ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλή αξιοποίηση της «κρίσης»
  • Προκειμένου να διευκολύνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να περιορίσει το πολιτικό κόστος
  • Υποκρίνεται ότι «ακούει» τα μηνύματα των λαϊκών στρωμάτων

Τη «διεθνή οικονομική κρίση» σχεδιάζει να αξιοποιήσει πολλαπλώς η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διευκολύνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, υποκρινόμενη ταυτόχρονα ότι «ακούει» τα μηνύματα δυσαρέσκειας και οργής των λαϊκών στρωμάτων.

Καταδικασμένη να κινείται με διαρκώς αυξανόμενες ταχύτητες στον ευρωμονόδρομο, η κυβέρνηση «αρπάζεται» από τη διεθνή κρίση για να δικαιολογήσει την «ανάγκη» των νέων αντιλαϊκών μέτρων και να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκύπτει σαφώς ότι η «δύσκολη διεθνής συγκυρία» προβάλλει ως βολικό άλλοθι για την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, για την κατεδάφιση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων για τις άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη συνεχιζόμενη άγρια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις κοκ.

Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε χτες να αποδώσει τις ευθύνες για τις συντάξεις πείνας «στη διεθνή κρίση»: «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια διεθνής συγκυρία, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η διεθνής οικονομική κρίση, όπως βλέπετε πολύ καλά, δεν μπορεί να μείνει έξω από καμία χώρα», ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» για το γεγονός ότι έξι στους δέκα συνταξιούχους, μετά μάλιστα και τις «αυξήσεις» που θα δοθούν τον επόμενο μήνα, επιβιώνουν με λιγότερα από 600 ευρώ. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τίποτα περισσότερο από τις αυξήσεις - ψίχουλα που έχει δώσει σε αγροτικές συντάξεις και ΕΚΑΣ.

Το «στίγμα» το έδωσε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Αλογοσκούφης δηλώνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου σ' αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία, το καράβι της Ελλάδας να εξακολουθήσει να πλέει με σταθερότητα στην κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών»...

Παράλληλα, δίνοντας νέα έμπρακτα δείγματα γραφής της αποφασιστικότητάς της να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις», η κυβέρνηση δίνει σήμερα το «πράσινο φως» για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» σε αγαστή συνεργασία με την Κομισιόν.

Το «μήνυμα» από τις δημοσκοπήσεις

Η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» είναι η απάντηση και στη φθορά του κυβερνώντος κόμματος που καταγράφουν τα πρόσφατα γκάλοπ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσουν ότι μόνο μέσω των αντιλαϊκών μέτρων... θα λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα.

«Εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα μηνύματα και προχωρούμε σε ένα έργο, το οποίο είναι μεταρρυθμιστικό, για το καλό του τόπου», σχολίασε για τα νέα γκάλοπ ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι η λογική «των μεταρρυθμίσεων και της ολοκλήρωσης του έργου της κυβέρνησης παραμένει όπως ακριβώς και χθες και προχθές και πριν από ένα χρόνο».

Ταυτόχρονα κυβερνητικά στελέχη με συντονισμένες δηλώσεις προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόσκαιρο και συγκυριακό φαινόμενο και πως η κυβέρνηση, που παραμένει κυρίαρχη πολιτικά, θα αναστρέψει την κατάσταση τους επόμενους μήνες. «Για να παγιωθεί μια εικόνα απαιτείται να υπάρξουν δημοσκοπήσεις, έρευνες οι οποίες να καταγράφουν σταθερά το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι «καμπανάκι για όλα τα πολιτικά κόμματα». Εκτίμησε όμως πως το κλίμα «είναι αναστρέψιμο και ανατάξιμο» καθώς και ότι «ο Καραμανλής παραμένει το βασικό κεφάλαιο της ΝΔ». Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης έκανε λόγο για εντυπώσεις της στιγμής που «δεν ανατρέπουν ούτε τις τάσεις των τελευταίων ετών, ούτε το πολιτικό σκηνικό», αφού «η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής ήταν και είναι πολιτικά κυρίαρχοι».

Για προσωρινή κατάσταση μίλησε ο Μιχ. Λιάπης εκτιμώντας ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να την αλλάξει.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Παρότι είναι ίσως η δυσμενέστερη εικόνα της πενταετίας, θεωρώ ότι είναι αναστρέψιμη από τη στιγμή που θα υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, τις οποίες θα στηρίξουμε όλοι μας», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

«Θυσιάζεται» και η Μάρα Ζαχαρέα

Νέα θυσία υποχρεώνεται να κάνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να σώσει το κυβερνητικό σκάφος και την εφαρμοζόμενη πολιτική, «αποσύροντας» από την αγορά τη σύζυγο του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάρα Ζαχαρέα.

Διαπιστώνοντας το βαρύ τίμημα που καταβάλλει η κυβέρνηση από τη συμπεριφορά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά μετά την αποπομπή του Γ. Βουλγαράκη, στην απαλλαγή του από ένα ακόμα «βαρίδι». «Η αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας» ανακοινώθηκε χτες από την ίδια τη Μ. Ζαχαρέα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως προσωπική της απόφαση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δεν άντεξε να κουβαλά το βάρος των μέχρι τώρα καταγγελιών και παρά το γεγονός ότι στη ΔΕΘ είχε καλύψει επιθετικά τη μεγαλοδημοσιογράφο και το σύζυγό της αποκρούοντας ότι υπάρχει «ηθικό ασυμβίβαστο», όπως είχε υποστηρίξει ο Π. Τατούλης αλλά και το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ τέτοιου είδους απόψεις αναχρονιστικές, μεσαιωνικές σε ό,τι αφορά το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία», είχε δηλώσει στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, καθιστώντας σαφές ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα θέμα. Παρόμοια κάλυψη όμως είχε δώσει και για τον Γ. Βουλγαράκη για να την αναιρέσει μετά από λίγα εικοσιτετράωρα... Η Μ. Ζαχαρέα, που αρχικά είχε αποσυρθεί από εταιρεία που εκδίδει διάφορα έντυπα και free press, χτες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «να αναστείλει την επαγγελματική δραστηριότητά της στη δημοσιογραφία», προκρίνοντας την «προσωπική και οικογενειακή της γαλήνη». Στη δήλωσή της υποστηρίζει ότι «το τελευταίο διάστημα δέχεται μια σειρά από επιθέσεις», απλά και μόνο επειδή «εργάζομαι ως δημοσιογράφος». Χαρακτηρίζει τις τελευταίες επιθέσεις κατά του προσώπου της «προσχηματικές, υποκριτικές και αθεμελίωτες» και εκφράζει τη λύπη της «για όλους εκείνους που με τη στάση τους έδειξαν ότι συχνά περισσεύει η υποκρισία». Το σίγουρο είναι ότι στο στόχαστρο παραμένει ο σύζυγός της και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
Συνάντηση με τους Αντιστασιακούς

Συνάντηση - συζήτηση με τους Αντιστασιακούς αγωνιστές θα έχει σήμερα Τετάρτη, ώρα 5 μμ, επισκεπτόμενη τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (Μαυρομματαίων 12, Πεδίο Αρεως), κουβανική αντιπροσωπεία η οποία συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Στην κουβανική αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγγιλέρα, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και ο πρεσβευτής της Κούβας στην Ελλάδα Ερμες Ερρέρα Ερνάντες.

Συνάντηση Τατούλη - Καρατζαφέρη

Συνάντηση με το βουλευτή της ΝΔ Π. Τατούλη είχε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, με αφορμή πρόταση του πρώτου προς τους πολιτικούς αρχηγούς για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για «ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δημόσια δεδομένα».

Ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων, όπως για το αν θα προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος κλπ., επέλεξε να πει ότι «το πολιτικό σύστημα επιλέγεται και χρηματοδοτείται από τους πολίτες μετά από μία συμφωνία για να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία του δημοσίου συμφέροντος και να υπάρχει μία πολιτεία ευρυθμίας και ευνομίας». Αιχμή, μάλλον, προς συναδέλφους του της ΝΔ για τους οποίους το τελευταίο διάστημα πολλά ακούγονται για την περιουσία τους και πώς την απέκτησαν ή τη διαχειρίζονται.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις απόψεις Τατούλη και πως «όταν υπάρχουν σκέψεις, ιδέες και φωνές χρήσιμες πρέπει να τις ακούμε και όχι να τις απομονώνουμε».

Εμφανής η προσπάθεια και των δύο, την ώρα που αναδίνεται η μπόχα του συστήματός τους, να εμφανιστούν καθαρότεροι μήπως και αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από την ανάγκη συνολικής ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης.

Ο λαός έχει συμφέρον ν' αποτύχουν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προσπάθεια διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, σημειώνεται:

«Συντονισμένα τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ που ανήκουν σε ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου και άλλοι μηχανισμοί επιχειρούν να διαμορφώσουν σκηνικό δικομματικού "ντέρμπι". Στόχος τους να ενισχύσουν το δικομματισμό και να εμποδίσουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο λαός έχει συμφέρον να αποτύχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ