ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
Μπίζνες με τις πηγές του Αρτεμισίου!
  • Εγγραφα του 1175 και του 1229 από κάποιους «Σελήμ Χακίς τροπαιοφόρο» και «Ιμπραχίμη Βοϊβόδα Τριμπολιτσάς» επικαλούνται η Μονή και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις πηγές του Αρτεμισίου για να τις πουλήσουν σε εταιρεία που θέλει να δημιουργήσει εμφιαλωτήριο νερού!
  • Οι κάτοικοι, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, απαιτούν να σταματήσει άμεσα η εμπορική εκμετάλλευση του νερού από το μοναστήρι και τον επίδοξο επιχειρηματία

Οι κάτοικοι της Νεστάνης Αρκαδίας αλλά και των γύρω περιοχών υποφέρουν τους τελευταίους μήνες από την έλλειψη νερού. Κι αυτό γιατί οι πηγές του Αρτεμισίου βρίσκονται σε έκταση που η Μονή Γοργοεπηκόου ισχυρίζεται ότι της ανήκει και έτσι δεν επιτρέπει την ύδρευση της περιοχής τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ότι η Μονή έχει στήσει μια απίστευτη δουλειά με σκοπό να παραχωρήσει σε επενδυτή ολόκληρη την περιοχή στην οποία υπάρχουν οι πηγές, για να κατασκευάσει μονάδα εμφιάλωσης νερού! Παράλληλα, επιδιώκει να «κατοχυρώσει» χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Μάλιστα, οι μπίζνες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που η Μονή έχει βρει και τον επενδυτή που θα στήσει εμφιαλωτήριο νερού με τον ...χριστεπώνυμο τίτλο «Holy Ventures Artemisiou SA». Για όσους δε γνωρίζουν την αγγλική αυτό σε ακριβή ελληνική μετάφραση σημαίνει: «Ιερές Επιχειρήσεις Αρτεμισίου ΑΕ».

Οι επιδιώξεις του μοναστηριού (πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει οριστεί προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή από τη Μητρόπολη που ασχολείται με την υπόθεση) έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του πληθυσμού της περιοχής. Μάλιστα, το μοναστήρι στην προσπάθειά του να «κατοχυρώσει» μια περιοχή άνω των 4.000 στρεμμάτων όπου αναβλύζουν οι πηγές και ουσιαστικά αποτελεί δημόσια έκταση, επιχείρησε να καταστρέψει τη δεξαμενή και τους σωλήνες ύδρευσης, που είχε κατασκευάσει ο Δήμος Μαντινείας, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι.

Αποψη από τη Μονή Γοργοεπηκόου
Αποψη από τη Μονή Γοργοεπηκόου
Οι κάτοικοι, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και με οδηγό τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, απαιτούν να σταματήσει άμεσα η εμπορική εκμετάλλευση του νερού από το μοναστήρι. Η υπόθεση έχει πάρει και τη δικαστική οδό με τη διοίκηση του μοναστηριού και τη Μητρόπολη - αποθρασυμένες μπροστά στα κέρδη που προσδοκούν - να επικαλούνται τίτλους κι έγγραφα από τον «Σελήμ Χακίς υιό του Μουσταφά Χακή αείποτε τροπαιοφόρου το 1229 έτος Τουρκικόν» και τον «Ιμπραχίμη Βοϊβόδα Τριμπολιτσάς το Τουρκικόν έτος 1175».

Τα ράσα ...έπεσαν και οι πραγματικές διαθέσεις των ανθρώπων της Εκκλησίας φάνηκαν όταν το πρωί της Πρωτομαγιάς του 2008 ο παπάς Ιωάννης Σουρλίγκας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της μονής, συνοδευόμενος από υδραυλικό και δύο περιπολικά της Αστυνομίας, προσπάθησε να καταστρέψει το υδραγωγείο που είχε κατασκευάσει ο δήμος, όπως δηλώνει στον «Ρ» ο Νίκος Λιάπης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του παπά και πολύ περισσότερο οι καταστροφικές του διαθέσεις, σήμανε συναγερμός στο χωριό. Οι κάτοικοι έσπευσαν στο χώρο για να προστατέψουν το υδραγωγείο και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση του ...παπά - μάνατζερ, όπως κι έγινε.

Το μικρό αυτό έργο αλλά τόσο σημαντικό για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής σε καμιά περίπτωση δεν εμπόδιζε στο ελάχιστο την τροφοδότηση του μοναστηριού με νερό, στο οποίο, σημειωτέον, βρίσκονται μόνο δύο μοναχές.

Μετά την κατακραυγή του κόσμου, τόσο η Μητρόπολη όσο και ο επιχειρηματίας - επειδή ακριβώς δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες της «ιερής» επένδυσης - έχουν αρχίσει και παίζουν τις ...κουμπάρες, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ο μεν επιχειρηματίας ζητά για έξοδα μελέτης (από τη Μητρόπολη...) το εξωπραγματικό ποσό των 300.000 ευρώ για να κάνει πίσω και η Μητρόπολη μέσω του δεσπότη αναρωτιέται πώς μπορεί να βρει τα 300.000 ευρώ για να τα δώσει στον επιχειρηματία. Το θέμα έχει πάρει και τη δικαστική οδό. Σε πρώτο επίπεδο το Ειρηνοδικείο Τρίπολης με απόφασή του τον Ιούνη του 2008 αναγνωρίζει το μοναστήρι ως προσωρινό νομέα της περιοχής των 2.200 στρεμμάτων όπου βρίσκονται οι πηγές.

«Τεράστιο έγκλημα η εμπορευματοποίηση του νερού»

«Η εμπορική εκμετάλλευση του νερού, γενικά, αποτελεί τεράστιο έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας. Αυτό που προσπαθούν Μητρόπολη και μοναστήρι, να εμπορευτούν το νερό σε βάρος των κατοίκων της περιοχής μόνο και μόνο για το κέρδος, είναι άδικο και αδιανόητο. Πού ακούστηκε να μην μπορούν οι κάτοικοι μιας περιοχής να γεύονται το νερό που ο ίδιος ο τόπος τους παράγει», μας λέει ο Βασίλης Θεοδοσίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, και προσθέτει: «Οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες όταν επιτρέπει το εμπόριο νερού. Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν σε περιοχές όπως η Ανατολική Πελοπόννησος, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες απειλείται με ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια, αρνούνται να κάνουν σχεδιασμένα έργα για την επαρκή ύδρευση όλης της περιοχής και επιτρέπουν επενδύσεις ιδιωτών».

Είναι τόσο παραδόπιστοι που δεν ακολουθούν ούτε και τις προσταγές του Χριστού που έλεγε «μην ποιείτε τον οίκο του πατρός οίκο εμπορίου», επισημαίνει ο Νίκος Λιάπης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ενώ αντιδράσεις γι' αυτού του είδους τις ...επενδύσεις φαίνεται πως υπάρχουν και από τις μοναχές: «Μια από τις δύο γερόντισσες της μονής ζήτησε να σταματήσει κάθε σκέψη για το εμφιαλωτήριο καθώς το νερό πρέπει να καλύπτει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων και της μονής».

Χρειάζεται ευρύτερος σχεδιασμός

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Βαγγέλης Γούργαρης, επικεφαλής της ΝΑΣ Αρκαδίας, σημειώνει: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλο τον ελληνικό λαό για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η ΝΑΣ Αρκαδίας από την αρχή στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των κατοίκων της Νεστάνης που παλεύουν ενάντια στην αρπαγή και εμπορευματοποίηση του νερού της πηγής τους που επιχειρεί η Μητρόπολη Μαντινείας με τις πλάτες της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας (φαίνεται ότι κάθε περιοχή έχει το δικό της Βατοπέδιο).

Διεκδικούμε με αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσα από έναν ευρύ σχεδιασμό να γίνουν μελέτες, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια και να γίνουν τα απαραίτητα έργα (ταμιευτήρες, σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, έργα άντλησης, κλπ.) που θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του νερού στην Τρίπολη, στη Μαντινεία, στην Τεγέα και στην ευρύτερη περιοχή».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΘΟΥΣΑΣ
Τριπλασίασε την τιμή του νερού

Σε υπέρογκο χαράτσωμα των κατοίκων της Ανθούσας προχωρά η κοινοτική αρχή (ΝΔ), επιβάλλοντας τριπλασιασμό της τιμής του νερού, ώστε να καλύψει το χρέος της προς την ΕΥΔΑΠ, που φτάνει τα 636.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η κοινότητα αγοράζει το νερό και το διαθέτει στους κατοίκους με δικό της δίκτυο.

Το χρέος οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κοινοτική αρχή - στην οποία όμως συμμετείχε και ο σημερινός δήμαρχος Τρ. Κουτσικούρης - για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια (2002 - 2006) δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην ΕΥΔΑΠ! Ετσι τώρα, ο κοινοτάρχης καλεί τους κατοίκους να ξαναπληρώσουν το νερό με τριπλασιασμό της τιμής του, ώστε να καλυφθεί το χρέος. Από περίπου 30 - 40 ευρώ που πλήρωνε κατά μέσον όρο το κάθε νοικοκυριό οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα 110 - 140 ευρώ!

Μοναδική φωνή αντίστασης στο χαράτσωμα αποτελεί η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, η οποία κατήγγειλε από την αρχή την παράνομη αυτή ενέργεια και προσπάθησε να την μπλοκάρει. Ταυτόχρονα, καλεί τους κατοίκους να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς με τις νέες αυξήσεις που λήγουν στις 30 Σεπτέμβρη και μάλιστα θα διοργανώσει συγκέντρωση. Η δράση της παράταξης έχει «εξοργίσει» τον κοινοτάρχη, ο οποίος έχει προχωρήσει σε ανοιχτές απειλές ότι όποιος δεν πληρώσει θα του κόψει το νερό.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΑΡΚΑΔΙΑ
Περιοδεία για το πρόβλημα του νερού

Περιοδεία σε Αργολίδα και Αρκαδία θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή τα προβλήματα της υπαίθρου και ειδικότερα του νερού, αύριο Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα:

Στην ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Στις 10 π.μ. περιοδεία στο χωριό Αγ. Ανδριανός. Στις 11 π.μ. περιοδεία στην Ιρια. Στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην ΑΡΚΑΔΙΑ: Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Στις 7.30 το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Νεστάνη και στις 9.30 το βράδυ στο Σάγκα για να συζητήσει με τους κατοίκους τα προβλήματα της υπαίθρου και ειδικότερα του νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ