ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Με πράξεις κερδίζεται το δίκιο

Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Ωραία, τώρα που τα γκάλοπ βγάλανε καινούρια κυβέρνηση, να ασχοληθούμε και με την πραγματική ζωή;

- Στα πανεπιστήμια συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να οργανώνονται οι περίφημες «ημέρες καριέρας». Μια διαδικασία διασύνδεσης του φοιτητή με το μελλοντικό αφεντικό του. Την ώρα που ο φοιτητής χτυποκαρδίζει για το αν θα τον επιλέξει η πολυεθνική, το μάτι ξεκλέβει την είδηση: 30 χρόνων, πήγε για δουλειά και τον φέρανε στο σπίτι νεκρό. Ο φοιτητής «διασυνδέεται» με την πολυεθνική: 400 για ξεκίνημα, γράφει το συμβόλαιο. Είναι ακριβώς η στιγμή που οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 600 ευρώ φαντάζουν επαναστατικές. Η αποθέωση της δημοκρατίας!

- Κολασμένοι της γης; Στην εικόνα με τους εξαθλιωμένους μετανάστες που μόνο ο «Ρ» κατέγραψε προχτές στο Ρουφ.

- 30.000 στο Φεστιβάλ για τα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη; Μπα, οφθαλμαπάτη, κανένα κανάλι, μ' εξαίρεση τον «902» δεν το έδειξε. Οπως δεν έδειξαν καμιά από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Ισως γιατί εκεί μιλάγανε για το πώς θα ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, που εκτός των άλλων ελέγχουν και την ενημέρωση.

Επιστροφή στη δημοσιογραφία που αγωνιά για την κρίση:

Ο,τι κι αν γράφουν ένα το μήνυμα: Στενεύουν τα όρια. Ολο και πιο δύσκολα το σύστημα μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις του.

Αρα, όλο και πιο αναγκαία η ανατροπή του. Αυτό δεν το γράφουν.

Εσύ, όμως, πρέπει να 'χεις καθαρό ότι σήμερα περισσότερο από χτες επείγει η οργάνωση και η συγκέντρωση δυνάμεων γι' αυτόν το σκοπό. Οχι για κάτι άλλο. Ασε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να ανησυχούν για την κρίση των αφεντικών τους.

Το δρόμο σου εσύ. Ο,τι άλλο, είναι δεκανίκι στο σύστημα. Κι αυτό το δεκανίκι δεν έρχεται σε όποια όποια περίοδο, αλλά τώρα που πράγματι το σύστημα θέλει μια να πάει και να μην ξανάρθει.

Σημαίνει ότι θα ενταθεί η διαπάλη:

- Και μεταξύ των μονοπωλίων, καθώς η ανάγκη αναπαραγωγής του κεφαλαίου στην τωρινή στιγμή όχι μόνο στενεύει τα όρια για «παροχές», αλλά επιβάλει ένταση του μεταξύ τους ανταγωνισμού, άρα τρόμος στο βάλτο όταν χορεύουν τα βουβάλια.

- Και μεταξύ των αστών πολιτικών για το ποιος μπορεί να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα την ώρα που ψάχνουν διέξοδο.

- Και ανάμεσα στο ταξικό κίνημα και τους οπορτουνιστές που σπεύδουν να παραστήσουν την επανάσταση με προτάσεις για τη σωτηρία του καπιταλισμού.

Στον αφοπλισμό του εξοργισμένου λαϊκού παράγοντα που επιχειρείται μέσα από προτάσεις σωτηρίας του συστήματος, τώρα είναι η ώρα για να προβληθεί με μεγαλύτερη ένταση ένα και μόνο: Οτι οι αστοί πρέπει να χάσουν την οικονομική κυριαρχία. Κι αυτό σημαίνει, επίσης, ριζική αλλαγή στον πολιτικό συσχετισμό υπέρ των εργατών, με στόχο να χάσουν οι καπιταλιστές την εξουσία.

Διά ταύτα: ΚΚΕ! Η επόμενη διαδήλωση αύριο στα Ιλίσια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ; «Δε γνωρίζω αν οι νέες δημοσκοπήσεις καθρεφτίζουν την πολιτική συμπεριφορά ενός τμήματος της κοινωνίας, αφού φαντάζει τουλάχιστον περίεργο μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να ανατρέπονται τα πολιτικά δεδομένα, με τόσο δραματικό μάλιστα ρυθμό (...) ωστόσο κοινή είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο (...) και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχαν προηγηθεί σκάνδαλα διαφορετικού χαρακτήρα (υποκλοπές, απαγωγές, ασφαλιστικό κ.ά.) η κοινή γνώμη επηρεάστηκε περισσότερο από τα σκάνδαλα οικονομικής διαχείρισης. Το έδειξε και η δημοσκόπηση της GPO χτες: η πλειοψηφία των πολιτών έχει ενοχληθεί από αυτά τα σκάνδαλα και λιγότερο από τα οικονομικά μέτρα» (ο Γ. Παντελάκης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ... Ο ΛΑΟΣ; «Η μείζονα συζήτηση ας επικεντρωθεί - επιτέλους - σε αυτά που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες. Και αυτά είναι η οικονομία, το εισόδημα, το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις, η ακρίβεια. Επ' αυτών η κυβέρνηση οφείλει να επανατοποθετηθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού της που ατόνησε. Σ' αυτό το πεδίο, άλλωστε, θα διεξαχθεί και η πολιτική αντιπαράθεση προς τις επόμενες εκλογές. Οχι γιατί πρέπει να αναζητήσει εκβιαστικά κανείς εκλογικό διακύβευμα, αλλά διότι ο λαός ζητεί λύσεις και απαντήσεις για μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ; «Χτες κατέρρευσε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και η ελληνική απειλείται με πτώχευση (...) όταν γύρω μας συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και ανατροπές που μας επηρεάζουν άμεσα, εμείς δυστυχώς, δείχνουμε να είμαστε εκτός πραγματικότητας και να ασχολούμαστε με ήσσονος σημασίας ζητήματα» (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ: «Θάνατος στο Ραμαζάνι για 40.000 ρουπίες, που ισοδυναμούν με κάτι λιγότερο από 3 ευρώ. Πλήθος γυναικόπαιδα συνωστίζονται μπροστά στη σιδερένια πύλη πολυτελούς επαύλεως προκειμένου να προλάβουν να αρπάξουν τον οβολό που διένειμε ο φιλάνθρωπος ιδιοκτήτης (...) οι περισσότεροι τηρούν με ευλάβεια τα θρησκευτικά τους έθιμα. Ενα από αυτά είναι το "ζακάτ" που επιβάλλει στους έχοντες να προσφέρουν ένα, έστω και απειροελάχιστο, μέρος των αγαθών τους στους μη έχοντες» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ΜΕ 600 ΕΥΡΩ οι έξι στους δέκα συνταξιούχους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακριβότερα δάνεια φέρνει το τραπεζικό κραχ

ΤΑ ΝΕΑ: Αλμα Γιώργου και προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΤΑΤΡΑΚ για Καραμανλή - ΝΔ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαύρη Δευτέρα στη διεθνή οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατροπή δείχνουν τα γκάλοπ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σοκ και δέος από το κραχ

Η ΑΥΓΗ: Μαύρη Δευτέρα για τα χρηματιστήρια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπροστά το ΠαΣοΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΝΟΥΝ 613 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΑΠΟΤΟΜΗ» αλλαγή σκηνικού

Η ΧΩΡΑ: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τυφώνας Lehman στις αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Της κοινωνίας η διαφορά φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά»

«Ενα αβυσσαλέο χάσμα στην κατάσταση της υγείας πλούσιων και φτωχών διαπίστωνε στην τελευταία έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την απέδιδε σε έναν "τοξικό συνδυασμό κακής διακυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής" και υποστήριζε πως οι αδικίες "σκοτώνουν σε μεγάλη κλίμακα". Η έκθεση ανέφερε πως ένα αγόρι που γεννιέται στο φτωχό προάστιο Κάρλτον της Γλασκώβης αναμένεται να ζήσει 54 χρόνια, ενώ ένα άλλο αγόρι που γεννιέται στο εύπορο Λένζι, μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, έχει προσδόκιμο ζωής 84 χρόνια. Τα ίδια και στο Λονδίνο. Ενα αγόρι που γεννιέται στο Χάμστεντ αναμένεται να ζήσει 11 χρόνια παραπάνω από ένα άλλο αγόρι που γεννιέται στο Σεντ Πάνκρας, μόλις πέντε στάσεις παρακάτω. Δεν πρόκειται για μια έκθεση που συντάχθηκε από κάποια οργάνωση αναρχικών ή άλλων ανατρεπτικών στοιχείων. Οι συντάκτες της είναι ειδικοί που εξέτασαν τις "κοινωνικές συνιστώσες" της υγείας (πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, πρώην αρχηγοί κρατών και υπουργοί Υγείας). Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σχεδόν σε όλες τις χώρες οι κακές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μεταφράζονται σε κακές συνθήκες υγείας για τους πληθυσμούς τους» (η παρουσίαση της έκθεσης από τον Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

Ακριβή μου γνώση

«Οι ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης της εκπαίδευσης προσλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία (...) το 2004 το 87% κατά μέσο όρο των δαπανών για όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης προερχόταν από δημόσιες πηγές. Σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία η δημόσια χρηματοδότηση αυξήθηκε (...) όμως οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο (...) κάπου 24% των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και 20% των δαπανών για τα ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης προήλθαν από ιδιωτικές πηγές» (από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση / ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ