Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χίλαρι Κλίντον

Τη μετατόπιση του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού ανέδειξε μεσοβδόμαδα η περιοδεία στην περιοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή της στο Πεκίνο, κάλεσε από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας τις συμμάχους της Ουάσιγκτον που έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα να σχηματίσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» για την καλύτερη τάχα διευθέτηση των ζητημάτων... Σε μία προσπάθεια να καλύψει την εμφανέστατη ανάμειξή της στις σχέσεις της ανερχόμενης υπερδύναμης με χώρες της περιοχής, η Κλίντον προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της, προτείνοντας έναν κώδικα έξι σημείων για την «εκτόνωση» της έντασης και την «επίλυση» των εδαφικών διαφορών στο πλαίσιο της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μέχρι τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού το Νοέμβρη στην Καμπότζη. Προβαίνοντας σε γνωστές κοινοτοπίες, η Κλίντον δε δίστασε να επικαλεστεί τα γνωστά «εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» και το ...«σεβασμό» στο «διεθνές δίκαιο» ειδικά για την περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της, ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται αυτές τις παρεμβάσεις για τα θέματα της περιοχής, και επικαλούμενη τις «καλές σινοαμερικανικές σχέσεις» σημείωσε ότι θα πρέπει να τις αποφεύγει. Είναι φανερό και με την κινητικότητα, που υπάρχει για δημιουργία διάφορων περιφερειακών ενώσεων σε σχέση με τον Ειρηνικό, ότι το επόμενο διάστημα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην καυτή αυτή περιοχή θα φουντώσουν.


Δ. ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ