ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Χαιρετισμοί αντιπροσώπων Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων στις εξέδρες του Φεστιβάλ

Σε βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης από και προς το ΚΚΕ, από και προς τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις, αναδείχτηκαν η μια μετά την άλλη οι εξέδρες στους διάφορους χώρους του Φεστιβάλ, καθώς, παράλληλα με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ανέβαιναν στο βήμα οι καλεσμένοι του Κόμματος που ήρθαν από κάθε γωνιά της Γης για να τιμήσουν μαζί μας τα 90χρονα του ΚΚΕ. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς που μπορέσαμε να καταγράψουμε έως το βράδυ της Παρασκευής.

Εκ μέρους του Λιβανικού ΚΚ ο Μουφίτ Κούτεϊς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να μεταφέρω στο ΚΚΕ τις πιο θερμές και συντροφικές ευχές για την 90ή επέτειο από την ίδρυσή του. Οι Ελληνες σύντροφοι ήταν η πρωτοπορία αυτών που αντιστάθηκαν στην αποδιοργάνωση και τον πανικό μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όσων αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση συντονισμού των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των τακτικών συναντήσεών τους. Το έκαναν σε υψηλό επίπεδο, υπεύθυνα και με προλεταριακή σεμνότητα. Οι κομμουνιστές του Λιβάνου δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρωτοπορία των κομμάτων που ήταν αλληλέγγυα με τον αραβικό, το λιβανικό λαό. Τις πρώτες μέρες της ισραηλινής επίθεσης ενάντια στο Λίβανο, το 2006, όλες οι δυτικές πρεσβείες ανακάλεσαν τους υπηκόους τους στο εξωτερικό, και μόνο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, πέρασε τα λιβανικά σύνορα, ενώ η χώρα βομβαρδιζόταν, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους κομμουνιστές και στο λαό του Λιβάνου. Ο καπιταλισμός σήμερα εκδηλώνει όσο ποτέ άλλοτε τον παρασιτικό, σάπιο και καταστροφικό του χαρακτήρα. Είναι καιρός οι επαναστατικές δυνάμεις να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την οργάνωση και την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού σε όλα τα μέτωπα, οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό. Οι κομμουνιστές πρέπει να είναι η πρωτοπορία».

«Είναι κατάλληλη ώρα για κοινή δράση των κομμουνιστών», υπογράμμισε από το βήμα της Λαϊκής Σκηνής ο Ζαφέρ Γκοεζέφ, εκπρόσωπος της ΚΕ του ΚΚ Νορβηγίας, καθώς «οι εκδηλώσεις για την 90ή επέτειό σας πραγματοποιούνται σε μία περίοδο οξυμένης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας». Συνεχίζοντας, τόνισε πως «η σημερινή κατάσταση αυξάνει και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια και στα βασικά κέντρα του ιμπεριαλισμού, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία. Η ταξική πάλη οξύνεται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον περιφερειακό συντονισμό και στη διαμόρφωση στρατηγικής ενάντια στον ιμπεριαλισμό. «Θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων και εργαλείων καθώς μπορεί να βοηθήσουν στο συντονισμό και την κοινή δράση σε διεθνές επίπεδο». Γι' αυτό, «η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη μας είναι η απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα, στην κλιμάκωση των απειλών και των επεμβάσεων ενάντια στην Κούβα, στη ΛΔ Κορέας, στη Βενεζουέλα και σ' άλλες χώρες. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη θα σταματήσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

«Στο όνομα του ΚΚ Βραζιλίας, στέλνουμε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στους γιορτασμούς της 90ής επετείου της ίδρυσης του ΚΚΕ». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο, γραμματέας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βραζιλίας, από την κεντρική εξέδρα. Και σημείωσε: «Το ΚΚΕ είχε τεράστια συμβολή στην υπόθεση της ελευθερίας των λαών και της κοινωνικής απελευθέρωσης των εργαζομένων. Η αντιφασιστική πάλη, ο εμφύλιος, ήταν επεισόδια που σημάδεψαν όχι μόνο την ιστορία του ελληνικού λαού, αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Σε αυτές τις στιγμές ξεχώρισαν η πρωτοπόρα δράση και ο ηρωισμός του ΚΚΕ». Σε άλλο σημείο τόνισε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ στον αγώνα για την ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο, την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Ο Μποντουέν Ντέκερς, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Εργατών Βελγίου, με τη σειρά του τόνισε: «Συγχαίρουμε θερμά το ΚΚΕ για την 90ή επέτειό του. Εχει λαμπρή δοξασμένη ιστορία - αν και δε μας αρέσουν οι βαριές λέξεις θεωρούμε ότι αυτές οι λέξεις ταιριάζουν απόλυτα στο ΚΚΕ. Κοιτάζοντας την ιστορία της αντίστασης κατά της δικτατορίας του Μεταξά, κατά του φασισμού των Ιταλών, των Γερμανών ναζιστών και αργότερα, το ΚΚΕ ήταν το στήριγμα του ελληνικού λαού και κέρδισε την υποστήριξη των μαζών σε κάθε δύσκολη στιγμή. Το συγχαίρουμε επίσης επειδή διδάχθηκε απ' την ιστορία μένοντας πιστό στο μαρξισμό - λενινισμό και στο διεθνές προλεταριάτο και μέσω των πολλών διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων που διοργανώνει αλλά και των πολλών πρωτοβουλιών που παίρνει σε διεθνές επίπεδο. Γι' αυτό και εκτός απ' τα συγχαρητήρια έχουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Η Μπρέντα Κάρλσον, απ' το ΚΚ Δανίας, σημείωσε: «Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και αλληλεγγύη προς το ΚΚΕ, αλλά και την ΚΝΕ, για τους σκληρούς και μεγάλους αγώνες που έχει δώσει για την οργάνωση και την αντίσταση του ελληνικού λαού, για την εργατική τάξη, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σοσιαλισμό. Επιπλέον, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς το ΚΚΕ διότι βοήθησε και βοηθά σημαντικά με τις πρωτοβουλίες του για τις συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων διεθνώς δείχνοντας παράλληλα έμπρακτα την αλληλεγγύη, που είναι μία απ' τις σημαντικότερες αξίες στο κομμουνιστικό κίνημα. Συνεπώς, έχουμε και έχω πάρα πολλούς λόγους για να αισθανόμαστε σεβασμό απέναντι στο ΚΚΕ. Συγχαρητήρια...».

Στο χαιρετισμό της από την κεντρική εξέδρα, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας, η Βικτόρια Φορόντα είπε: «Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, σας μεταφέρουμε τους θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας. Σας συγχαίρουμε για την πολύτιμη συμβολή σας, την υψηλή και επαναστατική πειθαρχία σας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας αισθάνεται τιμή που συμμετέχει σε αυτή την υπέροχη συνάντηση αξιοπρέπειας, αντιιμπεριαλιστικής πάλης και διεθνιστικής αλληλεγγύης, που το κάνει πιο δυνατό και το ίδιο. Ζήτω το ΚΚΕ και η ΚΝΕ! Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».

Ο Ρομπέρτο ντε λα Κρους, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Περού, σε χαιρετισμό του, το βράδυ της Πέμπτης από την εξέδρα του Λαϊκού Στεκιού, είπε: «Στο όνομα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Περού εκφράζω τους θερμούς και επαναστατικούς χαιρετισμούς μας προς τη ΓΓ και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 90χρονά του και την επιτυχία του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Με την παρουσία και τη συμμετοχή μας θέλουμε να δυναμώσουμε τους δεσμούς φιλίας των κομμάτων μας και να συμβάλουμε στην αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο του που στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στο Περού έχει προκαλέσει αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το ΚΚ Περού εκτιμά πάρα πολύ τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα όλου του κόσμου. Το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια σημαντική έκφραση πολιτικής - πολιτιστικής οργάνωσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Τα πιο θερμά συγχαρητήρια για το γιορτασμό της 90ής επετείου του ΚΚΕ, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, μετέφερε η Γιάνα Μπιστρίτσκα, πρώην πρόεδρος του κόμματος. Στο χαιρετισμό της, στην κεντρική σκηνή, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το κόμμα σας αγωνίστηκε εξαρχής εναντίον της Συνθήκης του Μάαστριχτ και όλων των συμφωνιών που στόχο έχουν την ισχυροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος, τη θεσμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, την εμβάθυνση της μιλιταριστικής πορείας και τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των χωρών της Ευρώπης στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εχετε κερδίσει το σεβασμό, όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, των φιλειρηνικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων». Η εκπρόσωπος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του ΚΚΕ και δήλωσε «το σεβασμό για όλους τους γενναίους συντρόφους, γι' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και γι' αυτούς που επέζησαν, που πέρασαν δύσκολες ώρες στην περίοδο της παρανομίας, που οδήγησαν και οργάνωσαν τον πατριωτικό αγώνα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, που πολέμησαν το δοσιλογικό και δικτατορικό καθεστώς και πέρασαν χρόνια της ζωής τους σε φυλακές ή χρειάστηκε να αφήσουν τον τόπο τους για να βρουν καταφύγιο σε χώρες του εξωτερικού». Τέλος, επισήμανε την εκτίμηση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας για ό,τι προσφέρει το ΚΚΕ στο «απαιτούμενο υπόβαθρο για τη συνεργασία και το συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην Ευρώπη».

Χαιρετίζοντας το Φεστιβάλ εκ μέρους της ΚΕ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) ο Ιβαρς Γκάβαρς αφού ξεκαθάρισε ότι είναι κομμουνιστές, ότι το κόμμα εκεί είναι μόνο κατ' όνομα και αναγκαστικά Σοσιαλιστικό, εφόσον στην πατρίδα του (κράτος - μέλος της ΕΕ) ο κομμουνισμός, η ιδεολογία και τα σύμβολά του απαγορεύονται, τόνισε: «Στη σύντομη ομιλία μου επιτρέψτε μου εκ μέρους του ΣΚΛ να συγχαρώ εγκάρδια την ΚΝΕ για τα 40χρονά της και το ΚΚΕ για την 90ή επέτειο από την ίδρυση της ισχυρής εμπροσθοφυλακής της εργατικής τάξης! Αγαπητοί φίλοι, η αυταπάρνηση με την οποία εργάζεστε ήδη φέρνει αποτελέσματα. Εχετε επιδείξει το μαχητικό σας πνεύμα και την ανδρεία σας πολλές φορές. Με τίμημα την ίδια σας τη ζωή υπερασπίσατε τους πολίτες της πατρίδας σας και των αδελφών χωρών τα χρόνια των πολέμων και των διώξεων. Σας ευχαριστούμε για το γεγονός ότι υπηρετείτε το λαό, αγωνίζεστε και υπερασπίζεστε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά του. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχίες. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ