Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση - απάντηση

Τι σημαίνει για το λαό η αποφασιστική καταδίκη του δικομματισμού με ταυτόχρονη υπερψήφιση του ΚΚΕ;

Ηαποφασιστική καταδίκη των δυνάμεων του δικομματισμού και η υπερψήφιση των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ μπορεί να γίνει η αρχή για την αναγέννηση και το αποφασιστικό δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος. Θα δημιουργήσει τους όρους μιας πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης, ενάντια στην πολιτική της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Θα δυναμώνει την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής δράσης των εργαζομένων ενάντια στην πλουτοκρατία, ελληνική και ευρωπαϊκή.

Η εκλογική πτώση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η καταδίκη της πολιτικής τους, σημαίνει βήματα στη συνειδητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων ότι δεν ανέχονται άλλο την υποταγή τους σ' αυτά τα κόμματα. Ετσι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα δυναμώνει την τάση απεγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων από την επιρροή αυτών των κομμάτων και την ένταξή τους στο μετερίζι του αγώνα. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα δημιουργεί συνθήκες απεγκλωβισμού, από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, δυνάμεων που μπορούν να συστρατεύονται στο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, κατά της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Θα ενταθούν κοινωνικοπολιτικές διεργασίες και ριζοσπαστικοποίηση δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Ενα μεγάλο χτύπημα στο δικομματισμό μπορεί να επιτευχθεί, αν ένα σημαντικό μέρος του λαού δεν παραπλανάται επίσης από τα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχέδια που εξυφαίνονται ως εναλλακτική λύση στην πιθανή αδυναμία της εναλλαγής των κομμάτων της πλουτοκρατίας στην κυβέρνηση. Και τότε μπορεί να δοθεί μεγάλη ώθηση στη συγκρότηση του Λαϊκού Κοινωνικοπολιτικού Μετώπου που θα οργανώσει την πάλη των λαϊκών δυνάμεων, δίνοντας όραμα και προοπτική για μια άλλη λαϊκή εξουσία στο λαό μας και την ανάδειξή του σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Η διέξοδος θα γίνει πιο ορατή. Ο λαός θα αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται μετά τη Λισαβόνα και το Ελσίνκι. Τη λαίλαπα στα εργασιακά δικαιώματα, λόγω της επιβολής της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, δηλαδή ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, δυο και τρεις ώρες δουλιά τη μέρα για μερικές μέρες το μήνα (όταν έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες), χωρίς ασφάλιση, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κλπ. Ηδη η Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν δήλωσε ότι 8ωρο και απασχόληση, στις «νέες συνθήκες», δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τέτοια σχέδια και μελέτες είναι έτοιμες και για τις εργασιακές σχέσεις και για το ασφαλιστικό. Τη λαίλαπα των κινδύνων για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αφού το Ελσίνκι αναγνωρίζει συνοριακές διαφορές με το τουρκικό κατεστημένο, δηλαδή τις διεκδικήσεις τους, που παραπέμπει να διευθετηθούν στα πλαίσια της νέας τάξης.

Ηκαταδίκη του δικομματισμού και η ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, θα συμβάλλει ώστε ο λαός μας να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να παρεμποδίσει, την ελληνική συμμετοχή στο νέο γύρο αίματος, και μαζί με τους άλλους λαούς, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δεινά και βάσανα που ετοιμάζονται σε βάρος τους στα Βαλκάνια.

Ο λαός μας, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι που θέλουν πραγματικά την πολιτική διέξοδο στην κατεύθυνση αντίθεσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μπορούν να ελπίζουν δίνοντας δύναμη στην πολιτική του ΚΚΕ. Γιατί αυτή η πολιτική απαντά και στα σημερινά προβλήματα, αλλά και στην προοπτική που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ