ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Οργίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν

Δεκάδες Συντονιστικά συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα

Από προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη
Από τη μια ...πέφτουν τα ταβάνια στο κεφάλι τους κι από την άλλη ...τους γεμίζουν το κεφάλι με άχρηστες πληροφορίες και διαστρεβλωμένες «αλήθειες». Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική, τα προβλήματα πάμπολλα και οι μαθητές οργισμένοι. Γι' αυτό και κινητοποιούνται, οργανώνονται, συντονίζονται. Απαίτησή τους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς τους για τη μόρφωσή τους, απαίτησή τους ένα σχολείο ίδιο για όλους, δημόσιο και δωρεάν, που να τους μορφώνει πραγματικά, ένα μέλλον που δε θα χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τη διαρκή περιπλάνηση.

Οι μαθητές συγκροτούν τα Συμβούλια και τα Συντονιστικά τους, οργανώνουν τοπικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Στην Αθήνα, η ημερομηνία της πρώτης μεγάλης μαθητικής κινητοποίησης για φέτος έχει ήδη καταγραφεί στις πρώτες αποφάσεις 15μελών και Γενικών Συνελεύσεων: 21 του Οκτώβρη.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) θα συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27), ενώ σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 6 μ.μ. και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό συγκαλείται σήμερα στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ η κινητικότητα στους μαθητές είναι έντονη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θεσσαλία

Με μαζική και δυναμική πορεία, που ξεκίνησε από το 1ο Λύκειο, μαθητές από σχολεία της Λάρισας που βρίσκονται, εδώ και μέρες, σε κινητοποίηση, έφτασαν, χτες το μεσημέρι, στη Νομαρχία, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νομού. Στην κινητοποίηση, που οργάνωσε το Συντονιστικό Σχολείων Λάρισας, συμμετείχαν μαθητές από το 1ο, το 4ο και το 10ο Γυμνάσιο, καθώς και από το 1ο και το 10ο Λύκειο, οι οποίοι φώναζαν, συνεχώς, συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και υπέρ μιας άλλης πολιτικής που δε θα στήνει ταξικά τείχη στην εκπαίδευση και θα παρέχει ουσιαστική γνώση και μόρφωση.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού στους υπευθύνους της Νομαρχίας, αναφέρονται οι δίκαιες και ουσιαστικού περιεχομένου διεκδικήσεις του μαθητικού κινήματος. Ωστόσο, ο νομάρχης προσπάθησε επίμονα να αποφύγει τους μαθητές και τελικά ...τους έδιωξε με εύσχημο τρόπο.

Σήμερα, Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συνεδριάσει το Συντονιστικό για να προχωρήσει σε μια εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στη Λάρισα και να πάρει αποφάσεις για την πορεία του αγώνα. Να υπενθυμίσουμε ότι το Συντονιστικό έχει, ήδη, αποφασίσει για την πραγματοποίηση μαθητικής πορείας στα μέσα του Οκτώβρη και για τις 27 του μηνός μαθητικής συναυλίας στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Αντίστοιχα, σήμερα και αύριο προγραμματίζεται συγκρότηση ή συνεδρίαση των Συντονιστικών και στις υπόλοιπες θεσσαλικές πρωτεύουσες.

Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το συλλαλητήριο των μαθητών που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που ακολούθησε αποφασίστηκε να κατέβουν όλοι οι μαθητές στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ τη μέρα της απεργίας, στις 21 του Οκτώβρη. Στο Συντονιστικό συζητήθηκε και η διοργάνωση εκδηλώσεων από τους μαθητές για το γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη. Επίσης, το επόμενο τριήμερο συνεδριάζουν τα Συντονιστικά σε Καβάλα, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Στο Δήμο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποίηση έκαναν με πρωτοβουλία του Συντονιστικού πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο Δημαρχείο, ενώ πολλά σχολεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη.

Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση των μαθητών που έγινε χτες στη Φλώρινα ενώ το Συντονιστικό που συγκροτήθηκε μετά την εκδήλωση θα συνεδριάσει με μαζική συμμετοχή, όπως αναμένεται, την Τρίτη, για να αποφασίσει το σχεδιασμό της δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκέντρωση στην Κατερίνη πραγματοποιούν οι μαθητές της πόλης την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με σκοπό τη δημιουργία Συντονιστικού. Επίσης, στο Κιλκίς γίνεται παρόμοια συγκέντρωση σήμερα το πρωί.

Στην Πάτρα

Μια διημερίδα (χτες και σήμερα)φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της διοίκησης της εκπαίδευσης, της Ομοσπονδίας Γονέων και διαφόρων πολιτικών παραγόντων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με θέμα τη διαφήμιση και την «επιστημονική επένδυση» όλου του πακέτου των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων έχει εξοργίσει τους μαθητές της Πάτρας...

Διαμαρτυρόμενοι για την ανοιχτή προπαγάνδιση όλων αυτών των μέτρων και ρυθμίσεων που «τους μαυρίζουν τη ζωή» και τους «καταδικάζουν στην αμορφωσιά», έκλεισαν χτες τα σχολεία τους, κινητοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, δήλωσαν ότι δε θα γίνουν συνένοχοι σ' αυτή την πολιτική. Οι διοργανωτές της διημερίδας είχαν επιδιώξει τη συμμετοχή των 15μελών συμβουλίων σε αυτήν, όμως οι μαθητές της Πάτρας απάντησαν ως εξής: Κλειστά παρέμειναν χτες 11 Γενικά Λύκεια και 2 ΕΠΑΛ με αποχές και καταλήψεις, ενώ 5 Γυμνάσια κινητοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους (συνελεύσεις, εξορμήσεις, αποχές).

Χτες το απόγευμα εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας έδωσε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας την προσπάθεια να «μαντρώσουν» τους μαθητές στην εν λόγω φιέστα, όπως επίσης και την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών σε κάποια από τα σχολεία που κινητοποιήθηκαν. Σήμερα συνεχίζουν με συνεδρίαση του Συντονιστικού στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη κάποια σχολεία έχουν αποφασίσει και διοργανώνουν μαθητική κινητοποίηση στις 21 του Οκτώβρη.

ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ
Στα λόγια όλα «αντισεισμικά»

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στα 220 σχολεία της Ηλείας και της Αχαΐας που χτυπήθηκαν πριν τέσσερις μήνες από σεισμό, επιχείρησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας μέρα του σεισμού. Κατά τον Α. Λυκουρέντζο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα σχολικής στέγης στην Ηλεία και την Αχαΐα και έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σεισμικοί έλεγχοι για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης κατηγόρησε τον υφυπουργό ο Ν. Καραθανασόπουλος. Οι έλεγχοι που έγιναν στα σχολεία, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ήταν «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, καραβάκια στο Αιγαίο δε μου γράφετε καλέ»! Η όποια ανακαίνιση, συνέχισε, δεν εξασφαλίζει τίποτα γιατί δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση και από κανέναν ότι αποκαταστάθηκε η αντισεισμική θωράκιση. Ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της ζημιάς και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός έλεγχος όλων των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων.

Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους αγώνες

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, έκανε χτες την παρακάτω δήλωση για τις κινητοποιήσεις:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών. Καλούμε σε οργανωμένο συντονισμένο αγώνα, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης, που χρόνο με το χρόνο κάνει την Παιδεία εμπόρευμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ