Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα «fake news» της κυβέρνησης

Δεν χάνει ευκαιρία η κυβέρνηση να παραστήσει το θύμα των «fake news», δηλαδή των «ψεύτικων ειδήσεων» που, σύμφωνα με την ίδια, διοχετεύονται από διάφορα κέντρα για να τσαλακώσουν το «φιλολαϊκό» της προφίλ. Πέρα από το γεγονός ότι η αντιπαράθεση με τα άλλα αστικά κόμματα γίνεται πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, άρα καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η προσπάθεια του ενός και του άλλου να κερδίσουν τις εντυπώσεις με όλα τα μέσα, η φιλολογία περί «fake news» μόνο ως αντιπερισπασμός μπορεί να εκληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή ως ένα ακόμα από τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑίικα κολπάκια, με τα οποία επιχειρεί να πείσει ότι η αντιδραστική της πολιτική είναι απλά... «φήμες» και «διαδόσεις». Αξίζει, ωστόσο, να αναλογιστεί ο λαός πόσα «fake news» ακούει καθημερινά από τα στόματα των κυβερνητικών στελεχών. Θα μπορούσε κανείς να γράψει βιβλίο με τα ψεύδη και τις απάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όμως ας ξεχωρίσουμε μερικά μόνο από όσα είπε την τελευταία βδομάδα, με αφορμή το κλείσιμο της «τεχνικής συμφωνίας» για την τρίτη «αξιολόγηση».

***

«Αυξήσαμε τα οικογενειακά επιδόματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως δεν «έσωσε» μόνο, αλλά ότι θα αυξήσει κιόλας τα οικογενειακά επιδόματα. Πρόκειται για απάτη, από μια κυβέρνηση που απογειώνει τη φοροαφαίμαξη για το λαό και κατακρεουργεί - καταργεί επιδόματα που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως το ΕΚΑΣ. Η ταχυδακτυλουργία της κυβέρνησης στηρίζεται στην παρουσίαση ενός σχετικά μεγαλύτερου κονδυλίου στον προϋπολογισμό για τα οικογενειακά επιδόματα. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι ανακατανέμει τη φτώχεια που η ίδια επέτεινε, καθώς ένας μεγάλος αριθμός τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών θα χάσει έως και ολόκληρο το βοήθημα που έπαιρνε μέχρι τώρα, ενώ δυσάρεστες εκπλήξεις θα υπάρξουν και για οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά, από τον επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων. Θυμίζουμε ότι τα οικογενειακά αυτά επιδόματα δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» το 2013 από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά (κάτι σαν τα «αντίμετρα» της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα), μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε κι αυτή σε νέα μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2016, ενώ έχει προνομοθετήσει ακόμα μία από το 2020, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από το 2019, πολλαπλασιάζοντας τα βάρη για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Συνεπώς, την όποια δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα θα την εισπράττει πολλαπλάσια το κράτος από τις λαϊκές οικογένειες, λόγω της έντασης της φοροληστείας, χωρίς να υπολογίζεται βέβαια η αύξηση των έμμεσων φόρων και των κάθε είδους χαρατσιών που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2018.

***

«Προηγούνται οι μισθοί εργαζομένων στην αποζημίωση από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις». Η κυβέρνηση διαδίδει από την περασμένη Κυριακή ότι κατάφερε τάχα «να προηγούνται οι εργαζόμενοι στις υποχρεώσεις των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων». Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι, με βάση το προηγούμενο μνημόνιο, ήταν οι τελευταίοι που δικαιούνταν αποζημίωση από μια πτωχευμένη επιχείρηση, καθώς προηγούνταν οι τράπεζες, οι προμηθευτές, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, οι χρωστούμενοι μισθοί έρχονταν τελευταίοι στη λίστα των υποχρεώσεων του εργοδότη. Σήμερα, η κυβέρνηση αλλάζει μεν την κατάταξη, βάζει όμως πλαφόν στα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση που παρουσιάστηκε, ο εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι έξι μισθούς και μέχρι το ποσό των 9.670,32 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των δεδουλευμένων και της αποζημίωσης που του χρωστάει ο εργοδότης. Δίνοντάς του τη δυνατότητα να διεκδικήσει πρώτος αυτό το ποσό, η κυβέρνηση τον «βγάζει από τη μέση» σε ό,τι αφορά την απαίτηση της συνολικής οφειλής της εργοδοσίας. Με άλλα λόγια, το αφεντικό θα δίνει ένα ξεροκόμματο απ' αυτά που οφείλει και θα ξεφορτώνεται τους εργαζόμενους με τη βούλα του νόμου.

***

«Επιτυχία το σχέδιο για τη ΔΕΗ». Αλλη μια «φούσκα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υπόσχεση ότι σώζονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Στην πραγματικότητα, παραδέχεται ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον του προσωπικού στις προς πώληση μονάδες, με συνέπειες βέβαια για το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης, που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού. Η αλήθεια είναι ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί στρατηγική της αστικής τάξης και του κράτους της, προχωράει πιο αποφασιστικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι παραλλαγή εκείνου που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η «απελευθέρωση» ήδη έχει δώσει αντεργατικά - αντιλαϊκά δείγματα γραφής εδώ και πολλά χρόνια: Εχουν επεκταθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργολαβίες και η εντατικοποίηση, ενώ έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, η κυβέρνηση ήδη κάνει λόγο για «νοικοκύρεμα» στα «κοινωνικά τιμολόγια», προμηνύοντας νέο κύμα ανατιμήσεων. Πέρα απ' αυτά, έχει πάρει διδακτορικό στην κομπίνα και στην εξαπάτηση, γι' αυτό βουλευτές της έχουν το θράσος να συμμετέχουν ακόμα και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! Ψεύδη, απατεωνιές, χρεοκοπημένες ελπίδες είναι στην ημερήσια διάταξη των υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο όμως «fake» γεγονός που προπαγανδίζουν, είναι ότι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κι αφού πουλάει αυτό το παραμύθι η κυβέρνηση, δεν υπάρχει ψέμα που θα διστάσει να πει...


Δ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ