από το κράτος μέριμνα.
«Εάν δεν είχε πιάσει απληστία τους καλόγερους να πουλήσουν το Ολυμπιακό ακίνητο, μπορώ να σας πω ότι δε θα είχε συμβεί τίποτα». Πρόκειται για κυνική ομολογία του Γ. Τραγάκη χτες (στον «Ρίαλ») αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη λογική του γγ της ΚΟ της ΝΔ, αν δεν κάνανε «το λάθος» οι καλόγεροι να βιαστούν και να πουλήσουν το Ολυμπιακό ακίνητο που τους είχε εκχωρηθεί ως «αντάλλαγμα» για τη Βιστωνίδα, τίποτα δε θα είχε συμβεί και όλη η υπόθεση θα προχωρούσε όπως είχαν σχεδιάσει από την αρχή οι, πολιτικοί αναμφίβολα, εμπνευστές της. Το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνώντες παραμένουν αμετανόητοι και αντί να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις εκτάσεις, τα δάση, τις λίμνες και τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν στη Μονή, περιφέρουν την αμετροέπεια και τον κυνισμό τους.
Στο στόχαστρο των εμποροβιομηχάνων μπαίνει ένα ακόμη αγροτικό προϊόν, το ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς ανά την Ελλάδα, κυρίως τους μικρομεσαίους, να βρίσκονται στα όριά τους. Πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα εμπορική περίοδος, οι μεγαλέμποροι φροντίζουν να ρίχνουν τις τιμές του προϊόντος κάτω από τα 2,5 ευρώ το λίτρο στο «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο, όταν πέρυσι οι παραγωγοί διέθεταν το προϊόν τους από 2,6 έως 2,7 ευρώ το λίτρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που συνυπολογίζοντας το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα, οι παραγωγοί για να μπορέσουν να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα θα έπρεπε να πωλούν τη σοδειά τους, τουλάχιστον στα 4 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα κούφια λόγια περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» που θα λειτουργούσε υπέρ παραγωγών και καταναλωτών, που παπαγάλιζαν οι λογής λογής υποστηριχτές της νέας ΚΑΠ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συσσώρευση υπερκερδών για τους εμποροβιομηχάνους και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Να γιατί επιβάλλεται άμεσα ο αγωνιστικός συντονισμός της φτωχομεσαίας αγροτιάς στις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος.
Αν εννοεί ότι θα ...χαθεί (για τους εργαζόμενους πάντα) από άλλους λόγους, έχει μια λογική. Αλλιώς, ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο.
Εκτός, φυσικά, αν τέτοιες δηλώσεις δεν απευθύνονται στον ελληνικό λαό, αλλά στους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπενδυτές, για να τους διαβεβαιώσουν ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Είναι μάλλον η πιο πιθανή εκδοχή κι όπως φαίνεται συντόμως θα πάρει και πανευρωπαϊκό περιεχόμενο με τη Σύνοδο Κορυφής, που όλοι λένε πως ...«ψήνεται».
ΚΙ ΕΝΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έχουμε κρίση, κυβέρνηση και μεγαλέμποροι προωθούν νέα αύξηση των ωρών εργασίας των καταστημάτων. Για να ψωνίζουμε ...περισσότερες ώρες.
Το ότι καταργούνται αργίες, οκτάωρα και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, δε μετρά μπροστά στην υποτιθέμενη αύξηση της κατανάλωσης.
Τώρα το πώς θα ψωνίζει ένας λαός, που χάνει χρήματα από παντού και οι μισθοί του πάνε από το κακό στο χειρότερο, δε φαίνεται να τους απασχολεί.
Βλέπετε, οι πολυεθνικές δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις εφαρμόζουν και δεν τους είναι και τίποτε να έχουν εργαζόμενους των 12 ωρών τη μέρα με πενιχρούς μισθούς.
Αλλωστε, ποιος θα τους ενοχλήσει; Μήπως η εργατική νομοθεσία, που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους;
Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΚΑΙ βραβείο Νόμπελ στον Μ. Αχτισαάρι (πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας) για τη ...συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη.
Αν δεν τον θυμάστε, ο εν λόγω ειρηνιστής ενεπλάκη στις διαδικασίες για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια γι' αυτές που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.
Δηλαδή, στους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Τέτοια φιλειρηνική προσφορά να μη μείνει ...αβράβευτη.Οι καταγγελίες των γονιών παιδιών με νεοπλασίες για τις συνθήκες περίθαλψης των μικρών παιδιών και εφήβων «σηκώνουν πέτσα». Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για την ακτινοθεραπεία παιδιών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για την ακτινοθεραπεία των παιδιών τα μηχανήματα των ενηλίκων. Βρέφη, μικρά παιδιά και έφηβοι βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις, αφού αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων μαζί με ενήλικους καρκινοπαθείς, σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και με καρκινοπαθείς τελικού σταδίου! Και αυτά, όταν τα μηχανήματα των ενηλίκων κάποιες φορές είναι ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά και είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας.
Η απάντηση σε αυτό το έγκλημα βρίσκεται στη συστράτευση όλων στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο, για την εξασφάλιση της υψηλού επιπέδου δωρεάν περίθαλψης που δικαιούται κάθε άνθρωπος.