ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αρπάζει και πουλάει το βιος των αγροτών
  • Αφού με την τοκογλυφική της πολιτική χρεοκοπεί τους αγρότες, προχωρεί σε κατασχέσεις των χωραφιών και των σπιτιών τους και στη συνέχεια τα ξεπουλάει
  • Στην επιχείρηση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και παράδοσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων συμμετέχει η Αγροτική Τράπεζα, αποκλειστικός «αιμοδότης» της οποίας είναι ο αγροτικός κόσμος

«Στο σφυρί» αρχίζει να βγάζει η Αγροτική Τράπεζα σπίτια και χωράφια που άρπαξε από χρεοκοπημένους αγρότες. Το υποκατάστημα της ΑΤΕ στον Παλαμά της Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πουλάει χωράφια που πήρε από αγρότες του νομού, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ξοφλήσουν τα χρέη τους, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της τοκογλυφικής τακτικής της Τράπεζας και της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η πώληση θα γίνει με τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με την υποβολή κλειστών προσφορών, που προκηρύσσεται τις επόμενες μέρες κι αφορά τρεις περιπτώσεις:

Η μία για έναν αγρό 15.651 τ.μ. που βρίσκεται στην Κοινότητα Κοσκινά και ως τιμή εκκίνησης για την αγορά της αγροτικής έκτασης τίθενται τα 6.600.000 δρχ.

Η δεύτερη για αγροτεμάχιο έκτασης 15.300 τ.μ. στην Κοινότητα Βλοχού με την ίδια τιμή εκκίνησης.

Και η τρίτη για ένα χωράφι 23.940 τ.μ. στην Κοινότητα Ιτέας με τιμή εκκίνησης 10.300.000 δρχ.

Η ΑΤΕ προχωράει τώρα στην πώληση των χωραφιών που άρπαξε από τους χρεοκοπημένους αγρότες, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο είχε εφαρμόσει μία άλλη τακτική, προκειμένου να «διασκεδάσει» κάπως τις αντιδράσεις των αγροτών για την αρπακτική πολιτική της.

Στην αρχή τα χωράφια που κατέσχε από τους αγρότες για τα χρέη τους, τα έβγαζε σε πλειστηριασμό. Επειδή, όμως, δεν παρουσιάζονταν αγοραστές - ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον αγρότη να πάει να «χτυπήσει» και να πάρει το χωράφι του συγχωριανού του που βρέθηκε εξαιτίας των χρεών του στο έλεος της ΑΤΕ - η Τράπεζα είτε άφηνε τα κατασχεμένα χωράφια σε αγρανάπαυση - κι σε όσους από τους πρώην κατόχους τους τόλμησαν να τα καλλιεργήσουν στάλθηκαν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης - είτε τα νοίκιαζε στους παλιούς ιδιοκτήτες τους έναντι φτηνού ενοικίου. Ο χρεοκοπημένος αγρότης, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και για να μη μείνει εντελώς χωρίς καλλιέργεια, σοδειά και εισόδημα, δεχόταν αυτή τη «ρύθμιση» αν και γνώριζε πως, ουσιαστικά, μετατρεπόταν σε κολίγα της ΑΤΕ, αφού και το δικαίωμα ιδιοκτησίας είχε χάσει και νοίκι - έστω και μικρό - πλήρωνε για να καλλιεργεί τα δικά του χωράφια. Τώρα, όμως, η ΑΤΕ προχωράει στην επιχείρηση τελικής αρπαγής της περιουσίας των αγροτών - πελατών της, βγάζοντας τα χωράφια «στο σφυρί», προκειμένου να τα οικονομήσει.

Χιλιάδες οι απόκληροι

Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις που η ΑΤΕ άρπαξε χωράφια αγροτών για τα χρέη τους στην Καρδίτσα. Κι άλλες πολλές κατασχέσεις - κι όχι μόνο χωραφιών, αλλά και σπιτιών χρεοκοπημένων αγροτών - έχουν γίνει, ενώ αρκετές δεν προχώρησαν, επειδή υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός αγρότη από το Νέο Ικόνιο της Καρδίτσας, ο οποίος γλίτωσε προσωρινά, βεβαίως, την κατάσχεση του σπιτιού του και των κτημάτων του λόγω της αντίδρασης των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι πήγαν, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Εθνική Οδό, στο κατάστημα όπου θα γινόταν ο πλειστηριασμός και τον ακύρωσαν, διώχνοντας κακήν κακώς τον πληρεξούσιο που θα τον διενεργούσε. Αγροτικά στελέχη και τραπεζικοί παράγοντες της Καρδίτσας υποστηρίζουν ότι χιλιάδες αγρότες του νομού απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τους, λόγω των χρεών τους στην ΑΤΕ, τα οποία έχουν γεμίσει τις καρτέλες της Τράπεζας.

Αν συνεχιστεί, λοιπόν, η τακτική της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρεί σε κατασχέσεις και στη συνέχεια σε πώληση των κατασχόμενων χωραφιών, τότε πολλές αγροτικές οικογένειες της Καρδίτσας θα μείνουν χωρίς «αυλακιά» χωραφιού και θα ξεριζωθούν από τη γη τους.

Ανάλογες καταστάσεις έχουν διαμορφωθεί και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, αφού οι χρεοκοπημένοι αγρότες αυξάνονται «σαν την άμμο της θάλασσας», αλλά φαίνεται ότι στην Καρδίτσα το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις, μ' αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρών παραγωγών του νομού να έχουν καταστεί «όμηροι» της ΑΤΕ και ν' απειλούνται άμεσα με ξεκλήρισμα. Αλλωστε, ήδη, πολλοί Καρδιτσιώτες αγρότες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να βρουν εργασία. Ολοι αυτοί είναι θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα, αλλά και της τοκογλυφικής τακτικής της ΑΤΕ, που τους «στραγγίζει το αίμα» σαν τη βδέλλα. Και τρέχουν τώρα στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας να βγάλουν μερικά χρήματα και να πληρώσουν τα χρέη τους για να μην τους αρπάξει η Τράπεζα τα χωράφια και τα σπίτια τους.

Τράπεζα της αρπαγής

Και να φανταστεί κανείς ότι οι κυβερνώντες ισχυρίζονται πως η ΑΤΕ δημιουργήθηκε και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου, ο οποίος, άλλωστε, αποτέλεσε πάντα και συνεχίζει ν' αποτελεί τον κύριο, αν όχι τον αποκλειστικό, αιμοδότη της, καταθέτοντας το κομπόδεμά του μόνο σ' αυτή και δανειζόμενος για τις καλλιεργητικές ανάγκες του, επίσης, μόνο απ' αυτή. Ομως, εδώ και καιρό, η ΑΤΕ - λειτουργώντας στη βάση των κυβερνητικών κατευθύνσεων και επιλογών για την «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος, που επιβάλλει και η ΟΝΕ - έχει χάσει κάθε ίχνος φιλοαγροτικού χαρακτήρα και μετατρέπεται σε μια καθαρά εμπορική τράπεζα, μ' αποκλειστικό στόχο και σκοπό να «ξεζουμίσει» πρώτα τους αγρότες και στη συνέχεια ν' αρπάξει και τα χωράφια τους. Ετσι, εκτός του οικονομικού οφέλους, που η ίδια θα έχει, θα συμβάλει αποτελεσματικά και στην επιχείρηση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας και, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ, στην παράδοση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.

Κυβέρνηση ξεκληρίσματος

Οι αρπακτικές διαθέσεις της ΑΤΕ εναντίον της περιουσίας των φτωχών αγροτών της Καρδίτσας δείχνουν πόσο ευσταθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι δήθεν η νέα κυβέρνησή του θα ενδιαφερθεί για τον αγροτικό κόσμο και πόσο ανειλικρινής είναι ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, όταν ισχυρίζεται πως έρχονται καλύτερες μέρες για τον Ελληνα αγρότη.

Δείχνουν, όμως, και την αναγκαιότητα που υπάρχει να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες της αγροτιάς - και η Καρδίτσα πάντα πρωτοπορεί σ' αυτούς τους αγώνες - για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής από μια άλλη φιλολαϊκή κυβέρνηση. Είναι σίγουρο ότι οι αγώνες των αγροτών της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν κι ας μη βγάζει λαθεμένα συμπεράσματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απ' τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Οι αγρότες μπορεί να μη χρησιμοποίησαν σαν όπλο του αγώνα τους την ψήφο, αλλά τον αγώνα δεν πρόκειται, ποτέ και για τίποτα, να τον εγκαταλείψουν. Κι αυτό θ' αποδειχτεί πολύ σύντομα. Ηδη στην Καρδίτσα και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας οι αγρότες ετοιμάζονται για ένα «θερμό» αγωνιστικό χειμώνα...

«Πρόωρη»... κοροϊδία των αγροτών

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τη διεξαγωγή των εκλογών της 9ης Απρίλη και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης, για δήθεν αύξηση των πρόωρων συντάξεων, αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά προεκλογικές «φούσκες» που ήδη άρχισαν να... ξεφουσκώνουν, αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες Ελληνες αγρότες. Περίπου 24.000 δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν πάρει ακόμα δραχμή από τα χρήματα της πρόωρης σύνταξης για το Μάρτη και η μοναδική αύξηση που είδαν είναι αυτή της... καθυστέρησης στην πληρωμή.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα του Μάρτη θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες από τις 10 Απρίλη, ενώ σε λίγες μέρες θα έπρεπε να πάρουν και τα χρήματα του Απρίλη. Ομως, η «φιλοαγροτική μάσκα», που σκόπιμα κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι την ημέρα των εκλογών, έπεσε «πρόωρα», με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες - θύματα κι αυτοί των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ για την υφαρπαγή της πολυπόθητης ψήφου - να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το γνωστό αντιαγροτικό πρόσωπο κυβέρνησης και ΕΕ.

Και η «αιτία» γι' αυτήν την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων είναι ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί το Χρηματικό Ενταλμα Πληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ο αρμόδιος επίτροπος... δε θεώρησε σκόπιμο να το θεωρήσει. Τη στιγμή λοιπόν που τόσες χιλιάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ακόμα δραχμή από τα χρήματα που δικαιούνται, τόσο για το Μάρτη όσο και για τον Απρίλη, φαίνεται πως διόλου «δεν ιδρώνει το αυτί» της κυβέρνησης, ώστε να πιέσει την ΕΕ να υπογραφεί το ένταλμα πληρωμής.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πούλησαν με τη «θηλιά στο λαιμό»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερμαια της ασυδοσίας των καπνεμπόρων έμειναν για άλλη μια χρονιά οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές προκειμένου να μη λήξει η προθεσμία πώλησης των καπνών και χάσουν το πριμ. Τη λήψη μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣπύροςΣτριφτάρης, ΓιάννηςΠατάκης και ΑγγελοςΤζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος, «σ' όλες σχεδόν τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι σκόπιμα εξάντλησαν τα χρονικά περιθώρια αγοράς του καπνού, προκειμένου να εκβιάσουν τους καπνοπαραγωγούς, με την απειλή να χάσουν το πριμ, και να πάρουν τα καπνά τους σε τιμές πολύ χαμηλότερες από πέρσι, αν και δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού ζητούν τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί το γεγονός αυτό, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει για να μην υπάρξουν, όπως στο παρελθόν, φαινόμενα μη πληρωμής των παραγωγών από τους καπνεμπόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ