Συζήτηση με κατοίκους της Οργάνης |
H θλίψη είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα που σκεπτικά βγαίνουν από το τζαμί μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Ξέρουν ότι θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές οι κολασμένοι αυτής της γης. Οι υποσχέσεις που τους έδωσαν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού για να τους αποσπάσουν την ψήφο γρήγορα θα «ξεθωριάσουν». Περιμένουν τα πράγματα να δυσκολέψουν. Δείχνουν όμως να τα αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά. Εξάλλου και οι επιλογές που έκαναν οι περισσότεροι στις εκλογές το αποδεικνύουν.
Στην πλατεία του χωριού γίνεται ένα μικρό παζάρι. Ζητάμε από τους κατοίκους να μας μιλήσουν για τα προβλήματά τους. Από τους ηλικιωμένους που πάνε με κατεβασμένα κεφάλια και ακούγοντας μας ρίχνουν καχύποπτα βλέμματα, άλλοι μας προσπερνούν κι άλλοι κοντοστέκονται. Σε λίγο γίνεται ένα «πηγαδάκι», καθώς από το γειτονικό καφενείο πλησιάζουν και μερικοί νέοι.
Το μεγάλο τους πρόβλημα φέτος, μας λένε, είναι οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για τον μπασμά, την εξαίρετη αυτή ποικιλία καπνού, που είναι και το μοναδικό προϊόν που καλλιεργούν. Θα πληρωθούν εκατό και διακόσιες δραχμές παρακάτω το κιλό από πέρσι, όταν το κόστος παραγωγής στο διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 25% περίπου. Οι περισσότεροι θα πάρουν 750 με 850 δραχμές το κιλό και στην καλύτερη περίπτωση οι λιγότεροι 1.200 δραχμές. Αλλη μεγάλη τους έγνοια είναι που δεν ξέρουν τι ποσότητα καπνού θα πρέπει να φυτεύσουν. «Ερχεται Μάης κι ακόμη δε μας είπαν πόσο καπνό θα πρέπει να βάλουμε. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι ότι κάθε χρόνο μειώνουν τα κιλά», σημειώνουν.
Δεν έχουν μεγάλο κλήρο. Κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια καλλιεργεί 15-20 στρέμματα. Αλλοι αναγκάζονται να νοικιάσουν χωράφια για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Τους ζητάμε να μας εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό για το οικογενειακό τους εισόδημα. Μια πολυμελής οικογένεια θα εισπράξει 2 εκατομμύρια περίπου το χρόνο. Από τα χρήματα αυτά ένα σημαντικό ποσό θα πάει για τα έξοδα παραγωγής. Για 16 στρέμματα, υπολογίζουν, ξοδεύει ο αγρότης 650.000 δραχμές.
«Πέντε άτομα σε μια οικογένεια και έχουν βγάλει 500 κιλά καπνό. Πώς είναι δυνατό να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, με τις ελάχιστες αυτές ποσότητες που μπορούν να καλλιεργήσουν», εκφράζει την απόγνωσή του ένας σαραντάρης άντρας, που όπως συμπληρώνει, ανήκει και ο ίδιος σ' αυτή την κατηγορία.
«Το κράτος δεν ελέγχει τους εμπόρους. Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβάσεις χωρίς να τους δίνεται αντίγραφο. Στο τέλος βάζει ο έμπορος ό,τι θέλει. Αλλος δίνει ένα αρνί και ο έμπορος το κοστολογεί 1.100 δραχμές το κιλό, Κι αυτός που δεν έχει αρνί, τι θα κάνει; Θα αναγκαστεί να το δώσει όσο του το ζητάει ο έμπορος», λέει ο Χουσεΐν.
Ετσι οι άνθρωποι εδώ περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι άντρες σκέπτονται ακόμη και τον καφέ που θα πιουν στο καφενείο. Κι όλο πίκρα μας λένε ότι δεν μπορούν για μια φορά έστω να πάνε τα παιδιά τους διακοπές στη θάλασσα.
Πράγματι για τους νέους της Οργάνης ο τόπος είναι πολύ στενός. Ενα γήπεδο ζητάνε να τους φτιάσουν για να παίζει η ομάδα τους κι αυτό ποτέ δε γίνεται.
Η συζήτηση με τους κατοίκους της Οργάνης, όπως κι αργότερα της Φιλύρας, έρχεται στο θέμα της εκπαίδευσης. Εκφράζονται παράπονα για την ελλιπή διδασκαλία που παρέχεται με αποτέλεσμα τα παιδιά να υστερούν στη σωστή γνώση της γλώσσας, ένα απαραίτητο εφόδιο, όπως τονίζουν, για την παραπέρα εξέλιξή τους «στα γράμματα». Οι γονείς δείχνουν ανήσυχοι γιατί γνωρίζουν ότι η ζωή απαιτεί εφόδια και τα παιδιά τους έτσι που πάει η κατάσταση είναι κι αυτά καταδικασμένα να συνεχίσουν την ίδια χαμοζωή. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Από τους τριακόσιους μαθητές που ζητούν να φοιτήσουν στο λύκειο της Κομοτηνής γίνονται δεκτοί οι εκατό κι από αυτούς μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό αποφοιτά. Τα μεγάλα κενά που έχουν στην εκπαίδευσή τους τόσο στο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο, το ισχνό οικογενειακό τους εισόδημα, η σκληρή ζωή στα χωράφια, δεν αποτελούν κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Από τα προβλήματα που μας ανέφεραν οι κάτοικοι των χωριών της Ροδόπης που επισκεφθήκαμε, ξεχωρίζουμε και τα παρακάτω:
- Πολλοί αγρότες που έχτισαν αποθήκες με άδεια του δήμου, έχουν ειδοποιηθεί από την Πολεοδομία να πληρώσουν πρόστιμα γιατί κρίθηκαν τα κτίσματα παράνομα!
- Από την Οργάνη και πάνω προς τα χωριά Σμυγάδα, Ανω Βρυσίνη και τα υπόλοιπα, δεν υπάρχει ασφαλτόδρομος και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια.
- Στη Φιλύρα δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο, ενώ το 60% των αγροτών αναγκάζονται να νοικιάσουν τη γη που θα καλλιεργήσουν.
- Στην Οργάνη υπάρχει Ταχυδρομικό Γραφείο αλλά προσωπικό δεν υπάρχει. Παραμένει μυστικό πότε ο ταχυδρόμος θα φέρει γράμματα και συντάξεις, Για το λόγο αυτό καθημερινά οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή περιμένοντας τον ερχομό του.
Ζητήσαμε από τον Νίκο Φακιρίδη, γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ στη Ροδόπη, να σχολιάσει την κατάσταση στον ορεινό όγκο. Παραθέτουμε τη δήλωσή του:
«Πολλά τα βάσανα και τα προβλήματα των κατοίκων της ορεινής Ροδόπης, της Κοινότητας Οργάνης. Από το εισόδημα μέχρι το δρόμο για το χωριό τους. Από τη μόρφωση μέχρι την απλή μορφή ψυχαγωγίας. Εχουν ποδοσφαιρική ομάδα, γήπεδο δεν έχουν. Γυμνάσιο έχουν, όμως αυτό υπολειτουργεί. Πολλά απ' αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν διαφορετική θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή. Πολλά οφείλονται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και στην πορεία του Μάαστριχτ. Για παράδειγμα, το καθεστώς στα καπνά, στην κτηνοτροφία, στην υλοτομία, που είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της κοινότητας. Ομως σ' αυτή την κοινότητα, μ' αυτά τα προβλήματα, τα κόμματα του δικομματισμού, και κύρια το ΠΑΣΟΚ, παίρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων. Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι δηλαδή τα κόμματα του δικομματισμού και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας αξιοποιούν τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική τους για να εκβιάσουν, να φοβίσουν, να ρουσφετολογήσουν και να πάρουν τελικά την ψήφο των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό το πετυχαίνουν καλύτερα, όσο μικρότερη είναι η δική μας παρουσία, τόσο γύρω από τα προβλήματά τους όσο και η ιδεολογική-πολιτική. Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ συνεχίζει τις παρεμβάσεις, τις αποκαλύψεις, όπως συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα σ' αυτό τον κόσμο που υποφέρει και προτείνει το δρόμο τον αγώνα, το δρόμο του Λαϊκού Μετώπου, κόντρα στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ως απάντηση στο δικομματισμό και την υποταγή».
Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και όλος ο λαός της περιοχής, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το 1ο Γυμνάσιο στις 10.30 πμ, για να μεταφέρουν τον κόσμο δωρεάν.
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη της στην 7η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή της, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15-5-2000 στις 5 μμ, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, κοντά στην πλ. Κάνιγγος).
Θέματα: Εκθεση δράσης του απερχόμενου ΔΣ και προγραμματισμός δουλιάς για την ερχόμενη χρονική περίοδο. Οικονομικός απολογισμός. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η δουλία της ΠΕΑΦΕ στο «Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» και οι προοπτικές για δραστηριότητες του «ΣΦΜ - ΕΠΟΝ». Αρχαιρεσίες για ανάδειξη Νέου ΔΣ και ΕΕ.
Ολοι την Τρίτη 9 του Μάη, στις 6.30 μμ, στο Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς), που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) διοργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη9 του Μάη,Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και της Νίκης των Λαών κατά του φασισμού και καλεί όλους τους αντιστασιακούς, καθώς και το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς), ώρα 6.30 μ.μ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμούς από την ΚΝΕ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο ιστορικός Χρήστος Τζιτζιλώνης.
Στο Β' μέρος του προγράμματος, που θα είναι καλλιτεχνικό, θα ακουστούν τραγούδια του αγώνα, από τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη, ενώ παραδοσιακούς χορούς θα αποδώσουν τα μέλη του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών, με διευθύντρια την Ευαγγελία Λύτρα.