ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σχετικά με την προστασία της δημόσιας περιουσίας από τη Μονή Βατοπεδίου αλλά και την προστασία της Πάρνηθας, σημειώνει τα παρακάτω:

«

Ο βαθμός υποκρισίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας από τη Μονή Βατοπεδίου, είναι προκλητικός. Οχι μόνο γιατί είναι συνυπεύθυνοι για τη δημιουργία και εξέλιξη αυτού του σκανδάλου, αλλά και γιατί συνεχίζουν, πίσω από τη θορυβώδη ψευτοαντιπαράθεσή τους, να υποστηρίζουν την πολιτική που παραχωρεί δημόσια περιουσία στην επιχειρηματική δράση. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι θέλει διαλεύκανση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Ταυτόχρονα, μεθοδεύει την παραχώρηση εκατοντάδων στρεμμάτων της Πάρνηθας.

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε το καλοκαίρι και ενέκρινε πρόσφατα το ΣτΕ, επιχειρεί να πετύχει την παράδοση εκατοντάδων στρεμμάτων στην εταιρεία "Τεχνόπολις" για την ίδρυση του λεγόμενου Τεχνολογικού Πάρκου, που σημαίνει τσιμεντοποίηση και δημιουργία βιομηχανικών μονάδων. Σε αυτό το έγκλημα συνένοχο είναι και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί και οι δικές του κυβερνήσεις επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, αλλά και γιατί ως αντιπολίτευση στήριξε στη Βουλή την προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να παραδώσει 500 στρέμματα στην "Τεχνόπολις".

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Αυτό το έγκλημα της τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης των ορεινών όγκων της Αττικής πρέπει να σταματήσει και αυτό πρέπει να το κάνει με την πάλη του ο ίδιος ο λαός, απαιτώντας να απαγορευτεί η ιδιοκτησία και η επιχειρηματική δράση μοναστηριών και ομίλων στα δάση, στους ορεινούς όγκους, στις παραλίες».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Μέχρι εδώ» λέει η κυβέρνηση!

Καμία πρωτοβουλία ή κίνηση δεν πρόκειται να αναλάβει στο εξής η κυβέρνηση για την επιστροφή της δημόσιας περιουσίας από τη Μονή Βατοπεδίου, παραδεχόμενη πως ό,τι έκανε μέχρι τώρα αποσκοπούσε στην «αποκατάσταση του κύρους των θεσμών»!

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας αφενός ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την παρέμβασή της στη σκανδαλώδη υπόθεση και αφετέρου ότι απώτερος στόχος δεν είναι η επιστροφή της δημόσιας περιουσίας αλλά η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, δηλαδή των γνωμοδοτικών οργάνων που είχαν τάχα «παραπλανήσει» τους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας δικαστικής έρευνας.

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έφτασε «έως το σημείο εκείνο που μπορεί να φθάσει», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει». Δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι όσες επικοινωνιακές κινήσεις-ελιγμούς έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, δεν έγιναν «για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο διότι θα πρέπει σε αυτή την υπόθεση να βρεθεί, να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, που θα αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών»! Επεξηγώντας υποστήριξε ότι «αποτελεί πλήγμα σίγουρα το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω ένα όργανο, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός στόχος των ελιγμών και των επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεων της κυβέρνησης ήταν να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου: «Αυτό το οποίο, όμως, είναι σαφές, αυτό το οποίο είναι πλέον αποδεδειγμένο στην κοινή γνώμη, είναι ότι η κυβέρνηση δεν εθελοτυφλεί», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος ότι «έδωσε τις εντολές εκείνες που χρειάζονται, έτσι ώστε παράλληλα με το έργο της Δικαιοσύνης, να έχουμε μια έκβαση του θέματος, που θα οδηγήσει στην απόλυτη αλήθεια».

Υποκριτική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζοντας την υποκριτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση χτες κατά του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα, με Ερώτηση που καταθέτουν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Γ. Αλογοσκούφη ότι με απόφασή του στις 7 του Ιούνη 2004 «έβαλε τέλος στη διεκδίκηση του δημοσίου επί της λίμνης Βιστονίδας», καθώς και ότι με νέο έγγραφο στις 25 του ίδιου μήνα «το ελληνικό δημόσιο υπαναχώρησε από τις διεκδικήσεις του σε εκκρεμή δίκη μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του δημοσίου». Μια δίκη που, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «εκκρεμούσε γιατί ουδέποτε είχαν ικανοποιήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις διεκδικήσεις της μονής».

Παράλληλα, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε «να έρθει ο φάκελος της διαδικασίας στη Βουλή για να εξετάσει η Βουλή τις πολιτικές ευθύνες» και «να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα». Ο ίδιος συγχρόνως επιχείρησε να «αθωώσει» το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι στην υπόθεση «δε χωρούν συμψηφισμοί».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρκέστηκε να ζητήσει ανάκληση των συμβολαίων

Χωρίς να μπουν στην ουσία του ζητήματος και θιγούν οι πολιτικές αιτίες ή ευθύνες για την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων και κτιρίων της Ανατολικής Αττικής σε επιχειρηματικούς ομίλους στα πλαίσια των ανταλλαγών ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου, προσπάθησαν να ξεμπερδέψουν με το θέμα στην προχτεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ανατολικής Αττικής ο γαλάζιος νομάρχης Λ. Κουρής και η νομαρχιακή αρχή.

Ετσι, προχτές στη συνεδρίαση ο νομάρχης ο οποίος έφερε και το θέμα, αρκέστηκε περισσότερο να εκδηλώσει την αγωνία και το ενδιαφέρον του και περιορίστηκε στο να υπερασπιστεί ότι η νομαρχία δεν έχει καμία ανάμειξη. Αρκέστηκε λοιπόν να εισηγηθεί το ΝΣ να αποφασίσει απλά να ζητήσει: Την ανάκληση των συμβολαίων των ανταλλαγών που έχουν γίνει με προσφυγές με παράλληλη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης. Εισήγηση η οποία ψηφίστηκε τελικά μόνο από την παράταξη της νομαρχιακής αρχής. Κατά τα άλλα η συζήτηση - με ευθύνη και της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ - αναλώθηκε σε «κοκορομαχίες» γαλάζιων και πράσινων νομαρχιακών συμβούλων για το ποιο κόμμα, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, έχει εξυπηρετήσει περισσότερο τη Μονή Βατοπεδίου!

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας πρότειναν ότι για να έχει αξία η απόφαση πρέπει να συμπληρωθεί με την επισήμανση ότι: «Η νομαρχία ζητά να επιστραφούν οι δημόσιες εκτάσεις και περιουσίες που έχουν παραχωρηθεί ή καταπατηθεί από εκκλησίες, Μονές, επιχειρηματικούς ομίλους και να αφαιρεθεί κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση κ.ά.». Πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις δείχνοντας το πώς αντιμετωπίζουν γενικότερα το θέμα της δημόσιας γης και περιουσίας.

Οπως είχαν τονίσει όμως οι σύμβουλοι της ΝΑΣ στις παρεμβάσεις τους: Η δημόσια γη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται παραδίνεται στους ιδιώτες και σε λίγο καιρό δε θα έχει μείνει σπιθαμή. Αυτές οι εκτάσεις όμως ανήκουν στον ελληνικό λαό και σ' αυτόν πρέπει να επιστραφούν και να μην αρκούμαστε να «κάνουμε το μνημόσυνο αφού έχει διαπραχθεί το έγκλημα».

ΒΟΥΛΗ
Κυρώθηκε το ΝΑΤΟικό κέντρο στη Σούδα

Ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ

H κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ επέλεξαν χτες στη Βουλή την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, κυρώνοντας το μνημόνιο μεταξύ την ελληνικής κυβέρνησης και του αρχηγείου του ΝΑΤΟ για την ίδρυση και λειτουργία στη Σούδα της Κρήτης του «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής». Είναι ένα Κέντρο που ουσιαστικά λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια εξυπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αφού θα εκπαιδεύει στελέχη που θα ελέγχουν τις θάλασσες μέσα από νηοψίες και εναέριες επιτηρήσεις στο όνομα του «παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού αγώνα». Ενδεικτικό της υποτέλειας είναι το γεγονός ότι η χώρα μας όχι μόνο φιλοξενεί το εν λόγω κέντρο αλλά ανέλαβε και το κόστος κατασκευής (15 εκατομμύρια ευρώ) και την ετήσια λειτουργία και συντήρησή του που θα φθάνει στο ύψος των 1.300.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε αποφασιστικά τη σύμβαση αυτή και η εισηγήτριά του Ε. Μελά κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα Κέντρο που η λειτουργία του εμπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αφού θα εκπαιδεύει στελέχη που θα παίρνουν μέρος στις διάφορες πολεμικές αποστολές ανά τον κόσμο. Υπενθύμισε ότι λειτουργεί ήδη εδώ και τρία χρόνια και τόνισε ότι τέτοιου είδους κέντρα δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, αλλά δημιουργούν κινδύνους όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς της περιοχής. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι η χώρα μας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και συντήρηση του Κέντρου την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία και Παιδεία συνεχώς μειώνονται.

Αντίθετος με το μνημόνιο δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, ενώ διά της σιωπής τους συμφώνησαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, αφού στη διαδικασία κύρωσης συμβάσεων παίρνουν το λόγο μόνο όσοι διαφωνούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ