ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Με όπλο την «κοινωνική συναίνεση», η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις χτεσινές συναντήσεις με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ότι προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της έργου

Οι εργοδοτικές ανάγκες καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώθηκε και στις χτεσινές συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ (φωτ. από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ)
Οι εργοδοτικές ανάγκες καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώθηκε και στις χτεσινές συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ (φωτ. από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ)
Τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ενταγμένη στο ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας αντιλαϊκής εφόδου στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με «όχημα» τις «μεταρρυθμίσεις», έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και εξασφαλίζοντας για πολλοστή φορά τη συναίνεση του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκαν οι τελευταίες «πινελιές» της προαποφασισμένης αντιλαϊκής επίθεσης, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού καθώς και των υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης με τη διοίκηση του ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσει το χαρτί της ταξικής συνεργασίας με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, όπως έσπευσε να σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα «συνυπολογιστούν στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού» στη ΔΕΘ.

Με μια «φωνή», κυβέρνηση, βιομήχανοι και η ηγεσία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πρόταξαν τη «διεθνή κρίση» για να ...δικαιολογήσουν το «πάγωμα» του λαϊκού εισοδήματος και «χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα» αρκέστηκαν να ζητήσουν ή να μοιράσουν επιδόματα πτωχοκομείου, φορώντας ο καθένας για λογαριασμό του το «κοινωνικό» του προσωπείο. Ταυτόχρονα, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά προαναγγέλθηκε η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με έμφαση στην ενοποίηση των Ταμείων, ενώ ο πρωθυπουργός κυνικά δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «το ασφαλιστικό και όλες οι ρυθμίσεις δεν έγιναν για να δίνει περισσότερα λεφτά ο κρατικός προϋπολογισμός»...

Μοναδική «παραφωνία» στο σκηνικό της συναίνεσης, η φωνή του ΠΑΜΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου κατήγγειλε την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους φορείς της και ξεκαθάρισε ότι το ταξικό κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, για την όξυνση της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Σταθερά σε αντιλαϊκή ρότα

Δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής επέλασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις, ξεκαθάρισε ότι «η οικονομική πολιτική (σ.σ. της κυβέρνησης) παραμένει σταθερή. Συνεχίζουμε με συνέχεια και με συνέπεια». Ο ίδιος βέβαια δεν παρέλειψε να προαναγγείλει τη νέα, την τρίτη κατά σειρά φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των ελεύθερων μικρομεσαίων - επαγγελματιών, κάνοντας λόγο για «κάποιες μικρές προσαρμογές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι επιπτώσεις της κρίσης», σημειώνοντας με έμφαση ότι «η βασική κατεύθυνση δεν αλλάζει».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο «πράσινος» πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος είχε θέσει ως κεντρικά αιτήματα στον πρωθυπουργό την «εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων»(!) και τη χορήγηση «επιδόματος θέρμανσης»(!), για τη διεκδίκηση των οποίων μάλιστα εντελώς υποκριτικά προανήγγειλε και «αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ ενδεχόμενα να καλύψουν μέρος από τα ψίχουλα που ζητάει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί το σκηνικό της «κοινωνικής συναίνεσης».

Δεσμεύσεις μόνο για τους βιομήχανους

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έβγαινε από το πρωθυπουργικό γραφείο έχοντας εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις - όπως αυτές υπαγορεύονται από τα ευρωενωσιακά κέντρα - ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια να στηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου. Αφού πρώτα ζήτησε «κοινωνική συναίνεση» όλων των «φορέων», στη συνέχεια κατέθεσε το τρίπτυχο των απαιτήσεων του ΣΕΒ, ζητώντας «νοικοκύρεμα και αναδιανομή των κρατικών δαπανών» (δηλαδή νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες), «απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα» (νέα φουρνιά ιδιωτικοποιήσεων) και «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» (νέοι νόμοι για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες). Χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

ΠΑΣΟΚ
Υπερασπίζεται σθεναρά την «αύξηση» του ενός ευρώ

Διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των βιομηχάνων

Πλάτη στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης είναι έτοιμο να βάλει ακόμα πιο δραστικά το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του, την «επίτευξη κοινωνικών συναινέσεων» που απαίτησε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας παράλληλα την εξασφάλιση «κινήτρων» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους «κοινωνικούς φορείς», φανέρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και παραμένει ο καλύτερος «σύμμαχoς» της NΔ.

Ως γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και στηρίζοντας την πολιτική λιτότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της «αύξησης» τους ενός ευρώ τη μέρα στο μεροκάματο των εργαζόμενων που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, υποστηρίζοντας: «Μια κοινωνική συμφωνία για αυξήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς εκφράζει τις δυνατότητες της οικονομίας από τη μια μεριά και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες των εργαζομένων από την άλλη. Είναι μια ισορροπία (...) είναι μια ισορροπία την οποία πρέπει να σεβαστούμε»(!!!) Μια «ισορροπία» που όπως πρόσθεσε «τα πολιτικά κόμματα δε δικαιούνται θα μου επιτρέψετε να σας πω να την κρίνουν»...

Αντί για αυξήσεις στους μισθούς λοιπόν το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της...«κοινωνικής πολιτικής» του και της...«αναδιανομής του εισοδήματος» που εντελώς παραπλανητικά τάζει στα λαϊκά στρώματα, προτείνει τη «χορήγηση επιδομάτων». Σ' ένα διαγωνισμό «κοροϊδίας» με την κυβέρνηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει δεσμευτεί και έχει προτείνει - και έχει δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει ως κυβέρνηση - τη χορήγηση ενός εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης». Μάλιστα ο ίδιος έφτασε στο σημείο να αναφέρει για το συγκεκριμένο επίδομα: «είναι και άμεσο αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικό»(!!), γιατί «είμαστε σε μία πολύ μεγάλη κρίση».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ταυτόχρονα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απέρριψε μετά βδελυγμίας την ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης από το ΠΑΣΟΚ για τα όρια του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι «δεν πιστεύουμε πως μία εντελώς μονομερής αναφορά στον κατώτερο μισθό (...) θα λύσει το πρόβλημα του Ελληνα εργαζομένου»!!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να ρίξει στο «τραπέζι», στηρίζοντας πλήρως την κυβερνητική πολιτική αλλά και τις απαιτήσεις του προέδρου του ΣΕΒ, και το ζήτημα του «κοινωνικού διαλόγου» τονίζοντας: «Το ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου για μας είναι κυρίαρχο (...) και αυτό δεν είναι μια θέση μονάχα των εργοδοτών, έγινε θέση των εργαζομένων, είναι μια πάγια θέση και της ΓΣΕΕ, είναι μια θέση της ΓΣΕΒΕΕ - αλλαγές μεγάλες κοινωνικές, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας»...

ΚΚΕ
Ζωτική ανάγκη να οξυνθεί η ταξική πάλη

Σε σχόλιο για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι άσχημο το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος της εργατικής τάξης κυβέρνηση - βιομήχανοι - πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Προσποιούνται ξεδιάντροπα ότι ενδιαφέρονται για το εισόδημά της, όταν με την πολιτική και τις συμφωνίες τους στηρίζουν την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου, καθηλώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, οξύνοντας τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η κατάσταση της εργατικής τάξης δε θα σταματήσει να επιδεινώνεται με τα επιδόματα ελεημοσύνης για τους εξαθλιωμένους που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, προτείνει ο ΣΕΒ και υιοθετεί φορώντας αγωνιστικό προσωπείο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητώντας ψίχουλα. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει και από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα φορολογικά μέτρα που απαιτούν οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση σχεδιάζει.

Η εργατική τάξη που παράγει τον πλούτο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ζωτική ανάγκη να οξύνει αποφασιστικά την ταξική πάλη. Σε κάθε εργασιακό χώρο να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις. Να απεγκλωβιστεί πολιτικά και ιδεολογικά από τα κόμματα του κεφαλαίου και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει και να νικήσει τους ταξικούς της αντιπάλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ