ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μοστράρει για ... εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης

Στήνοντας όλη την αντιπολιτευτική τακτική του σε μια αποπροσανατολιστική κριτική περί «ανίκανης κυβέρνησης» και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να εμφανιστεί σαν ...«εναλλακτική πολιτική δύναμη» διακυβέρνησης του τόπου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, προσπάθησαν χτες τις παροχές πτωχοκομείου που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ να τις εμφανίσουν σαν «λύσεις ώριμες, ρεαλιστικές, που ανταποκρίνονται στα μεγάλα ζητήματα». Οταν όμως επιχείρησαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και να αναλύσουν τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε περίτρανα ότι πρόκειται για «πυροτεχνήματα», τα οποία ούτε καν αγγίζουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε χτες τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει ότι είναι «απόρροια των δικών μας κινήσεων τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων». Με κεντρική επιδίωξη να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική, το ΠΑΣΟΚ αν και ταυτίζεται πλήρως με την προώθησή της, προβάλλει έναν ψευδεπίγραφο φιλολαϊκό αντιπολιτευτικό λόγο, για να εγκλωβίσει το λαϊκά στρώματα στους κόλπους του. Σ' αυτήν την πρακτική εντάσσεται και η επιχείρηση που θα στήσει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μετατρέποντας τις προτάσεις διαχείρισης της φτώχειας που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου σ' ένα μπαράζ «νομοθετικών πρωτοβουλιών» (επίδομα θέρμανσης, προστασία δανειοληπτών, επίδομα αλληλεγγύης) που θα δικαιολογούν το φιλολαϊκό του προσωπείο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ένα φερέγγυο εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, το οποίο μπορεί να δώσει μια διαφορετική πορεία στη χώρα, μια πορεία αλλαγής». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει «μια αλλαγή πορείας στην οικονομία αυτής της χώρας» και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση «για αστοχίες» στην οικονομία, στη συνέχεια παρουσίασε την ...«αλλαγή της πορείας» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η οποία συμπυκνώνεται σε μια «επιδοματική» πολιτική, που σύμφωνα με τον ίδιο «δίνει προοπτική για το αύριο»...

Δε φορολογούμε τις επιχειρήσεις

Πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις όμως για τα λαϊκά στρώματα, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να πάρει ξεκάθαρες δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο, τόσο για τη διασφάλιση των κερδών του, όσο και τη στήριξη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, με συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΤ τόνισε ότι τη φορολογία στα κέρδη των ΑΕ και των επιχειρήσεων που σήμερα είναι στο 25% το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τη θίξει. «Στο 25% δεν αυξάνεις τη φορολογία»... δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέσα στις «πηγές των εσόδων που είπε ο κ. Παπανδρέου» από τη φορολογία δε συμπεριλαμβάνονται οι φόροι στις επιχειρήσεις!

Ταυτόχρονα, η Λ. Κατσέλη με συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «city», αναφερόμενη στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής», τάχθηκε υπέρ της ...εξυγίανσής της, σημειώνοντας ότι η «πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε μια υγιή επιχείρηση, μια βιώσιμη επιχείρηση, η οποία να εξυγιανθεί όσο γίνεται και σε συνεργασία και με ιδιωτικά κεφάλαια να γίνει πάλι μια κραταιά Ολυμπιακή»...

Συνεχίζονται τα σενάρια

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Σκανδαλίδης με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο τάχτηκε υπέρ των συνεργασιών, τονίζοντας ότι «ο δικομματισμός σε ένα μεγάλο βαθμό εξάντλησε τα όριά του», υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνώσα αριστερά χρειάζεται να αλλάξει τα πράγματα».

Παράλληλα, την ίδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ», αναφέροντας ότι αν δεν «αποκατασταθεί η κατάσταση που υπήρχε πριν από πέντε ή είκοσι χρόνια» στην πολιτική σκηνή του τόπου, «επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό άλλες πολιτικές δυνάμεις θα καλύψουν το κενό αυτό». Αν στις εθνικές εκλογές, κατέληξε, «υπάρξει θέμα ακυβερνησίας, θέμα συνεργασιών που δε θα είναι εφικτές, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».


ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Υποταγή στην εμπορευματοποίηση προς όφελος του κεφαλαίου

Υπέρ μιας «νέας συνάρθρωσης όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας», δηλαδή δημόσιων και ιδιωτικών, τάχτηκαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Νέα συνάρθρωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας». Δηλαδή, «του κρατικού συστήματος - δημόσιου συστήματος, των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία και του ιδιωτικού τομέα».

Με μια πομπώδη καταγγελιολογία για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και με εκφράσεις για «αόρατο υπουργό Υγείας», αλλά αφήνοντας στο απυρόβλητο και επί της ουσίας σιγοντάροντας την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, εμφανίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ, Μανώλης Σκουλάκης, ο γραμματέας του Τομέα, Ηλίας Καρανίκας, και η αναπληρώτρια Τύπου, Μαρία Καρακλιούμη.

Και δε θα μπορούσαν βέβαια να θέσουν στο επίκεντρο της κριτικής τους απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή αποτελεί συνέχεια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν σωρευτικά σε άγρια χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων των γιατρών ωθούν στην επιτάχυνση της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της υπογραφής συλλογικής σύμβασης, όπως προτείνει το υπουργείο Υγείας.

Διαφωνούν μόνο με πλευρές της διαχείρισης

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ με υποκριτικό τρόπο διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες - που κατά μία προσέγγιση είναι 57% -, για την υπερδιόγκωση των χρεών των νοσοκομείων - υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ - και την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, που εκτιμάται σε 8,8 δισ. το 2008. Ως κύριες προέταξαν τεχνοκρατικού τύπου αιτίες, όπως την κατάργηση των διαγωνισμών για διοικητές και τις πελατειακές σχέσεις. Αγνόησαν συνειδητά την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις των δικών τους κυβερνήσεων, που συνεχίζουν και επαυξάνουν με νέα μέτρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Μάλιστα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε στοιχεία νοσηλείας, που με το τιμολόγιο της περιόδου 1993-1998 θα στοίχιζε στα Ταμεία 272 ευρώ και με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ του 1998 - όπως τροποποιήθηκε το 2006 - έφτασε στα 3.057 ευρώ, υποβάλλοντας την ερώτηση αν θα καταργήσουν αυτές τις διατάξεις. Η απάντηση του Γιώργου Φλωρίδη ήταν ότι «ένας απ' τους βασικούς στόχους τους δικούς μας με βάση και την εμπειρία που έχουμε την κυβερνητική και όλα όσα επακολούθησαν από την περίφημη νέα κυβέρνηση, είναι να βάλουμε μια τάξη».

Ενώ στο ερώτημα του «Ρ» αν θα καταργήσουν τις επισκέψεις -κυμαίνονται από 25 μέχρι 150 ευρώ - στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων η απάντηση του Γιώργου Φλωρίδη - που είχε υπογράψει και την απόφαση - ήταν: «Σήμερα δεν έχουμε ανακοίνωση κυβερνητικού προγράμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί όσον αφορά τις βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις. Εξειδικεύσεις θα έχουμε στη συνέχεια».

Δηλαδή, πλήρης υποταγή στην εμπορευματοποίηση, που χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα και ξετινάζει τα ασφαλιστικά ταμεία μετατρέποντάς τα σε χρυσωρυχεία της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας.

Και στο βάθος διευθέτηση...

Κατά τ' άλλα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν ως προτεραιότητες το «νοικοκύρεμα του χώρου της Υγείας και την αντιμετώπιση των φαινομένων σήψης, διαφθοράς και σπατάλης που επιβαρύνουν το σύνολο του ελληνικού λαού».

Ως πεδίο αυτών των προτεραιοτήτων παρουσίασαν - όπως είπε ο Γιώργος Φλωρίδης - τη «νέα συνάρθρωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «του κρατικού συστήματος - δημόσιου συστήματος, των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία και του ιδιωτικού τομέα». Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή της εξίσωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που επιχειρεί να επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποθεώνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ο Γιώργος Φλωρίδης τάχτηκε υπέρ της κλαδικής σύμβασης νοσοκομειακών γιατρών και υπουργείου Υγείας, που τελικά καταλήγει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «`Η εφαρμόζεις, είπε ο Γ. Φλωρίδης, τις εργασιακές σχέσεις που αυτή προβλέπει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πας σε προσλήψεις χιλιάδων γιατρών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ή οργανώνεις τη συζήτηση έτσι ώστε να καταλήξεις σε μία συλλογική σύμβαση εργασίας μαζί τους, στην οποία θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα». Ο Γιώργος Φλωρίδης άφησε αναπάντητο το ερώτημα του «Ρ» για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης («opt out»), που σημαίνει δουλειά μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ