ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Από την άνοιξη σχεδιάζεται η μεγάλη πολιτεία!

...και για επιμέρους περίπτερα του Φεστιβάλ
...και για επιμέρους περίπτερα του Φεστιβάλ
Στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, στο χώρο που θα φιλοξενήσει το τετραήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν τα συνεργεία του Κόμματος και της ΚΝΕ για το χτίσιμο της μεγάλης νεανικής πολιτείας. Από 18 έως 21 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του με ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί σε πέντε μουσικές και θεατρικές σκηνές και σε δεκάδες επιμέρους θεματικούς χώρους, εκθέσεις και περίπτερα.

  • Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 8.45 το βράδυ, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα (στις 8.30 μ.μ.) θα χαιρετίσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Επίσης, θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Abelardo Alvarez Zil, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτής. Εξάλλου η Κούβα θα έχει την τιμητική της στο Φεστιβάλ, με μια ιδιαίτερη κατασκευή μέσα στη Διεθνούπολη, το «Σπίτι της Κούβας» όπου θα φιλοξενείται και έκθεση - αφιέρωμα στα 50χρονα της Επανάστασης.

Η προετοιμασία για το Φεστιβάλ έχει «βγει από τα γραφεία» κι έχει περάσει στο στάδιο του «χτισίματος». Οπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου η ΚΝΕ: «Τα συνεργεία της ΚΝΕ, κάθε χρόνο, συμβάλλουν στην καθαριότητα, στην αποψίλωση και την ανάδειξη του χώρου. Αποτελεί απάντηση και σε όσους ταυτίζουν την "ανάπτυξη" με την ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, την εισβολή του κεφαλαίου και τελικά την καταστροφή τους. Ο χώρος στην Πανεπιστημιούπολη κάθε χρόνο, μετά το τέλος των εκδηλώσεων, "επιστρέφεται" όχι απλά όπως ήταν, αλλά πιο καθαρός και περιποιημένος. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από τους κατοίκους της περιοχής και όλους όσοι τον αξιοποιούν για αθλητικές δραστηριότητες».

Προσχέδια των αρχιτεκτόνων για ολόκληρο το χώρο...
Προσχέδια των αρχιτεκτόνων για ολόκληρο το χώρο...
Ο «Ρ» βρέθηκε χθες στην Πανεπιστημιούπολη, που έχει ήδη καθαριστεί, έχουν αρχίσει να υψώνονται οι πρώτες σκαλωσιές και ολοκληρώνεται η μεταφορά των κατασκευαστικών υλικών.

Καλύτερη αισθητική υπόσχονται για το φετινό Φεστιβάλ οι αρχιτέκτονες

Σχέδια, μολύβια, υπολογιστές, διαστάσεις, περιθώρια, υλικά, χάραξη, επίβλεψη... η πολιτεία του Φεστιβάλ δε χτίζεται τυχαία και εμπειρικά! Μπορεί να μην έχει σπόνσορες και χορηγούς, μπορεί να βασίζεται στο μεράκι και την ανιδιοτελή, εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων της ΚΝΕ, αλλά αποτελεί δουλειά... «επαγγελματική», μελετημένη, πολυσύνθετη.

Από τον περασμένο Μάη ξεκίνησε να δουλεύει η ομάδα αρχιτεκτόνων της ΚΝΕ, που αποτελείται από περίπου είκοσι νέους και νέες, φοιτητές και αποφοίτους Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι σχεδιάζουν τον κάθε χώρο του Φεστιβάλ, χαράζουν κι επιβλέπουν στο στήσιμό του. Είναι μια εμπειρία πολύτιμη αυτή, για τους νέους αρχιτέκτονες, που στη σχολή τους επικεντρώνονται κυρίως στο σχεδιασμό κτιρίων και στη μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ αντιμετωπίζουν μια διαφορετική πρόκληση. Η ομάδα συνεργαζόταν από την άνοιξη με τις Επιτροπές του ΚΣ που έχουν την ευθύνη του κάθε χώρου του Φεστιβάλ, έφτιαχνε προσχέδια για τις κατασκευές, διάλεγε υλικά και χρώματα, ενώ είχε συνεργασία και με την ομάδα των γραφιστών που σχεδιάζουν τα ταμπλό, προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία αισθητική.

Αυτόν το στόχο, της ενιαίας αισθητικής, ξεχωρίζει για το φετινό Φεστιβάλ η Ειρήνη Σμπρίνη, που συντονίζει την ομάδα των αρχιτεκτόνων και τη συναντήσαμε χθες στην Πανεπιστημιούπολη να μας μιλήσει για την ...αφανή, αλλά και τη φανερή πλευρά της δουλειάς τους.

«Προσπαθούμε - λέει η Ειρ. Σμπρίνη - να δώσουμε συνολικά μια άλλη αισθητική και μορφή, με καινοτομίες, με στοιχεία πρωτοποριακά σε σχέση με τα προηγούμενα Φεστιβάλ, με εισαγωγή νέων υλικών στις κατασκευές, αλλά και διαφορετικό σχεδιασμό. Προσπαθούμε να είναι οι κατασκευές πιο αφαιρετικές, λιγότερο ψηλές και με λιγότερο πανί, γιατί έτσι ανεβαίνει κατά τη γνώμη μας η αισθητική. Προσπαθούμε για παράδειγμα να εντάξουμε κάποια έτοιμα μεταλλικά περίπτερα».

Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης είναι γνώριμος εδώ και πολλά χρόνια για το Φεστιβάλ. Οπως εξηγεί η Ειρήνη, αυτό έχει τα θετικά του, γιατί ο σχεδιασμός είναι πιο εύκολος σε ένα γνωστό χώρο, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να γίνουν μεγάλες αλλαγές, τέτοιες που θα άλλαζαν εντελώς την εικόνα του Φεστιβάλ. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, χώροι που θα δούμε μεγάλες αλλαγές φέτος θα είναι το κεντρικό αφιέρωμα στην Ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ μέσα στο γήπεδο της κεντρικής εξέδρας, καθώς και η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, η Διεθνούπολη, ο χώρος των μεταναστών, ο παιδότοπος που θα δώσει βάρος και στις ανάγκες των νέων μανάδων και των νέων ζευγαριών.

Οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα ένας απρόβλεπτος παράγοντας για το στήσιμο του Φεστιβάλ, αλλά και για τη λειτουργία του. Μέσα στη δουλειά των αρχιτεκτόνων είναι να προβλέψουν την προστασία κάποιων κομβικών χώρων και εκθέσεων σε περίπτωση βροχής και γενικότερα. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η Ειρήνη, ένα στοιχείο που πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη είναι η ανεμοπίεση, γι' αυτό και οι κατασκευές ελέγχονται ως προς τη στατικότητά τους και από ομάδα ΚΝιτών πολιτικών μηχανικών. Οπως σημειώνει η Ειρήνη, με «σύμμαχο» τον καιρό, στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι κατασκευές δυο μέρες πριν από το Φεστιβάλ, ώστε να μείνει και το περιθώριο για το συνολικό επανέλεγχο και το στολισμό του.


Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αρωμα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα φέρνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, που συνεχίζονται μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται:

Σήμερα Σάββατο
  • Στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Στη Μεσσήνη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της «Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από την Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Στην Παραλία Ναυπλίου (Φάρος), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα: «Η ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό», θεατρική παράσταση για τη ζωή του μαθητή και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Στο Καρλόβασι Σάμου, στην Πορφυριάδα, στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει η Τατιάνα Βουρδουμπά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα: «Σοσιαλισμός: επίκαιρος και αναγκαίος», αφιέρωμα στον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούντα. Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν υλικά και αφιερώματα με θέμα την 90χρονη Ιστορία του Κόμματος και την 40χρονη Ιστορία της ΚΝΕ.
  • Στην Κω, στο πάρκο «Ξενία», στο 8 το βράδυ. Σήμερα θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα γίνουν βιντεοπροβολές για τα ναρκωτικά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και αύριο Κυριακή με βιντεοπροβολή για το εργατικό κίνημα και θεατρικό για το ρόλο της γυναίκας στην Ιστορία του ΚΚΕ.
Αύριο Κυριακή
  • Στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας, στις 8.30 το βράδυ. Θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή των: Β. Μπαντέκα, συνδικαλιστή εκπαιδευτικού και του Χρ. Μπίκα, εκπαιδευτικού και στελέχους του ΚΚΕ. Θα υπάρξει μουσικό πρόγραμμα από νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ