ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Διάβημα αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εκεί, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε επίσης ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από την πλευρά του υπουργείου, εκτός από την πολιτική ηγεσία, συμμετείχαν ακόμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας και άλλοι παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στον υπουργό Εθνικής Αμυνας θέσαμε τις σοβαρές ανησυχίες του ΚΚΕ για τις γενικότερες εξελίξεις, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα, αλλά και για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εξαιτίας των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους του πετρελαίου και για τις πηγές του πετρελαίου. Φοβόμαστε πολύ και ανησυχούμε για την εξέλιξη αυτή, γιατί όσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί τόσο την πληρώνουν οι λαοί.

Τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και για τις ελληνικές δυνάμεις που υπάρχουν εκεί τις συμμερίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Επαναλάβαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ, ζητήσαμε την απόσυρση όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε δραστηριότητες έξω από τη χώρα μας. Δεν υπηρετούν τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αντιμετωπίστηκε από τον υπουργό το αίτημα για απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Σπ. Χαλβατζής απάντησε: «Δε μας έδωσε μια απάντηση για το τι θα γίνει. Αυτό που μας είπε είναι ότι παίρνουν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η υγεία των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής και άλλων δυνάμεων, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «αυτό το απέκλεισε», ο υπουργός Αμυνας.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Νέες επιστολές για «μειονοτικά» ζητήματα

Συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειές της η σκοπιανή ηγεσία, με τις πλάτες των πατρώνων της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα για τους «πρόσφυγες των πολεμικών συρράξεων στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου», το οποίο στις 27 Αυγούστου του 2008 υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη βουλή της ΠΓΔΜ, στάλθηκε χτες από τον πρόεδρο του Σώματος Τράικο Βελιάνοφσκι προς τους προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών - μελών της ΕΕ, προς τα κοινοβούλια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και της Αυστραλίας, καθώς και προς τις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις των διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωκοινοβούλιο, Διακοινοβουλευτική Ενωση κλπ.).

Ο Βελιάνοφσκι παρακαλεί τους ομολόγους του να καταβάλουν τις ανάλογες προσπάθειες για «την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών - προσφύγων (σ.σ.: π.χ. ζητούν επιστροφή περιουσιών στους "Αιγαιάτες Μακεδόνες"), καθώς επίσης και όσον αφορά στην κατάσταση της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Ο δε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μεταβαίνει στις ΗΠΑ, για να παραβρεθεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Θα συναντηθεί με γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με σκοπό «την προώθηση των μακεδονικών κρατικών και εθνικών συμφερόντων». Προηγούμενα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε παραβρεθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό «είναι δηλωτικό μιας προσκόλλησης, στείρας προσκόλλησης, σε μια πλήρως στρεβλή και ακραία παραμορφωτική ανάγνωση του παρελθόντος». Μίλησε για «παρελκυστική και υπονομευτική τακτική των διαπραγματεύσεων που ακολουθεί όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία της γειτονικής χώρας», για «αδιαλλαξία και προσπάθεια υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης». Ωστόσο παρέκαμψε με ποιανών τις πλάτες λειτουργούν έτσι και στο πλαίσιο ποιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, όπου μετέχει και η Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ότι ο Ελληνας διαπραγματευτής για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβης Βασιλάκης, συγκάλεσε πριν μερικές μέρες ενημερωτική συνάντηση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς επίσης και της Κίνας και της Ρωσίας.

Εκδήλωση για τους μετανάστες

Εκδήλωση για τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Αττικής αύριο Κυριακή, 31 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ. Θα γίνουν ακόμα ομιλίες από μετανάστες, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες.

  • Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες θα γίνει αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στο Περιστέρι (Αιμιλίου Βεάκη 28, κοντά στην πλατεία Δημαρχείου).
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση στη Ρεντίνα

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ, εκδήλωση στη Ρεντίνα, όπου λειτουργούσε η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, διοργανώνει, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., η ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Β. Φυτσιλής, στέλεχος του ΚΚΕ, αντιστασιακός - συγγραφέας.

Η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ είχε τεράστια συνεισφορά στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού, αφού τροφοδότησε τις μονάδες του ΕΛΑΣ με ικανότατα στελέχη, η πείρα των οποίων αξιοποιήθηκε αργότερα και από τον ΔΣΕ.

Για τη μετακίνηση όσων θέλουν να μεταβούν στο χώρο της εκδήλωσης, δρομολογούνται λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν στις 9 π.μ. μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (Πέτρινη Τράπεζα).

Διήμερο εκδηλώσεων στο Γράμμο

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον περίφημο ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «1948-2008: 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο», σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στο Γράμμο.

Το διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει σήμερα Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 8 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με ομιλία από τον Γιώργο Τίγκα, γραμματέα της ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ και προβολή ταινίας μικρού μήκους για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας, αφιερώματα στην 90χρονη πορεία του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου. Αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη, με ομιλήτρια την Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή, στις 8 το πρωί, από το Αγαλμα Βενιζέλου, αναχωρεί λεωφορείο της ΠΕΑΕΑ για το Χάρο στην παλιά Κοτύλη.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Ρόδο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Ρόδο την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 11:00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας (Συνεντεύξεων) του Δήμου Ροδίων.

-- 12:30: Επίσκεψη στο ξενοδοχείο «Παλλάντιουμ». Συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 13:20: Επίσκεψη στη Δασική Υπηρεσία.

-- 18:30: Επίσκεψη στο χωριό Λάερμα. Συζήτηση με τους πυρόπληκτους κατοίκους.

-- 21:00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πόλη της Ρόδου (θερινός κινηματογράφος «Ρόδον»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ