ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
Αμπέλια για ξερίζωμα

Να ξεριζώσουν τ' αμπέλια τους εξωθούνται μαζικά οι αμπελουργοί εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, καθώς και της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι τιμές δε λένε να δούνε χαΐρι, οι εισαγωγές δίνουν και παίρνουν και ο νέος κανονισμός της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου προσφέρει δελεαστικά κίνητρα για την οριστική εγκατάλειψη της αμπελουργίας.

Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εκρίζωση και όπως εκτιμάται μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη που λήγει η προθεσμία, ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει σε μεγάλα ύψη. Μπρος στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίοι αμπελουργοί προτιμούν να πάρουν από 756 μέχρι 1.476 ευρώ το στρέμμα αποζημίωση για το ξερίζωμα, συν 35 ευρώ ενιαία ενίσχυση μέχρι το 2013. Αλλωστε, τα μέχρι τώρα δεδομένα λένε πως η κυβέρνηση θέλει να επιδοτηθούν τα μισά καλλιεργούμενα στρέμματα (300.000) και να πεταχτούν εκτός επιδότησης οι μικροί παραγωγοί. Για τα μισά στρέμματα, το ποσό που έχει οριστεί για την ενιαία ενίσχυση, με βάση τα κοινοτικά χρήματα βγάζει μόλις 43 ευρώ το στρέμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, που συνδιαμορφώνουν πολυεθνικές, ΕΕ και κυβέρνηση, δε σώζεται η αμπελουργία, ό,τι και να λένε μερικοί μερικοί.

Εβγαλε λάδι την ΚΑΠ

Τον ανήξερο για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες, αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο νομό Λασιθίου όπου και περιόδευσε. Μάλιστα, μιλώντας με εκπροσώπους των αγροτών στην Ιεράπετρα, όπου είχε συνάντηση, τόνισε: «Παρατηρούμε ότι το κράτος απουσιάζει μονίμως. Δεν είναι κοντά στον αγρότη, να τον ενημερώσει για τις συνέπειες της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής, να του δώσει τη βοήθεια, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και να στηρίξει μία προσπάθεια αναγέννησης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος». Δηλαδή, ο κ. Παπαδημούλης ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζει λάδι την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ΕΕ για τα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες στην Κρήτη και σ' όλη την Ελλάδα. Και πώς να μην το κάνει όταν στην Ευρωβουλή ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ την έχει στηρίξει με τα μπούνια. Ελεος!!

Οι τιμές

Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών ήταν, όπως μαθαίνουμε, το αντικείμενο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και μη γίνει καμία ...παρεξήγηση. Δεν πρόκειται για καμιά ξαφνική κρίση ταυτότητας, ούτε της Επιτροπής, ούτε των πολιτικών της προϊσταμένων στην κυβέρνηση. Το πράγμα είναι ξεκάθαρο.

«Η εποπτεία της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι βασικό μέλημα της πολιτικής μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της και την επίτευξη ακόμα καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές». Την «εποπτεία» οι καταναλωτές την... είδαν. Την...«επίτευξη ακόμα καλύτερων τιμών», των τιμών που φέρνει η «ενίσχυση του ανταγωνισμού», έχουν κάθε λόγο να την ακούν, τουλάχιστον, με καχυποψία...

Οι κίνδυνοι από τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Θλιβερό έως και συγκλονιστικό ότι (άλλοι) τρεις στρατιώτες, παιδιά του λαού που έκαναν τη θητεία τους, έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες. Δικαίως αναζητήθηκαν ευθύνες, έστω και επιφανειακά, έστω και στα ΜΜΕ. Ωστόσο, από το σάλο που ξεσηκώθηκε προκαλούνται εύλογα ερωτήματα: Γιατί όσοι κόπτονται τώρα για τη ζωή του φαντάρου, δε θέτουν με την ίδια ζέση ζήτημα και για όσα παιδιά στέλνονται να υπηρετήσουν τον ιμπεριαλισμό όπου Γης; Τι σχέση έχει η άμυνα της πατρίδας με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στην Ερυθρά Θάλασσα ή όπου αλλού; Αραγε κινδυνεύουν λιγότερο όσοι στρατιώτες μας βρίσκονται μέσα ή έστω δίπλα στις ζώνες πυρός; Ποια συμφέροντα τους βουλώνουν το στόμα (και) για τούτες τις επικίνδυνες - όχι μόνο για τους στρατιώτες μας, αλλά για όλο το λαό - εμπλοκές;


Αντιλαϊκή οικονομική πολιτική

ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ το υπουργείο Οικονομίας για το πώς θα βρει καινούρια έσοδα από τη φορολογία (που ούτως ή άλλως έχει εξαντλήσει σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών).

Τι παρατάσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη σκέπτεται, τι ειδικούς ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τι νέους φόρους που να μην ...«κάνουν μπαμ» αλλά να είναι προσοδοφόροι...

Προφανώς οι αρμόδιοι θα εξαντλήσουν και τα τελευταία αποθέματα της φαντασίας τους για να μας ξεζουμίσουν.

Εξυπακούεται φυσικά ότι την πλέον προφανή πηγή εσόδων (αν και τη βλέπουν) ούτε καν σκέπτονται να τη φορολογήσουν. Η «φαντασία» τους δεν μπορεί να χωρέσει κάτι τέτοιο.

Φυσικά μιλάμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών για τις οποίες οι συντελεστές φορολόγησης έχουν μειωθεί δραστικότατα.

Ως γνωστόν η τυχόν φορολόγησή τους θα ήταν «αντιαναπτυξιακή», «αντιευρωπαϊκή», «παρωχημένη» και φυσικά καθόλου εκσυγχρονιστική.

Αντιθέτως το να πληρώνει ο κοσμάκης είναι ...η τελευταία λέξη της μόδας. Εφαρμόζεται παντού και προτείνεται ανεπιφύλακτα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Φοριέται πολύ...

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ πολιτική για τα φάρμακα από τον Οκτώβρη ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως αρμόδιος υπουργός. Προφανώς από τώρα κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους.

Πιστέψτε μας αυτοί δεν είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων (συγχωνευμένων ή μη). Βλέπετε αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει κάτι τέτοιο.

Τι άλλο από νέα - τεράστια - κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες - εγχώριες και ξένες - που ως γνωστόν θησαυρίζουν ήδη αρκετά.

Κατά τα άλλα ο Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την καταβολή του πενιχρού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες. Χαρακτηριστική περίπτωση του ...με το ένα χέρι δίνω και με το άλλο παίρνω (εννοείται τα πολλαπλάσια).

Ο βούρκος της ντόπας

Το σοκαριστικό δεν είναι ότι δύο Ελληνες αθλητές του στίβου παραμονές της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες πιάστηκαν ντοπαρισμένοι. Ούτε ότι 11 αθλητές της Αρσης Βαρών τον περασμένο Απρίλη βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Το σοκαριστικό είναι η υποκρισία όλων όσοι κάνουν τις ανήξερες παρθένες λες και ανακάλυψαν τώρα το κύκλωμα του ντόπινγκ.

Επικεφαλής ομοσπονδιών, «αθάνατοι» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παράγοντες του αθλητισμού. Ολες αυτές τις μέρες, μετά το λεγόμενο σκάνδαλο ντόπινγκ, έχουν εμφανιστεί με προκλητικό τρόπο και παριστάνουν πως δεν ξέρουν τι γίνεται στο σκοτεινό παρασκήνιο του σάπιου πρωταθλητισμού. Είναι οι ίδιοι που όχι μόνο έχουν τεράστια ευθύνη, αλλά έχουν οδηγήσει τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, στο δρόμο της ντόπας.

Είναι κοινό μυστικό ότι το ντόπινγκ αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο και στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι το κίνητρο για το ντόπινγκ δημιουργείται από το κύκλωμα που ελέγχει τον αθλητισμό ως εμπόρευμα. Από όσους βγάζουν κέρδη από αυτόν. Πολυεθνικές - χορηγοί των αθλητών που αυγατίζουν τα κέρδη τους όταν οι αθλητές τους παίρνουν το χρυσό. Πολυεθνικές - χορηγοί της ΔΟΕ που εκτιμούν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ότι αυξάνουν την κερδοφορία τους κατά 50% μέσω της προβολής τους στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και πολύ περισσότερο όταν οι διοργανώσεις έχουν παγκόσμια ρεκόρ. Πολυεθνικές που παρασκευάζουν και εμπορεύονται αναβολικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι αθλητές και που ο ετήσιος τζίρος αγγίζει - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - τα 20 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή πάνω από 6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω δεδομένα, αντανακλάται και στον μη επαγγελματικό αθλητισμό ή στον πρωταθλητισμό. Στον ερασιτεχνικό, στο σχολικό, ακόμα και στον αθλητισμό της γειτονιάς. Η πραγματικότητά τους υπαγορεύει ότι για να μπορέσεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, να ξεπεράσεις τα όρια που νομίζεις ότι έχεις, να εξελιχθείς αθλητικά και να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου, πρέπει να πάρεις το «μαγικό χάπι». Αυτό τείνει να αναχθεί σε κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο ότι:

  • 1 στους 10 μαθητές γυμνασίου στις ΗΠΑ δηλώνουν πως έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
  • 6 στους 10 αθλητές δηλώνουν πως θα έπαιρναν αναβολικά ακόμα κι αν ήξεραν ότι θα πεθάνουν στα 40 τους, προκειμένου να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
  • Το πρώτο πράγμα που «πλασάρεται» ακόμα και σε ένα μικρό παιδί που θα μπει σε ένα κατάστημα με είδη εκγύμνασης ή ένα γυμναστήριο, είναι τα λεγόμενα «συμπληρώματα διατροφής». Που σε ποσοστό 30% περιέχουν στεροειδή αναβολικά, χωρίς βέβαια να υπάρχει η σχετική αναγραφή στην ετικέτα.

Η σαπίλα και η βρωμιά αυτού του κυκλώματος, δεν παίρνουν γιατρειά, όσο τον αθλητισμό εκμεταλλεύεται το μεγάλο κεφάλαιο. Οσο το πραγματικό περιεχόμενο της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού, του ελεύθερου χρόνου, έχει χαθεί στο λαβύρινθο της εμπορευματοποίησης και του υποκατάστατου. Το ζητούμενο για όλους τους αθλητές, τους προπονητές, τη νεολαία, είναι να διεκδικήσουν με την πάλη τους τα δικαιώματά τους στον αθλητισμό, να συγκρουστούν με την πολιτική των κερδών που αναπαράγει το ντόπινγκ και το βούρκο του αθλητισμού των χορηγών.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ