ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Παλικαρίσια μάχη ενάντια στα σχέδια για τα ΒΑΕ

Με ψυχή τα ταξικά τους συνδικάτα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, η χτεσινή απεργία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση

Δυνατή «γροθιά» στην αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, στους προϊσταμένους της, το μεγάλο κεφάλαιο, που με εντολή του επιχειρείται η κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό οι οποίοι πραγματοποίησαν πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Με μπροστάρη τα ταξικά τους σωματεία και όπλο τους το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης και προχώρησαν σε δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Η απαίτηση ξεκάθαρη: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ». Το ίδιο ξεκάθαρο και το αίτημα: «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης».

Κάθε ξενοδοχείο και διαδήλωση

Την επιλογή τους να βαδίσουν στο δρόμο του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ επιβεβαίωσαν στην πράξη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις επισιτισμού στην Αθήνα, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στην κινητοποίηση που οργάνωσε το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας. Από τα χαράματα, ομάδες περιφρούρησης του Συνδικάτου σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, σε επιχειρήσεις του επισιτισμού φρέναραν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία, να τρομοκρατήσει εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι από άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

Μαζικά λίγο μετά τις 10 το πρωί από διάφορες περιοχές της Αθήνας έφταναν απεργοί έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα. Οι πρώτοι πήραν θέση μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου απλώνοντας το πανό του Συνδικάτου. Σε λίγο έξω από το ξενοδοχείο και ο δρόμος μπροστά γέμισε με απεργούς. Η πρόεδρος του Συνδικάτου, Γεωργία Φλούδα, χαιρετίζει την κινητοποίηση και ρίχνει το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ». Οι απεργοί απαντούν: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Η κινητοποίηση αρχίζει. Σύσσωμοι οι απεργοί μπαίνουν μέσα στο ξενοδοχείο, όπου τσιράκια της εργοδοσίας λίγο νωρίτερα προσπάθησαν να κλειδώσουν τις πόρτες και κατακλύζουν τη ρεσεψιόν. Από την ντουντούκα απευθύνεται κάλεσμα σε όσους εργαζόμενους είναι μέσα να βγουν έξω, να ενωθούν με τους συναδέλφους τους. Οι απεργοί καταγγέλλουν τους μεγαλοξενοδόχους «μέσα στο σπίτι τους», υποδεικνύοντάς τους ως εντολοδότες. «Αυτοί έχουν παραγγείλει την κατάργηση των ΒΑΕ και η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημά τους», ακούγεται από την ντουντούκα.

Ξήλωσαν τα πεζοδρόμια

Λίγη ώρα αργότερα η πορεία ξεκινά. Οι απεργοί κατευθύνονται προς το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου. Λίγο πριν κάνουν τη δεύτερη στάση τους, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ανεβαίνει πάνω και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζει ότι ο κλάδος δε θα επιτρέψει το χτύπημα των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων που η κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει από τα ΒΑΕ.

Επόμενη στάση το υπουργείο Απασχόλησης. Από την ντουντούκα οι απεργοί καταγγέλλουν την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία προκλητικά φρόντισε για ακόμα μια φορά να απουσιάζει από το υπουργείο. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας», βροντοφωνάζουν οι απεργοί. Με σπρέι γράφουν στο δρόμο το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ».

Ταυτόχρονα, άλλοι απεργοί σε μια συμβολική κίνηση ξηλώνουν με κασμάδες πλάκες του πεζοδρομίου μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης. «Με τη συμβολική αυτή κίνηση θέλουμε να δηλώσουμε ότι έτσι θα ανατρέψουμε, έτσι θα "ξηλώσουμε" την πολιτική τους», εξηγεί από την ντουντούκα ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εργαζόμενος στον κλάδο. Οι απεργοί αφού έμειναν για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο στη συνέχεια διαλύθηκαν με προορισμό τα γραφεία του Συνδικάτου, προκειμένου να συνεχίσουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Κάθε ξενοδοχείο και μια συγκέντρωση

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση των ταξικών δυνάμεων με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της

Αποκλεισμένη από εργαζόμενους η είσοδος του «Μεγάλη Βρετάνια»
Αποκλεισμένη από εργαζόμενους η είσοδος του «Μεγάλη Βρετάνια»
Δυναμική απάντηση στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την εργοδοτική τρομοκρατία έδωσε το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από τα χαράματα σε όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της περιοχής.

Οι κεντρικές είσοδοι του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, στο Παλαιό Φάληρο, έκλεισαν πριν τις έξι. Στις οκτώ οι απεργοί άρχισαν να κατευθύνονται με πούλμαν στο LEDRA MARIOT. «Κάτω τα χέρια απ' τα ΒΑΕ» ξεκαθαρίζουν το πανό και η ντουντούκα, ενώ κινούνται από τη ρεσεψιόν στην τραπεζαρία. Το μήνυμά τους φτάνει παντού, η μεταφρασμένη στα αγγλικά προκήρυξη του συνδικάτου μοιράζεται στους τουρίστες. Κατεβαίνουν στο υπόγειο, ανεβαίνουν στους ορόφους με τα δωμάτια: «Θυμάστε πώς μπήκαν στα ΒΑΕ οι καμαριέρες: Ενα μήνα απεργία κάναμε, ήμασταν έξω απ' το υπουργείο. Μην τους αφήνουμε να μας λένε "δε γίνεται τίποτα" συνάδελφοι!..». Με μπροστάρισσες τις μετανάστριες εργαζόμενες, οι καμαριέρες της βάρδιας αλλάζουν ρούχα, φεύγουν για τη συγκέντρωση.

Μάχη χώρο το χώρο

Από την Ευρυδάμαντος, οι απεργοί φτάνουν στο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ με πορεία. Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να τους εμποδίσουν και να τους τρομοκρατήσουν πέφτουν στο κενό. «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση!», τα συνθήματα ηχούν μέσα στο χώρο υποδοχής. Το κάλεσμα αντίστασης στρέφεται ειδικά στους εξτρατζήδες που έχει φέρει ο ξενοδόχος για να αντικαταστήσουν τους μόνιμους, πληρώνοντάς τους 2,50 ευρώ/δωμάτιο!

Η διαδήλωση μπαίνει μέσα στο «Μεγάλη Βρετάνια»
Η διαδήλωση μπαίνει μέσα στο «Μεγάλη Βρετάνια»
Σε μια άλλη μεριά της Αθήνας, απεργοί του κλάδου και μέλη του συνδικάτου δίνουν με την ίδια αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας. Η απεργιακή «φρουρά» είχε στηθεί έξω από το ξενοδοχείο «ΧΙΛΤΟΝ» λίγο πριν τις έξι. Σιγά - σιγά άρχισαν να φτάνουν εργαζόμενοι, οι οποίοι στοιχίζονταν με τους υπόλοιπους απεργούς έξω από τις εισόδους του ξενοδοχείου. Ομάδα απεργών μπαίνει στα εστιατόρια, στα πλυντήρια για να καλέσει στην απεργία τους ελάχιστους εργαζόμενους που είχε αναγκάσει η εργοδοσία να μπουν στο ξενοδοχείο πριν από τις 6 το πρωί.

Σύσσωμοι οι απεργοί από το «Χίλτον» κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ». Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητά τους, που οι αστυνομικοί, που έφτασαν στο ξενοδοχείο μετά από κάλεσμα της εργοδοσίας, δεν τόλμησαν να ενοχλήσουν την περιφρούρηση.

Στο κέντρο της Αθήνας

Μάχη δόθηκε και στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Στο «Ρέζιντεντ Τζόρτζιο» και στο «Κάνιγγος» στην πλατεία Κάνιγγος, η περιφρούρηση δεν άφησε κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να αξιοποιήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Οι εργαζόμενοι έμειναν έξω. Στο «ΝΟΒΟΤΕΛ» οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου περιφρούρησαν την απεργία τους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν έξω. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «POLIS GRAND HOTEL» έμειναν έξω. Λίγο μετά τις 8 καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά άρχισαν να φτάνουν από τα ξενοδοχεία του κέντρου στην πλ. Κάνιγγος και να ενώνονται με τους συναδέλφους τους έξω από το ξενοδοχείο «Ρέζιντεντ Τζόρτζιο».

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Απασχόλησης
Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Απασχόλησης
Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες περιφρούρησης του συνδικάτου έδιναν τη μάχη της απεργίας σε καφετέριες και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μοναστηράκι και άλλου.

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, οι απεργοί ξεκινούν για τη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Εργαζόμενοι ξηλώνουν το πεζοδρόμιο στο υπουργείο
Εργαζόμενοι ξηλώνουν το πεζοδρόμιο στο υπουργείο
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο πόδι οι εργαζόμενοι από 30 χώρους δουλειάς!

Ιδιαίτερα μαζική η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ταξικό συνδικάτο του νησιού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα από 30 ξενοδοχεία του νησιού συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Σαρόκο. Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, με τη μαζική τους παρουσία, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσει η κατάργηση των ΒΑΕ. Με πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στο νησί, με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνειδητοποιώντας πως η κατάργηση των ΒΑΕ θα σημάνει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης από τους μεγαλοξενοδόχους, διεκδίκησαν όχι μόνο τη διασφάλιση, αλλά και τη διεύρυνση των ΒΑΕ.

Από νωρίς το πρωί έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στον κόμβο που οδηγεί στο Ακτή Μεσογγή και σε παρακείμενα ξενοδοχεία, καθώς και στα αντίστοιχα του Δασκαλαντωνάκη και του Χανδρή. Οι απειλές και η τρομοκράτηση που εξαπέλυσαν τα τσιράκια της εργοδοσίας με προσωπικά τηλεφωνήματα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης στο Μουσικό Γυμνάσιο, καλώντας την αστυνομία για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, δεν έπιασαν τόπο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας μαζί με το ταξικό τους σωματείο σμπαράλιασαν τους εργοδοτικούς μηχανισμούς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαρόκο και από εκεί με πορεία έφθασαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατόπιν προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη για μισή περίπου ώρα των γραφείων του ΙΚΑ και του ΤΑΞΥ.

Στην Κω, οι απεργοί του κλάδου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που οργάνωσε το σωματείο τους, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του πρώην Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ)από τις 7 έως τις 11 το πρωί.

Στην Κεφαλονιά, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων έδωσε από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Η συγκέντρωση των απεργών που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε μέσα στη ρεσεψιόν του μεγαλύτερου ξενοδοχείου στο νησί, στο «Μεντιτερανέ».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σαφής υπονόμευση από την πλειοψηφία

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Ηράκλειο, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ, σε αγαστή συνεργασία με τους ξενοδόχους του νομού, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να απομαζικοποιήσουν την απεργία. Η διοίκηση του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων φρόντισε, ώστε οι εργαζόμενοι να μην ενημερωθούν για την απεργία ή τους αποθάρρυνε με κάθε τρόπο να συμμετέχουν σ' αυτήν. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, η διοίκηση του σωματείου ήρθε σε συνεννόηση με τους μεγαλοξενοδόχους, λέγοντάς τους ότι το σωματείο θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα! Στη φιέστα που οργάνωσε η πλειοψηφία του σωματείου έξω από το ΕΚΗ με συνθήματα όπως... «I LOVE ΤΑΞΥ» και με τα ονόματα των ξενοδοχείων πάνω σε πικέτες, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ φώναξαν συνθήματα όπως: «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε με τους κεφαλαιοκράτες»» και «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά».

ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αύριο η 24ωρη

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή 24ωρη απεργία στη Χημική Βιομηχανία με αιχμή τα ΒΑΕ και στην απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, απευθύνει η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιών - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών. Ηδη από προχτές στα εργοστάσια του κλάδου πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Αντίστοιχα καλέσματα συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνουν η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας.

Δεν πάει άλλο πια!

«

Συναδέλφισσες να 'ρθει μια καμαριέρα απ' το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ και μία απ' το LEDRA MARIOT, να πάμε να πιάσουμε τις γυναίκες που δουλεύουν "εξτρά". Να ξεφοβίσουμε τον κόσμο!». Στη φράση αυτή του συναδέλφου της απ' το συνδικάτο, κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η ίδια απεργούσε. Στο «πηγαδάκι», η γλώσσα της λύθηκε. «16 δωμάτια τη μέρα περιμένουν. Και πρέπει να στρώσεις τα κρεβάτια, ν' αλλάξεις σεντόνια, να "γυαλίσεις" τη λεκάνη, το νιπτήρα... Να καθαρίσεις τους καθρέφτες, να ξεσκονίσεις, να σκουπίσεις... Μια ώρα για το καθένα θες κανονικά. Κι ούτε φτάνει βέβαια το 8ωρο. Πάει η ώρα έξι να τελειώσεις. Κι ούτε σου δίνουν τα περισσότερα που πρέπει...». Η πίεση είναι τεράστια. «Κι άμα είσαι στις "δύσκολες μέρες"; Παίρνεις τρία χάπια κι είσαι εντάξει...», πίκρανε πάλι το χαμόγελό της.

Ηταν η ίδια, που, μερικές ώρες πριν, στεκόταν αναποφάσιστη στο πεζοδρόμιο έξω απ' το ξενοδοχείο. Δεν ήξερε αν έπρεπε να μείνει ή να κατέβει στη συγκέντρωση με τους άλλους. Δίσταζε. Φοβόταν. Γιατί να το αρνηθεί; Ναι, φοβόταν. Αν μείνεις άνεργος, είναι δύσκολο να ξαναβρείς δουλειά. Και αυτή του ποδαριού. Μόνο συμβάσεις δυο και τριών μηνών «προσφέρουν». `Η, ακόμα χειρότερα, να σε προσλαμβάνουν το πρωί και να σε απολύουν το ίδιο βράδυ. Και τώρα άκουγε τον εαυτό της να θυμίζει στις συναδέλφους της απ' το ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ πως «δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ γιατί μας πονάνε τα χέρια μας, βρε κορίτσια. Δεν πάει άλλο πια! Να κατέβουμε κάτω».

Μόλις μπήκαν στη ρεσεψιόν με το πανό, άνθρωποι της εργοδοσίας σήκωσαν χέρι σε κάποιους για να τους τρομάξουν. Στην αρχή φοβήθηκε, μετά όμως πήρε θάρρος. Οι ξενοδόχοι φοβούνται περισσότερο από κείνους. Ξέρουν καλά ότι η εργατική τάξη, ενωμένη και έχοντας συνειδητοποιήσει το δίκιο και το ρόλο της, μπορεί να γίνει πανίσχυρη. Κι έτσι αυθόρμητα, όπως φώναζαν, εκείνη ύψωνε και κουνούσε τη γροθιά της στο ρυθμό των συνθημάτων... Σκηνές από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απάντηση σ' εκείνους που ξεπουλάνε τους εργάτες και κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να παραδοθούν αμαχητί σ' έναν πόλεμο που έχουν όλη τη δύναμη να κερδίσουν.


Α. Μ.

Οι εργατοπατέρες δούλευαν!

Στο πόστο του, στο ξενοδοχείο «Iberostar Kipriotis Panorama» στην Κω, ήταν χτες, μέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του επισιτισμού, το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Νίκος Νημάς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου! Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε το σχόλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, που έδωσε τη μάχη της απεργίας κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των ξενοδόχων. «Ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ αποκάλυψε τον πραγματικό του ρόλο. Προδότης των συμφερόντων των εργαζομένων του κλάδου».

Εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις

Ούτε πενήντα άτομα δεν μπόρεσε να μαζέψει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στη συγκέντρωση στην οποία καλούσε από το υπουργείο Απασχόλησης. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας φρόντισε όλα τα προηγούμενα χρόνια να σπείρει στον κλάδο τη λογική του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της αδράνειας. Εβαλε και βάζει πλάτη για να καταργηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Αυτή η πλειοψηφία δεν μπορεί και δε θέλει να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων. Και αυτό οι εργαζόμενοι το βιώνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα του κλάδου. Γι' αυτό όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται στις ταξικές δυνάμεις την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Αυτό απέδειξαν οι χτεσινές μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ