ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κράτησαν κλειστό το κάτεργο στο Κορωπί

Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στο εργοστάσιο όπου προχτές λαμπάδιασε ένας 47χρονος εργάτης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Κορωπί
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Κορωπί
Εξω από την πύλη του εργοστασίου παραγωγής βιομηχανικών χρωμάτων της «ΝΕΟΚΕΜ» στο Κορωπί που προχτές το μεσημέρι ο 47χρονος εργάτης Σωτήρης Μπλέσης λαμπάδιασε κυριολεκτικά ύστερα από έκρηξη, βρέθηκαν χτες από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές από τις Γραμματείες Αθήνας και Μεσογείων του ΠΑΜΕ. Με τη δυναμική τους παρέμβαση, δεν επέτρεψαν στην εργοδοσία να βάλει μπρος την παραγωγή, όπως σχεδίαζε.

Οι εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους μετανάστες - είχαν κληθεί κανονικά για δουλειά από την εργοδοσία, παρά το προχτεσινό εργατικό «ατύχημα» που έχει καθηλώσει τον 47χρονο εργάτη στην εντατική του Θριασίου να χαροπαλεύει με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τα τοξικά χημικά που του έκαψαν τα σωθικά. Με το ΠΑΜΕ στο πλευρό τους, αντιμετώπισαν την τρομοκρατία και το εργοστάσιο χτες έμεινε κλειστό. Παράλληλα, μαζεύτηκαν υπογραφές από Ελληνες και μετανάστες εργάτες με σκοπό να προχωρήσουν άμεσα στο στήσιμο σωματείου.

Πολλές ήταν οι καταγγελίες που ακούστηκαν για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό - όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι - ότι το μηχάνημα που έγινε η έκρηξη δεν είναι τίποτε άλλο από πατέντα της επιχείρησης χωρίς να έχει άδεια από πουθενά. Επίσης, όταν έγινε το ατύχημα προχτές το μεσημέρι, οι μισοί πυροσβεστήρες δε λειτούργησαν.

Λίγη ώρα αργότερα, τόσο ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής, όσο και οι επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ, ενημέρωσαν την εργοδοσία ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει το εργοστάσιο, ενώ και τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει κλειστό το τμήμα που έγινε η έκρηξη. Το ΚΕΠΕΚ ζήτησε ακόμα να της κατατεθούν τα μέτρα ασφαλείας και τις προδιαγραφές του μηχανήματος - πατέντα όπου έγινε η έκρηξη.

Τραυματισμός στην Κάρυστο

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες, αυτή τη φορά στην Κάρυστο της νότιας Εύβοιας. Ο 23χρονος Κώστας Γκικόπουλος, εργαζόμενος στην εταιρεία κατασκευής - επισκευής ανελκυστήρων «ΑΦΟΙ ΜΗΤΡΟΥ ΑΕ», τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια και στη μέση, την ώρα που δούλευε σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή (ιδιοκτησίας Κουκουράκη Γεωργίου). Το «ατύχημα» σημειώθηκε στις 11 π.μ., όταν ο νεαρός εργάτης άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, που όμως δεν είχε πάτωμα, με αποτέλεσμα να πέσει από τον τρίτο όροφο μέσα στο φρεάτιο. Αρχικά, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρύστου, απ' όπου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του διακομίστηκε στην Αθήνα.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Εκρηκτική κατάσταση στα ειδικά κέντρα

Απεργία αύριο στον «Ερμή», απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην «Ιριδα». Περιοδεία χτες κλιμακίου του ΚΚΕ

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευόμενα παιδιά με αναπηρίες, οι εργαζόμενοι και γονείς και κηδεμόνες στα ειδικά κέντρα «Ερμής» και «Ιριδα» διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ που τα επισκέφτηκε χτες με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Λίλα Καφαντάρη.

Οι εργαζόμενοι στον «Ερμή» προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία αύριο, Πέμπτη, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική συμπεριφορά της διοίκησης - το Κέντρο διοικείται εδώ και 20 χρόνια απ' το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατήγγειλαν παρεμβάσεις του ΔΣ στο επιστημονικό τους έργο, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές εκ μέρους της διοίκησης. Αν και το Κέντρο εμφανίζεται να το λειτουργεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, το ΔΣ αρνείται την εγγραφή 50 γονιών που τα παιδιά τους φοιτούν εκεί, ενώ έχουν να γίνουν εκλογές στο Σύλλογο εδώ και πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά, ο γραμματέας της ΕΣΑμεΑ φαίνεται ότι έχει εκλεγεί από αυτό το συγκεκριμένο σύλλογο!

Ταυτόχρονα, οι γονείς έχουν μετατραπεί σε πελάτες, αφού εκτός απ' τα ασφαλιστικά τους ταμεία πληρώνουν και οι ίδιοι για τη μεταφορά και τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών τους. Υπάρχουν γονείς που πληρώνουν έως και 300 ευρώ το μήνα. Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο, μέλος του ΔΣ παραιτήθηκε διαχωρίζοντας τη θέση του από τη στάση της πλειοψηφίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημείωσε ότι το Κόμμα θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων, τους οποίους κάλεσε να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια Ειδική Αγωγή.

Στην «Ιριδα»

Απλήρωτοι για τον Αύγουστο παραμένουν οι εργαζόμενοι στην «Ιριδα», ενώ συνολικά το Κέντρο αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που έγκαιρα είχε κάνει το Κόμμα ότι η συμφωνία του Συλλόγου Γονέων «Αμυμώνη» με το υπουργείο Υγείας, να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία του Κέντρου, που προσφέρει εκπαίδευση σε πολυανάπηρα παιδιά, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οτι έτσι το κράτος αποποιήθηκε την υποχρέωσή του για τη φροντίδα των πολυανάπηρων παιδιών, μεταφέροντάς τη στα ασφαλιστικά ταμεία και στους γονείς. Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους γονείς και εργαζόμενους να συνταχθούν στον αγώνα για δημοσιοποίηση του Κέντρου, για να αναλάβει το κράτος 100% την ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας με κοινωνικό έλεγχο από τους γονείς, για τη δημιουργία ανάλογων δημόσιων κέντρων.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απεργιακός αγώνας ενάντια σε απειλές και διώξεις

Την Παρασκευή σε Λάρισα, Μαγνησία, Πειραιά, Αργολίδα και Εβρο, με αποφάσεις των σωματείων τους

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή, 19 του Σεπτέμβρη, τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Λάρισας, Μαγνησίας, Πειραιά, Αργολίδας, Εβρου - την ίδια μέρα θα γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αρειο Πάγο - αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχονται από το δικηγορικό γραφείο Νικολουτσόπουλου και προβάλλοντας διεκδικήσεις που αφορούν στα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο είχε μέσα από διάφορα «κανάλια» αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, που διεκδικούσαν τη μονιμοποίησή τους. Μετά το Διάταγμα Παυλόπουλου, με το οποίο μονιμοποιήθηκε ένας αριθμός εργαζομένων, το γραφείο του Νικολουτσόπουλου ζήτησε να πληρωθεί από τον καθένα ένα πολύ υψηλό χρηματικό ποσό, ισχυριζόμενο ότι η «αποκατάστασή» τους οφείλεται στις δικές του νομικές ενέργειες. Κάτι που δε δέχτηκαν οι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας ότι η όποια μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ήταν αποτέλεσμα της δικής τους πάλης.

Το δικηγορικό γραφείο επιμένει και συνεχίζει να ζητά τα χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κάνει και αγωγές εναντίον εργαζομένων και κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρισας, Χρ. Καλούσης, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Με την απεργία τους - που γίνεται παρά τη θέληση της Ομοσπονδίας τους - οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν να σταματήσουν οι διώξεις των εργαζομένων, ν' αποσυρθεί η τροπολογία για τον καθαρισμό των σχολείων Ειδικής Αγωγής από συνεργεία, να σταματήσουν οι απολύσεις συμβασιούχων, μονιμοποίηση όλων και προσλήψεις, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, 1.400 ευρώ βασικό μισθό, 56 ευρώ μεροκάματο, 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν αύριο οι γιατροί

Απεργούν αύριο οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε απ' το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αλλά με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών, ούτε απαντάει στα εκρηκτικά προβλήματα των ασθενών. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργιακή προσυγκέντρωση που διοργανώνει την Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια, προτάσσοντας την απόκρουση των κοινοτικών οδηγιών και των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και διεκδικώντας 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία το πολύ κάθε βδομάδα, μαζικές προσλήψεις γιατρών ειδικευμένων και ειδικευόμενων και όλων των κλάδων του προσωπικού στα νοσοκομεία. Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν στις 13 Οκτώβρη οι 15.000 Οδοντίατροι όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη νέα φοροεισπρακτική πολιτική αλλά και για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ιδιωτικών φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΠΘ
Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν από αύριο Πέμπτη οι συμβασιούχοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αύριο και μεθαύριο, το Σωματείο Εργαζομένων στις εργολαβίες πραγματοποιεί 48ωρη απεργία. Επίσης, αύριο, το Σωματείο Εργαζομένων με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο κτίριο της διοίκησης. Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ανάμεσα σε άλλα ότι οι αορίστου χρόνου, μεταξύ άλλων, τοποθετούνται σε αναντίστοιχες με τα προσόντα τους θέσεις και οι εργαζόμενοι στον εργολάβο αντιμετωπίζουν την άρνηση του τελευταίου να τους δώσει την αύξηση που δικαιούνται, ενώ πρόσφατα αρνήθηκε την επαναπρόσληψη εργαζόμενης που έμεινε έγκυος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ