Τι έγραψε το «Βήμα»; Οτι όλα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Οτι το πρόβλημα δεν είναι η οικονομία και η αντανάκλασή της στην πολιτική, αλλά το καπρίτσιο ενός κυβερνήτη, που, για να ξεφύγει από το ένα μέτωπο, ανοίγει ένα άλλο. Πίσω από αυτήν την αντίληψη, βρίσκεται ακριβώς η θέληση της αστικής τάξης να μη γίνεται κουβέντα για το περιεχόμενο της μιας και ενιαίας πολιτικής που εφαρμόζουν τα κόμματά της. Για να μπορεί να κουλαντρίζει τις συνειδήσεις, πρέπει να κρατά τα πράγματα στο χώρο της ηθικής. Σκάνδαλο εδώ, σκάνδαλο εκεί, στη μέση κάποιος εισαγγελέας, ολίγη εναλλαγή στην κυβέρνηση και το σύστημα μακροημερεύει.
Ομως, είναι στην οικονομία που συμβαίνουν τα πράγματα. Είναι από την οικονομία που εξαρτάται η ζωή των ανθρώπων. Κι αυτό που έχει σαπίσει είναι στην οικονομία. Είναι ο καπιταλισμός το πρόβλημα που ζητάει λύση. Κι αυτή η λύση θα δοθεί πολιτικά. Οχι με μάχη για τα σκάνδαλα, αλλά ενάντια στην πολιτική που δουλεύει για τα καπιταλιστικά κέρδη.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει τη συζήτηση στα σκάνδαλα, για να περνά απαρατήρητη η συμφωνία του στον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ. Από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να λειτουργεί ως απόχη στις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, βολεύεται με μια «αντιΘάτσερ» φιλολογία, η οποία, εκτός των άλλων, νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βοηθήσει να ξεχαστούν οι ευθύνες τους για το Μάαστριχτ. Ομως, είναι το Μάαστριχτ, που υπέγραψαν φαρδιά πλατιά και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΝ, και η ΝΔ, αυτό που έδωσε σαν πρώτη εντολή - κατεύθυνση την «απελευθέρωση» των αερο-συγκοινωνιών, αυτό, δηλαδή, που συμβαίνει σήμερα, ώστε στο χώρο να κυριαρχήσουν ένα, δυο, άντε τρία όλα κι όλα μονοπώλια.
Η κυβέρνηση, πράγματι, οξύνει την αντιπαράθεση. Αυτό δεν είναι κακό. Αντίθετα, πρέπει να επιδιώκεται αυτή η όξυνση και από το εργατικό κίνημα. Ωστε να αναδειχτεί ο πυρήνας του προβλήματος κι εκεί κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οι εργάτες έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν τη σύγκρουση. Εκεί διαμορφώνονται και οι συνειδήσεις όχι με συνθηματάκια του στιλ «αέρα να φύγει η χολέρα» (σ.σ... για να 'ρθει η σύφιλη;), αλλά με αίτημα για ριζικές ανατροπές, που να αφαιρούν την ίδια την εξουσία από την αστική τάξη και τα κόμματά της.
Αυτό που θέλουν να αποφύγουν η αστική τάξη, τα κόμματά της και ο Τύπος τους, είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση από τους εργάτες τού ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η λύση του. Χρειάζονται, οι αστοί και οι παρατρεχάμενοί τους, πάντα κάποια Θάτσερ να δείχνουν, γιατί δεν μπορούν να πουν αυτό που μόνο οι κομμουνιστές διακηρύσσουν: Αυτό το σύστημα δε γιατρεύεται με καλούς κυβερνήτες, μόνο ανατρέπεται!
Ασχετο: Κάπου στα Ιλίσια τραγουδούσε χτες ο Πλιάτσικας. Οχι στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου πράγματι παρουσίασε μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους το καλλιτεχνικό του έργο, αλλά κάπου στα Ιλίσια θα τραγουδούσε. Από τα ΝΕΑ η ενημέρωση. `Η πόσο βλακωδώς αντικομμουνιστές κάνει μερικούς εκείνο το φάντασμα που ακόμα πλανιέται...
Η ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: «Η καλή δουλειά που έκανε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στον χειρισμό του χρονίζοντος θέματος πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί. Παρά την αρνητική συγκυρία οφείλει να εξασφαλίσει ότι σύντομα οι έξι κύκλοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον αέρα, χωρίς να επιβαρύνονται οι Ελληνες φορολογούμενοι» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Η ΕΝΤΟΛΗ: «Χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια (...) για να φτάσουμε ένα βήμα πριν από το ζητούμενο, που ήταν εδώ και πολύ καιρό το αυτονόητο (...) η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο που οδηγεί στο κλείσιμο της εταιρείας (...) οφείλει τώρα να βρει επενδυτές και να παρουσιάσει αποτελέσματα άμεσα (...) η αντιπολίτευση από την πλευρά της όφειλε όλον αυτόν τον καιρό να παρουσιάσει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Από τη στιγμή που δεν το έκανε θα πρέπει να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης για την αντιπαράθεση και να παρακολουθεί το εγχείρημα ελέγχοντας την πορεία του. Τέλος, οι συνδικαλιστές οφείλουν να φροντίζουν για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων και για τίποτα περισσότερο» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
ΚΙ ΕΝΑ ΒΟΛΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: «Σκηνικό πολιτικής σύγκρουσης διαμορφώνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα που βρίσκεται και με "σκηνοθέτη" το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται μετωπική σύγκρουση το επόμενο διάστημα. Σε μία στρατηγική αναζήτησης "εχθρών" σε κοινωνικό πεδίο ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι προτάσσει τον όρο "συναίνεση" επιλέγει να ανοίξει θέματα που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη (...) ουσιαστικά ακολουθεί τη στρατηγική της σύγκρουσης που είχε επιλέξει και η Μάργκαρετ Θάτσερ στη μεγάλη αναμέτρηση με τους ανθρακωρύχους που συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία το 1984» (η ανάλυση στο ΒΗΜΑ).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαλλιά κουβάρια στη ΝΔ
ΤΑ ΝΕΑ: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω στη ΝΔ
ΕΘΝΟΣ: ΡΩΜΑΪΚΗ αρένα η Ν.Δ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενιαία τεκμήρια με πλαφόν στα 12.000 ευρώ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιτέλους, λύση
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το βάθος της κρίσης τρομάζει
Η ΑΥΓΗ: Κομμάτια και θρύψαλα η Ολυμπιακή Αεροπορία
ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναζητούν «Ιφιγένεια» και σκηνοθετούν «σύγκρουση»
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για την Ολυμπιακή
Η ΧΩΡΑ: Καθάρισε τα λαμόγια
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ όλων των ασφαλιστικών εταιρειών
Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για την Ολυμπιακή
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρήγμα εμπιστοσύνης στις αγορές
«Οι Μπλερ και Μπράουν βάσισαν τις πολιτικές τους σε μια πίστη στην αγορά: η αγορά απαντά σ' όλες τις ανάγκες σου και το κράτος έπρεπε να μείνει απ' έξω. Η πεποίθηση αυτή έχει τώρα καταρρεύσει και το Νέο Εργατικό Κόμμα κατάλαβε ότι δεν μπορείς, όπως πίστευε, να γαλουχήσεις τον καπιταλισμό» (ο Τόνι Μπεν, πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος / ΤΑ ΝΕΑ).
«Η ψευτοοικονομία των "μαυραγοριτών" των χρηματιστηρίων τελειώνει και εγκαινιάζεται ο αιώνας των "πολέμων" της ενέργειας, των πρώτων υλών και των "χρυσοθήρων" της τεχνολογίας» (ο Μ. Δεληπέτρος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).
«Για το κράτος το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν, όπως πρέπει, αφεθούν οι τράπεζες στην τύχη τους θα χαθούν πολλά χρήματα και η πραγματική οικονομία θα καταρρεύσει. Το σύστημα πρέπει πάση θυσία να διασωθεί» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
«Ισως λίγη ύφεση να μας κάνει καλό (...) οι άνθρωποι μπορεί τώρα να αρχίσουν να μιλούν λίγο περισσότερο ο ένας στον άλλο, να διασκεδάζουν μεταξύ τους. Η τραγωδία είναι πως το βάρος θα το σηκώσουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ύφεση μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν το γιοτ» (ο τραγουδιστής Τζάρβις Κόκερ / ΤΑ ΝΕΑ).
«Ο 32χρονος Ενρίκε Ντουράν "αφαίρεσε" 492.000 ευρώ από 39 τράπεζες μέσω καταναλωτικών δανείων που πήρε με πλαστά χαρτιά και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τμήμα των χρημάτων για να εκδώσει το πρώτο - και ενδεχομένως μοναδικό - τεύχος του περιοδικού "η Κρίση". Σε αυτό καταδικάζει το τραπεζικό σύστημα και αναλαμβάνει την ευθύνη για την "πράξη της ανυποταξίας" του, όπως τη χαρακτηρίζει. "Εκλεψα 492.000 ευρώ από αυτούς που μας κλέβουν πιο πολύ απ' όλους για να καταγγείλω το σύστημα", έγραψε. Καλού κακού ο κ. Ντουράν εγκατέλειψε την Ισπανία, έχοντας γνώση των συνεπειών του νόμου» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).