Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο ιός της μπόχας

Αχ! πονάω, με ένα πόνο πονήσιο, όπως θα 'λέγε ο Σκαρίμπας. Τι βρώμα ετούτη; Δεσποτάδες, κίναιδοι, ηθοποιοί, συγγραφείς, πουτάνες κρυφές, πουτάνες φανερές, αναλυτές, ποιητές, παρουσιαστές, ψυχολόγοι και στο βάθος οι γιορτές στην Αγγλία. Ονόματα πρώτα, καλλιτέχνες ολκής ντεκόρ στο «ήχος και φως» της βασίλισσας. Τι κόσμος σκατά!

Και εκατομμύρια θεατές, να κουνάνε σημαιάκια, να μαλώνουν για πράγματα που θα 'πρεπε να μουντζώνουν. Πράγματα που μυρίζουν σήψη. Πράγματα που αποκαλύπτουν τη βαθιά κρίση του συστήματος - κρίση για την οποία δε μιλάνε. Αλλοι γιατί έχουν βουλιάξει μέσα στην μπόχα και άλλοι γιατί φοβούνται μην τους πούνε ντεμοντέ.

Τίνος είναι ο κόσμος που βλέπετε, ρε; Η κότα τον γέννησε; Του καπιταλισμού δημιούργημα είναι. Μαζί με την ανεργία πάει και η πορνεία. Μαζί με την ανασφάλεια πάει και η βία. Μαζί με την εκμετάλλευση πάει και η μαστροπεία. Μαζί με την εξαγορά πάνε και οι καλλιτέχνες γελωτοποιοί των βασιλέων. Τα χρηματιστήρια, οι πωλήσεις όπλων, τα ναρκωτικά, η καταδίκη της ανθρωπότητας στην απέραντη φτώχεια, οι πόλεμοι, η απελπισία...

Κουβεντιάστε, λοιπόν, ακόμα, ότι μπορεί αυτό το τέρας να συνέλθει. Οτι μπορεί να μεταρρυθμιστεί αυτός ο Μινώταυρος. Οτι μπορεί να σταματήσει αυτή η κρεατομηχανή να κόβει χέρια και πόδια και αξιοπρέπειες ανθρώπων. Πώς θα γίνεται, ρε, ο κιμάς για να φτιάχνει τα μπιφτέκια της η άρχουσα τάξη χωρίς να ξεσκιστούνε ζωές; Πώς θα κινηθεί το χρήμα χωρίς να πουληθεί κάθε αναστολή; Πώς θα γίνει αποδεκτό το απαράδεκτο αν πρώτα δε δημιουργηθεί η υποδομή. Δε φτιαχτεί το περίβλημα; Δεν επιβληθεί το - καπιταλιστικό - εποικοδόμημα.

Το εποικοδόμημα που μας τραβάει την προσοχή για να μη δούμε την ουσία. Εκεί που οι συναλλαγές γίνονται χωρίς περιστροφές. Σφάξτε, κάψτε, αρπάξτε! Ο Ηρώδης φαντάζει άγγελος μπροστά στην όποια πολυεθνική. Τι έκανε εκείνος; Μαχαίρωσε κάποια παιδιά, χαρά στο πράμα! Εδώ περιοχές ολόκληρες εξαφανίζονται μέσα στον πόνο και στην πείνα. Δάση καίγονται, ποτάμια δηλητηριάζονται, λαοί - και πολιτισμοί - εξοντώνονται.

Και εμείς, αθώοι και γελοίοι, κάνουμε πρώτο θέμα μας τα μπούτια της Τάδε. Τον πισινό του Δείνα. Τώρα τι να τα λέμε; Πού να τρέχεις να βρεις πού έχει έδρα η παγκόσμια τράπεζα για να την ανατινάξεις; Πέσε πάνω στο δυστυχισμένο γυναικάκι που είναι μπροστά σου και φάτου τα σπλάχνα. Πού να τα βάζεις τώρα με τους «πρώτους», που έχουν δύναμη να σου βουλώσουν το στόμα Στο κοριτσάκι, ρε! Αφού πρώτα - με την ανοχή σου και τη συνενοχή σου - το άφησες να το κάνουν πουτάνα, φάτου τώρα και τα άντερα για να ολοκληρωθεί η ανθρωποφαγία.

Φίλε μου, διπλανέ μου, συνάνθρωπέ μου, ετούτο το σάπιο που μυρίζει είναι το δικό μας κρέας που αρχίζει να σαπίζει. Εμείς είμαστε τα σπαρμένα πτώματα που πηδάς από πάνω τους. Εμείς είμαστε το θλιβερό αποτέλεσμα του συστήματος. Μην πιάνεις τη μύτη σου. Δε φεύγει έτσι η βρωμιά. Πρέπει να σκοτωθεί το μικρόβιο. Ο ιός που γεννάει την μπόχα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ